Wednesday, November 03, 2010

Kek Gula Hangus

Ehemm ehemm, Assalammualaikum....good evening friends..you know what I missed blogging u...pass few days, cant update and cant sit for long in front of the pc...first was because Iqram's exam, which ended today..phew!....supposed to be Marsya's assesment starting on Monday, but since Saturday she was sick so didnt got to school till today, should be going to school tomorrow...already called the school they will test her when she's back in class..Hasif dah lama habis dah exam dia..alhamdullilah...so here I am, ..

Ok I made this on Saturday, for tahlil & yasinan  Mr Hubby's uncle who passed away 7 days earlier..
my mum suggested this as this cake or rather kuih is easy to make and my family's   favourite (boleh tinggal kan kat rumah sikit..hehehe..)..dah lama juga rasanya tak masukkan entry for this kuih/cake...

Ingredients for caramel:-
1 cup sugar-(1 cawan gula)
1 cup hot water-(1 cawan air panas)
2 tbsp butter-(2 sudu besar mentega)
On medium heat, fry sugar in a saucepan. When the sugar has almost melt, add in hot water(be careful @ this part cause it will be popping.) Add in butter and stir till melts. Put to cool ans set aside.-(Gula digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas-kena berhati2 sebab nanti dia meletop letop. Tutup api & cepat masukkan air panas tadi dan masukkan mentega kacau sampai mentega cair. Ketepikan)

Ingredients for cake:-
4 eggs-(4 biji telur)
1 cup condensed milk-(1 cawan susu pekat)
1 cup plain flour-(1 cawan tepung gandum)
2 tsp soda bicarbonate-(2 sudu teh soda bicarbonate)
1 tsp vanilla essence-(1 sudu teh vanilla essence)

Method:-
Using a hand mixer beat eggs till creamy and thick. Add in condensed milk mixed well. In a blender pour eggs and milk mixture. PRESS the on button. Then add in plain flour & soda bicarbonate which has been sifted and Vanilla Essence. PRESS the on button again. Lastly add in the syrup. PRESS the on button again. Leave the mixture in the blender for 3-4 jam(covered) to get a beautiful 'sponge'. After 3-4 hours, pour into a 5" greased tray in order to get a 'higher sponge'(I used 7" inch tray) in oven.Without stirring the mixture(This was what I did), pour the ingredients directly into tray in the oven. Bake for 60 minutes or till cook at 160 degrees Celsius (For my oven I used 145C degrees and bake for 90 minutes) using just the below heat(api bawah). The last 20-30 minutes use both heat(api atas and bawah). Take out from oven and let it cool before cutting. -(Pukul telur sampai kembang & pekat. Masukkan susu pekat and mix lagi. Tuangkan adunan kedalam blender dan tekan ON. Masukkan tepung & soda bicarbonate yang telah diayak tadi dan esen vanila. Tekan On lagi. Last baru masukkan gula hangs tadi. Tekan On lagi. Biarkan adunan dalam blender selama 3-4 jam(tertutup) untuk mendapatkan 'span' yang cantik. Selepas diperap, masukkan adunan kedalam loyang yang telah digris dengan butter(Tanpa menggodak adunan tu, sebab dah trial & error kalau digodak sarangnya tak begitu menjadi). Gunakan loyang 5", kalau nak kek yang tinggi( Ayu gunakan loyang 7" aje)Tuang adunan terus kedalam loyang dalam oven. Bakar dengan suhu 160C selama 60 minit. (Ayu bakar suhu 145c selama 90 minit untuk oven saya) dengan menggunakan api bawah sahaja. Balance 20-30 terakhir, pakai api atas dan bawah. Keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum potong.)
Sources:- From Kak Halimah@resipidiana.blogspot.com- steps from Maklang and some of the steps Ayu added myself..


30 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ayu....Wah my fav. gak ni resepi ingredients semua sama just that I like to steam....hehehe..!

nur said...

cantiknye awak punya kek gula hangus ....jelesnye nanti kita nak buat juga la...

Yatie said...

Salam Ayu,
Cantiknya bersarang...menjadi betul sarangnya...ramai yg buat kek gula hangus ni....mmng sedapkan..

K.Nor said...

cantik!!

aeinio said...

tq ayu ada resepi cake ni.. saya mmg tak pandai wat cake ni.. hehehe

Chik Mimi said...

salam kanda kite still simpan cara yg akak bg kite dulu heheheeh seperti biase kite peram kut2 nak bersarang buleh gitu

hana said...

waaaaa mcm2 resepi da kuor skrg nih! mana satu nk dcuba dulu nih! semuanya mengujakan.. kak.yu punyer pong santekkkkk bersarang!

Mas said...

salam kak ayu, mas pun dah lama tak buat kek gula hangus, sedapnya...cantik kek akak...

Mat Gebu said...

waaaa...jelessnyaaa..sabar2..nanti yeaa pakcik mat buat..kata ben, saya kena hilang teruna dulu baru boleh jadi kek sarang2..sabau je aku budak ben nihh!!...

fyezrahman said...

wah cantiknye! da byk kali buat, tp xjadi2 pun..must try kak ayu pnye resepi la..harap2 menjadi la lepas ni! hehe

nor64 said...

Ayu, sarang2 kek tu pun dah tau kek gula hangus u ni mmg menjadik tul ..akk nak cuba juga resepi ni ya..telan air liur dah ni..haahaa

Ummi said...

Wawawaaa...cantik bersarang, besar2 lobang...mmg angin la si Mat tengok ni Ayu kan..hehehee...Xpa, next time akak try yg Ayu punya ni pulak...thanks for sharing Ayu.

mummyseri said...

kak ayu..
cantek sarangnyer ni.. suke:)

Mamamya said...

salam kak ayu...

lia minta izin copy resepi ni yer....ingat ptg ni nak buat...nak bagi kat jiran sebelah umah mak sbb dia ada buat kawin...klu jd nnti lia post kat blog.... ;) (harap2nya menjadi lah yer....)

Ayu said...

watierman - walkslm, oh ya..tak pernah pulak steam kek ni..boleh juga ya kak..

nur - thanks nur, cubalah, oh ya thanks juga sudi keblog akak ni ya..

yatie - walkslm, aah yatie, demam kek gula hangus pulak sekarang ya..hehe..

Nor - thanks Nor, kek nor pun cantik juga..:-)

aeinio - cubalah ain, nanti dah buat update keblog ya..

chik mimi - haha..tunggu dia bersarang tabuan..ya..haha

hana - haha..confused ya hana..study the recipe dulu mana yang sesuai..heheh..

mat gebu - wakakaka..che mat very funnylah, ya ke kena pecah teruna dulu baru pass buat kek ni?..haha

fyezrahman - samalah macm akak dah banyak kali buat kek ni barulah menjadi..hehe

nor64 - hehehe..kesian akak, kalau dekat memang kita kasi rasa kek ni..cubalah kak kalau sudi try ya..

mummyseri - thanks seri..malu ni..hehe

ummi -hahhaa..che mat dah naik angin ya kak ummi, silakan kak, kaalu nak cuba lain kali..

mamamya - silakan lia, kalau nak kasi jiran sebelah at least kena buat 2 adunan..so gunakan loyang 10' ya..akak pun harap lia buat menjadi ya..mudah2han..

Lyza said...

wahh kak ayu wat kek gula hangus ni..mmg cantekk..

NoorMasri said...

Salam...

cantikkkkkk sgt !

Ayu said...

lyza -cubalah lyza, insyaallah menjadi kalau lyza ikut steps tu betul2..

noormasri - walkslm, thanks kak,
eh nama akak very familiarlah..macam pernah dengar, thanks juga sudi keblog kita yang tak seberapa ni ya..

asmar said...

Salam Ayu. Akak minta izin nak c& p resepi n step by step ayu ni. Terlalu menggoda hati utk dicuba suatu hari. Nampak moist je. Mudah2an akan berhasil macam ni jugak. tq

Ayu said...

Asmar - walkslm, silakn kak,
kita nantikan kemunculannya..hehehe..

Ann @ DN said...

Salam perkenalan Ayu,

Akk mntk izin nk guna resepi KGH ni...menggoda tgk sarangnya...1st time nk cuba ni...mntak2 menjadi...dpt buat juadah bukak pose sunat arini..klu success akk upload kt fb k...

Ayu said...

Ann@ DN -walkslm, salam perkenalan juga buat akak..thanks sudi keblog kita yg tak seberapa ni..silakan kak kalau nak cuba, baru pertama kali nak buat ya..kalau akak tak kuat manis, boleh kurangkan sukatan gula tu ya..then selalunya lepas perap kita tak godek lagi adunan tu terus aje tuang dlm loyang, penggunaan suhu juga main kan peranan, tak boleh tinggi sangat dan gunakan api bawah last beberapa minit baru api atas & bawah..harap menjadi KGH akak tu ..bila dah upload kefb beritahulah ya..thanks kak..

Ann @ DN said...

Salam Ayu,

Kali ni berkunjung utk ucapkan tk sbb ...alahai x terkata happy nya sbb my KGH menjadi n bersarang...da upload pn ke fb akk...kna jdkn pembuka n3 utk blog akk jgk rasenya...dah brsawang lama x jenguk sbb xde idea. Moga2 dgn n3 kali ni akn terus2an berblogging.
Mekasih skali lg Ayu...

Ayu said...

Ann@DN - walkslm, wah!!!! tahniah kak, dah berjaya buat ya..memang happy sanagt2 juga untuk akak..bayangkan akak buat kali pertama dah jadi..kita dulu buat sampai berpuluh2 kali baru jadi...sebab tak ada orang yang sudi kasi tau macam mana cara nak buat kek ni..huhuhu..itu kita trial & error sendiri..nasib baik bahan2 tak berpa banayk yg digunakan so cuba & cuba lagi baru ok...heheh
sama2 kak..mudah2han akak akan terus berblogging juga ya..

Ann @ DN said...

InsyaAllah Ayu tp kna blajar dlu technically...bkn pandai sgt dgn 'gadjet'2 bru ni...nk link pon x paham lg...
Neway...bole add me kat ur fb acc?
'Ann Noha' ...moga jalinan ukhwah kita berpanjangan...amin

Ayu said...

Ann - tak apa kak pelahan2 kita pun dulu gitu..kita tanya anak macam mana nak buat then .. tanya teman2 blogger pun ada hehe...lama 2 nanti oklah tu..kak ada 2 ann noha tak tahu yang mana akak add kita ajelah rahayu hassan gambar my 3 kids.
.insyaallah mudah2han ya kak..jalinan ukhwah berpanjangan ya..

Anonymous said...

kak ayu..kalu guna api ats bawah mmg xcantik ye sarangnya??

Ayu said...

Anonymous - Ya Saya..kalau guna api atas bawah sarangnya tak berapa menjadi..walaupun keknya masak dan sedap..sebelum akak mendapat sarang yang macam ni..akak dah cuba banyak kali..hinggalah ada hamba allah yg beritahu guna api bawah dulu untuk kek ni..dah tinggal berapa minit gitu baru guna api atas bawah..dan juga mesti diperap..kalau tak diperap pun sarangnya tak menjadi..ini teory yang akak sendiri experimen..tak tahulah kalau orang lain buat menjadi walaupun tak perap dan guna api atas dan bawah..harap dapat membantu ya ..:)

hayati mohamed said...

Assalam akak mohon share resepi akak bole? :)

Ayu said...

hayati~ silakan hayati..recipe memang untuk dikongsi..akak cuma panjang2kan aje.;)