Monday, December 19, 2016

Dalca Telur

Dalca Telur yang sedap pada kami..bahan2 kat rumah dah surut..so telur jadi lauknya..ada sedikit kacang panjang & 3 biji kentang ngam2 untuk lauk ni..kacang dhall pula nasib baik ada so..lawan pula dengan ayam goreng garam kunyit tok tok ...Alhamdullilah berselera semua yang makan....I guessed this is the last few recipes yang kita dah skodeng kat dapur Chef Tyaga ni..Terimakasih Chef for the reci[pe...this dalca telur is definitely a keeper..:)

Dalca Telur
Sources:-TyagaCook
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2:-
1 cawan toor dhall* ,direndam semalam atau lebih kurang 4 jam di rebus pakai pressure cooker sampai empuk dengan 21/2 cawan air,2cm halia tumbuk,6 ulas bawang putih dan 1 s/m jintan manis. (Ayu guna 100g dhall, 21/2 cawan air 1 sudu besar halia kisar, 2 sudu besar bawang putih kisar & 1 sudu kecil jintan manis)
10 biji telur di-rebus dan buang kulit,boleh juga kalau nak goreng. Saya malas tak goreng.(Ayu guna 5 biji telur rebus kemudian digoreng)
5-6 tangkai kacang panjang 
4 biji ubi kentang,saya pakai yang kecil (Ayu guna 3 biji aje)
2 batang carrot (Ayu 1 batang aje)
1-2 biji terung bulat, saya tak pakai pasal tak ada -(Ayu tak guna sebab tak ada stok)
3-4 chili hijau 
8 cawan santan cair atau pun air (cawan 250ml) -(Ayu guna1 kotak santan + air secukupnya) 
1 cawan santan pekat 
1 s/m air asam java 
Garam secukup rasa & serbuk perasa jika suka

Bahan tumis: (A) 
1 biji bawang besar ( memang besar pun) di hiris halus 
2 tangkai daun kari 
3 kuntum bunga cengkih & buah pelage 
2 batang kayu manis (Ayu guna 1 batang aje)

Bahan (B) 
11/2 s/m serbuk kari daging 
1 s/t serbuk chili 
1/2 s/t serbuk kunyit 
1 s/t serbuk garam masal,jika ada 
1/3 cawan minyak,boleh kurangkan

Cara:-
1. Campurkan air dengan kacang dal tadi dan masak hingga mendidh. Masukkan sayur2 ( saya masuk kacang panjang lepas ubi masak pasal nak cantik dalam gambar hehe ) masak hingga sayur masak. 
2. Tuangkan santan pekatdan masukkan garam dan air asam java. Biarkan mendidh. Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis bahan A hingga bawang menjadi perang. Tutup api dan masuk bahan B kacau dan tuang ke dalam kuah dal. Masukkan telur dan masak hingga sebati.
 
* Ini nak bagi tahu banyak orang melayu tak tahu yang dhall ada 4 macam  1 dipanggil
kadalai paruppu ini di guna untuk membuat vadai  dan kuih2 orang india. Paruppu ini
 orangtak masak kari pasal dia lepas di rebus pun keras. 2 Paruppu Australia yang ini boleh
 masak kari. 3 toor paruppu ini pun boleh di masak kari ( saya guna yang ini). 4 mysore
 dhall warna orange ini pun boleh di masak kari dhall. 
You pakai jer lah dhall yang you orang pakai selalu.

1 comment:

Susan said...

What are some of the cheapest places to travel? From Asia to Africa and Europe, Things to do ‘s got a budget breakdowns for the cheapest places to travel.