Monday, November 29, 2010

Daging Salai & Nangka Lemak Cili Api

Kembali keudara..hehe..lauk yang sedap pada kita lagi2 kalau pedas gilerrs...daging salai buat sendiri versi bandar..haha..nak cari yang dah siap mungkin kena pergi Negeri Sembilan baru jumpa kot..heheh..yalah sebab I ambil resepi dari mokwonik yang duduk diSenawang N9, dan mokwo gunakan daging salai yang siap disalai...kita salai pakai oven aje..gaul kunyit & garam as mokwo's advice..sedap betul tau...

Lauk2 kampung ginilah yang memang menjadi pujaan hati ku...I gandingkan dengan nangka muda yang direbus dulu hingga lembut mak ai..sodap betul ni....heheh kan dah 2 kali cakap sedap tu ...cubalah..
Mokwo, minta izin diletak resipinya disini ..thanks  bermillion million ya..

Ingredients:-
350gm daging salai- hiris melintang urat
1 batang serai- ambil bahagian putih nye aje *
1/2 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 " halia*
1" kunyit hidup*
15 biji cili api *-(Ayu macam biasa buh lebihlah)
200ml pati santan
1 keping asam keping
1 1/2 cawan air
6 biji terug telunjuk--belah 2 memanjang -(Ayu gantikan dengan nangka muda direbus hingga lembut bersama dengan garam)


 Method:-
  • kisar semua bahan yg bertanda *
  • panaskan periuk, masukkan bahan2 kisar tadi . tambah air dan asam keping didihkan
  • masukkan daging dan santan..kalau terlalu pekat boleh tambah air
  • bila dah didih masukkan pula terung telunjuk (nangka muda) dan masak sampai terung empuk dlm 5 minit
  • perisakan dgn garam dan gula
Sources:-From  mokwonik.blogspot.com

Daging dibasuh dan toskan airnya. Lumurkan dengan garam & kunyit perap sekejap .
Kemudian 'salai' dalam oven ...bakar hingga masak tiap 10-15 minit balik2kan..
Bila dah masak hiris nipis.

8 comments:

Mas said...

kak ayu...mas suka masak lemak nangka...letak daging salai lak....lagi la sedap...

Lyza said...

salam kak ayu..Nampak daging salai n nangka lemak cili padi tu..mesti sodapp..hehe

Ayu said...

mas - aah mas, akak pun suka lauk ni..best!..hehe bertambah2 nasi akak makan..

lyza - walkslm, aah lyza, sedappp..akak sukaaaaa..hehe

Yatie said...

Salam Ayu,
Terliur betullah tngk lauk mcm ni....manalah nak cari nangka muda mlm2 ni....adoyai tak tahan....perutku berkeroncong terussss...siapa yg harus di persalahkan ni....

kucingorengemok said...

laaa... macam ni ke buat daging salai? i thought hiris nipis and salai satu-satu atas api, hahaha

Ayu said...

yatie - walkslm, hahah..cian yatie, alah kat tempat yatie lagi senang nak dapat nangka muda ni..kita kena pergi betul2 tempat orang melayu yang jual sayur2 kampung....kalau dapat sayur2 kampung nikan macam dapat emas tau..hehe

kog - hahaa..eh ya ke?..hiris dulu baru salai?..alahai bantai ajelah kog..kalau hiris dulu rasanya bila nak game..hehe lama2 terkopak pintu oven akak..hehe asik dibuka tutup aje..wakakakaa..

Mak Peah Bini Sood said...

YA Ampun meleleh air liur den Ayu woiii....tak pernah try nih...nak mencoba lah...

Ayu said...

mak peah - cubalah gee kita pun first time salai daging dalam oven..heheh lepas tu buat lauk..