Friday, November 12, 2010

Bingka Ubi Gula Melaka

Bingka ubi ni actually dah buat 2 kali, the first time buat I tengok macam tak gelap aje colour gula melakanya, pergilah letak colour brown, sekali instead jadi gelap, jadi hijau lah pulak....mungkin the reactions between the artificial colouring dengan starch sudah menjadikan ia berubah warnanya...itulah dulu sekolah belajar sains main2..kan dah rosak kueh tu..hehe..so this time I didnt add any colouring walaupun kuihnya tak nampak gelap....apa2 pun sedap bingka ni, biasalah kita kurangkan sukatan gulanya. Walaupun recipe asal menyatakan tak payah perah ubi parutnya, I just tapis(bukan perah) aje kasi buang airnya dan ambil kanjinya sahaja lepas tu gaul sekali dengan ubi parut tadi..
Ingredients:- (9x9 loyang)
  • 1 kilo ubi siap parut-(Ayu tapis -buang airnya dan ambil kanjinya saja dan gaul balik dengan ubi parut tadi)
  • 300 g gula melaka*-(Ayu gunakan 225g aje)
  • 200 ml air*
  • 200 ml santan pekat*
  • 2 helai daun pandan*
  • 100 g gula halus-(Ayu gunakan 30g aje)
  • 3 biji telur
  • 2 sb mentega/majerin
  • 2 sb tepung pulut
  • 1/2 st garam
Method:-

  1. Masak bahan2 bertanda (*) hingga mendidih dan gula hancur kemudian tapis dan sejukkan.
  2. Dlm sebuah mangkuk, campur gula halus, telur dan mentega dan di kacau rata.Masukkan ubi parut,garam campuran gula melaka dan kacau hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dlm loyang yg disapu mentega sekelilingnya
  4. Bakar selama 40-45 min pd suhu 160C.(Ayu bakar dalam 1 jam lebih sebab nak garing sikit atas and bawahnya tu.)
  5. Jika ingin permukaan kuih yg garing, hidupkan api grill dan bakar lebih kurang 5 min. Tahap ini, jgn ditinggalkan kuih di dlm oven tu, nanti permukaan kuih akan hangus...
  6. Sejukkan kuih, potong dan hidangkan 
  7. Sources:-From kakfida@myresipi.com

9 comments:

Kerull said...

Salam ptg k.ayu..sedapnya bingka ubi tu..warnanya bukan main..terliur tau kita.

K.Nor said...

ayu.. bestnyer.. copipes ya dear.. tp sebelum tu bak dulu seketul.. nak rasa jer ya :)

Ayu Safieza said...

Dearest...this is crystal clear...the difference?...u turn the oldies ....ROCK!!!.... that this bingka turn to be so cute...creative.....tu kak!!!

Mas said...

bestnya bingka ubi kayu...mas suka, selalu beli jerr..

Mamamya said...

sedapnya kak ayu bingka ubi...dulu penah buat tp x jadi...

insya'allah lain kali lia nak try buat lagi guna resepi ni pulak....

cuma nak tanya lah...klu x der parut blh guna blender x kak?

fara dean said...

kak ayu..
saya sukaa sangat kuih ni..tapi selalu frust sebb rasa tak mcm org dulu2 buat..
kak terliurrnyaa..

Ayu said...

kerull - walkslm, kalau dapat gula melaka yg gelap lagi lah best kerull, ini tak gelap ler..

Nor- silakan nor, seketul pun dah tak ada nor..hehe..kena buat sendirilah nampaknya..haha

ayu safieza - hahaha..akak ingat akak yang oldies jadi rock..rupanya bingka yang oldies ..kiki..thanks ayu...

mas - best mas, akak dulu tak berapa suka bingka2 ni semua..tapi sekarang dah ada blog jadi suka pulak..hehe

mamamya - boleh lia, lia boleh gunakan blender, akak gunakan blender kalau tak dapat yang dah parut tu..cubalah..

faradean - oh ya ke?..akak tak tahu pulak yang dulu2 macam mana rasanya, sebab dulu akak tak suka sangat makan kuih ni..hehehe..cuba fara try 1/2 adunan dulu & rasa macam mana..

Rima said...

Selamat hari raya korban to u and ur family.. dah korban kan duit kat TOTT?? hehehe

Ayu said...

rima - selamat hari raya juga buat rima & family ya..ai dah korban duit kat tott sampai dah jadi member..hahaha...itu nordicware, akan datang nak lagi..(tepuk dahi kalau hubby dengar ni)..hahah