Thursday, May 12, 2016

Sambal Kari Udang

Lauk kering2 gini..kita suka..lagi ia senang nak masak....kalau kitalah lauk ni aje dah cukup..tak payah nak lauk kuah bagai..tapi disebabkan orang2 tersayang mesti nak berkuah..terpaksa lah juga masak lauk lain lagi...resepi jumpa kat fb..terimakasih ya puan/tuan punya recipe..akak minta izin dipanjang2kan disini pula..

Sambal Kari Udang
Sources:- Fb Resepi orang kampung
Tried & tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2:-
1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
1 labu bawang besar dihiris
2 tangkai lada merah dihiris
4 sudu besar Rempah kari
1 biji tomato dipotong panjang
2 keping asam gelugor
1 pokok daun bawang dipotong 1 inci panjang
1 pelepah daun kari
Sedikit air
Sedikit kunyit, garam & gula
Minyak untuk menggoreng

Bahan2 kisar:-
4 biji bawang merah
3 ulasulas bawang putih
1 inci halia

Cara:-
Udang digaul dengan garam & gula. (Ayu goreng dgn garam &kunyit)
Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk mengelakkan kari dari hangus.
Apabila tulah garing masukkan pula asam keping, garam & gula.
Masukkan udang tadi, beserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
Gaul rata dan boleh diangkat.
Sedap dimakan dengan nasi panas.

No comments: