Wednesday, September 29, 2010

Kerabu Tomato Ikan Bilis

Salam, masih lagi continue with some of Ramadan's menu, kerabu tomato ikan bilis for sahur..SEDAPPP!!..
makan just like that dengan nasi panas pun dah boleh ...Recipe dari rumah Hana Japan yang pandai masak tu walaupun usianya dengan I, dia  jauh lebih muda ..hehe..Hana , minta izin akak letakkan kat sini pula ya....
Just a suggestion for those yang lapar and nak makan cepat tapi lauk tak ada, bolehlah cuba this kerabu ya... of course yang suka makan tomato lah k....hehe

Bahan-bahan
  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris-(Ayu letak lebih)
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula-(Ayu tak letak ni)
  • jus lemon - optional
  • pak aji - klu suka-(Ayu letak ni)
Cara-cara
  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar.(Ayu tak tumbuk pun, just macam gitu aje). Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
  2. Dah siap! bleh la dihidang.
Sources-From  hanamemories.blogspot.com

4 comments:

izahdaut said...

fuuhhh..mmg sedap kerabu nih..tadi pun buat kerabu ikan bilis..terasa lagi kesedapanya...oo kalau letak tomato pun sodap tadi ni...nak try la buat cam ni plak..macehh kak ayu

Anna Qawina said...

nak cuba bt gakla..takde lauk kat umah ni, bilis ade lar..mintak copy yek..10Q

PearlnScarf said...

k ayu... sempoi nya tapi best

Ayu said...

izahdaut - aah izah, cubalah pasti betambah nasi ..hehe..

anna qawina - haha..cubalah anna, semalam akak buat lagi tau..hehe

pearlnscarf - memang sempoi, fiza, tapi makan nasi tak ingat dunia..haha