Friday, April 09, 2010

Kuih Lapis + Pes Kacang Merah


There are quite an amount of balance of red bean paste that I made the other day for the Red Bean Cakes, that I've decided to make this newly found recipe from myresipi.com....I've adjusted the sugar amount and that pleases my parents..hehe...as usual, no complete baking stuff, I thought I have red colour at home, sekali tengok, only this rose pink available...bantai ajelah...mum's comments was SEDAP...not too sweet, lemak and lembut. Thank you dear owner for this recipe.!

Ingredients:-(27cm tray- I used 26cm)
1 cawan tepung gandum-(1 cup plain flour)
1 cawan tepung beras-(1 cup rice flour)
200ml santan -(200ml coconut milk-small box)
sedikit garam-(some salt)
3/4 cawan gula-saya gunakan 1/2 cawan saja kerana pes kacang dah manis-(3/4 cup sugar, I used 1/2 cup only since the red bean paste are already sweet)
400 gram pes kacang merah-(400g red bean paste)
pewarna merah dan kuning star brand-(red and yellow colouring)
1 cawan air panas untuk larutkan gula-(1 cup hot water to dissolve the sugar)
3 cawan air biasa-(3 cups room temperature water)

Method:-
Larutkan gula dengan 1 cawan air panas.Masukkan santan dan 3 cawan air.
Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.Tapis adunan untuk hilangkan bintil-bintil yang tidak larut.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah, yang kedua ditambahkan dengan pes kacang merah dan dikacau hingga sebati, dan yang ketiga warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna kuning.Sapu loyang dengan minyak masak supaya kuih tak melekat pada loyang nanti.
Masukkan setengah daripada adunan warna merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan yang dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit.Ulang langkah di atas untuk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah.Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lagi selama 30 minit.-(Dissolves sugar in  1 cup hot water. Add in coconut milk and the other 3 cups of water. Add in flours and stir till incorporated. Strained mixture so that it wont cuddle. Divide mixture to 3 parts. First add 1/4 tsp red colouring, 2nd add in the red bean paste and stir till incorporated. 3rd, add in 1/4 tsp yellow colouring. Grease tray with some oil so that it wont stick. Add 1/2 of the red mixture into tray and steam for 5 minutes. Uncover the lid and wipe away the vapour. Add in 1/2 red bean paste mixture. Steam for 5 minutes. Uncover lid and wipe away vapour. Add in 1/2 of yellow mixture. Steam  for 5 minutes. Repeat the steps, red bean paste, yellow and lastly red. After finish the last layer, steam for another 30 minutes.)
Sources:-From eja_mh@myresipi.com


2 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Ni yang nak marah ni..lapis mu begitu mengoda ..Aku mahu!!!

Ayu said...

watierman - jangan marah lah kak..nanti kita kasi seloyang k..hehe