Friday, April 27, 2012

Fried Beef Kway Teow

Fried Beef kway teow ni kita goreng last Sunday..disebabkan kalau goreng mee asik kena 'sindir'... 'tak ada daging eh',..ha kita goreng kway teow ni letak daging banyak2..dari malam kita dah keluarkan daging dari freezer, jadi pagi senang dah lembut dan terus rebus...
Mula2 nampak kat dapur Ady .., memang dah kasi idealah...tup2 nampak pula hari tu  didapur Quinnie here ..kebetulan lah Q ya tak..ok recipe ni kita ambil dari sources kat bawah tu dan combine dengan recipe Hainanese Fried Noodles yang pernah kita goreng dulu..part marinate daging kita ikut dari Singapore Fried Beef Kway teow part seasoning untuk mee kita ikutl Hainanese mee..memang confirm tak pedas ler..so untuk kita just hiris cili padi dan taburkan kat atas ...Mr Hubby bertambah 2 kali kita tengok..yalah banyak daging sukalah dia..eh Hasif pun suka..samalah tu like father like son...

Fried Beef Kway Teow
Adapted from
Singapore Fried Beef Kway Teow
@Singapore Local Favourites and  & Adapted from Hainanese Fried Noodles
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction

Ingredients:- Bahan:-
1kg rice noodles- (1kg kway teow)
300g sliced beef-( Ayu boiled with some minced ginger)-(300g daging  Ayu rebus dengan sedikit halia kisar  hingga empuk)
some medium size prawns, shelled-(udang dibuang kulit secukupnya)
some chinese chives cut 2cm lengthwise-(daun kucai dipotong panjang secukupnya)
some bean sprout (taugeh secukupnya)
3 garlics-(4 biji bawang putih)
 thumb size ginger sliced-(halia sebesar ibu jari dihiris)
some prawn stock or water-(stok udang secukupnya atau air)
 1 tbsp oyster sauce-( 1 sudu ebsar sos tiram)
1 tbsp soy sauce-( 1 sudu besar kicap masin)
some cooking oil-( sedikit minyak masak)
a few drops of sesame oil-( beberapa titik minyak bijan)
salt if necessary-( garam kalau perlu)

Beef Seasoning-(Perapan untuk daging)
11/2 tbsp sweet soya sauce-(11/2 sudu besar kicap manis)
11/2 tbsp dark soya sauce-(11/2 sudu besar kicap masin)
11/2 tbsp oyster sauce-(11/2 sudu besar sos tiram)
2 tbsp corn flour-(2 sudu besar tepung jagung)
1 tbsp sesame oil-(1 sudu besar minyak bijan)
1 tsp white pepper powder-(1 sudu kecil serbuk lada putih)
(Mix and let marinate all the above and put aside.)-(Gaul & perap bahan2 diatas ketepikan)


Kway Teow Seasoning-(Bahan gaulan kway teow)
1 tbsp oyster sauce-(1 sudu ebsar sos tiram)
1 tbsp light soy sauce-(1 sudu besar kicap cair)
1 tbsp dark soy sauce-(1 sudu besar kicap masin)
1 tsp white pepper powder-(1 sudu kecil serbuk lada putih)
 4 garlics crushed-(4 biji bawang putih diketuk)
(Heat some oil, saute garlics till light brown, add in all the sauces, stir and add in kway teow mix well, put aside)-(Panaskan minyak tumis bawang putih ketuk, masukkan semua bahan2 sos, kacau, masukkan kway teow gaul rata, ketepikan)

Method:- Cara:-
Heat some oil & a few drops of sesame oil, add crushed garlics, stir till slight brown, add in marinated beef & sliced ginger.Cook beef till slight crisp or up to taste, then add in prawns, some prawn stock or water, oyster sauce and soy sauce. Let boil. Add in kway teow,mix well. add in chives and bean sprout, stir well. Turn off heat. Garnish with some fried shallots & sliced chillies. -(Panaskan minyak dan minyak bijan. Masukkan bawang putih ketuk dan goreng hingga sedikit garing, masukkan daging yang telah diperap tadi. Kacau dan goreng daging hingga agak garing atau ikut suka nak garing atau nak lembut macam mana. Masukkan udang dan sedikit stok udang atau air dan biarkan ia mendidih seketika. Masukkan kwayteow yang telah digoreng tadi dan kacau rata. Masukkan taugeh dan daun kucai dan gaul hingga sekata. Matikan api siap dihidang. Hiaskan dengan bawang goreng dan hirisan cili.

8 comments:

Chik Mimi said...

Kanda ku sayang sedappnya tertarik nak masuk list lah

ijayuji said...

Salam mama ayuuuu!!!! kita lapoooooooo!!!! nak tumpang makan umah mama ayu ya :D baru balik ni tauu ank2 g tuition uuuwaaaaaa.... panas dan lapoooo :D boleh masuk list jugak niii, terliur sudah :D pakwe sihat? :D adik2 ipar sihat? :D

Ayu said...

chik mimi - dinda..silakan dinda..heheh...

Ayu said...

ijayuji - walkslm, tulah ika, sekarang memnag paans kot?..kat rumah ni rasa bahang aje tau..dah mandi pun berpeluh2 lagi..malam2 aircon buka kipas angin pun buka..alahai meh marilah makan meh..ika pun suka daging kan..heheh

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu..

mama pun jarang grg mee ltk daging... selalu suka ltk seafood or fishball jer. Hubby hantu daging jgk kalau sekali2 msk tak cukup 1kg daging hehehe

quinnie said...

wahh kak ayu..memang terliur nengoknya..heeeh..saya memang tak pernah goreng kuetiau ngan daging...tapi bila dah try ni rasa sedap pulak..kekekek...nak ganti ngan mee pun rasanya best jugak resepi ni kak kakyu..:)

Ayu said...

mamahawa - walkslm, aahkan mama, kita pun gitu juga..kalau goreng mee, selalu letak seafood aje..bukan apa senang kerja sikit..heheh...tapi hubby kita ni suka sanagt daging..daging pulak ada extra kerja nak hiris nak rebus lagi..hahah..lagi2 kalau goreng mee dia ada kat rumah..memang harus lah letak daging..kalau tak ermm..hehe

Ayu said...

quinnie - boleh Q, kalau nak gantikan dengan mee goreng dengan daging tu..samalah macam akak jarang juga goreng kway teow dengan daging..itu yang selalu kena sound..hahaha