Wednesday, November 24, 2010

Sayur Pisang Masak Asam

 Salam, tengahpetang, wah hujan bukan main lebat sekarang ni kat Spore..dah makan lunch, so kekenyangan, dapat tidur pun best juga ni..hehe..uish tak boleh tidurlah I , sebab budak2 memekak lor..baru nak terlelap aje sibudak perempuan dah menjerit kena kacau dengan si budak 'jendul'(Iqram)...I rasakan cuti sekolah nikan, my blood go upstairs up & up banyak kali tau..urut dada aje..tengok kerenah budak2 ni..haish..

Ok back to the picture above, sayur pisang muda yang selalunya I masak lemak cili api, but this time masak asam pulak...sedapp..hirup kuahnya pedas2 masam gitu..same recipe yang digunakan untuk batang keladi cuma tukarkan main ingredientsnya aje...I suka sayur2 kampung ni..entah kenapa, mungkin kita ni kan dah masuk asar..hehe..eh Yat Maria cakap kita baru 1/2 zohor aje ya..hehe

Ingredients:-
1 sisir pisang muda
*2 ulas bawang putih
*6 biji bawang merah kecil
*20 biji cili padi
*1 inci kunyit hidup
*1 kiub ikan bilis
*1/2 cm belacan
(*bahan2 kisar halus)

1 camca besar asam jawa, rendam dgn 1/2 cawan air-
secekak daun kesum
sedikit minyak untuk menumis
garam & gula secukup rasa.

Method:-
Bersihkan, buang kulit pisang hiris dan rebus dengan sedikit garam hingga lembut.. Angkat dan toskan.
Dalam periuk, masukkan sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan  air -bergantung pada kehendak masing2. Biarkan mendidih. Masukkan pisang yang telah ditoskan bersama daun kesum dan jus asam. Bila mendidih perasakan dengan garam dan gula.

6 comments:

anymz said...

salam ayu,sedapnya lauk2 kampung macam tu.ada pulak ikan pekasam..ermmmmmmmmm...sedapnya ayu..
bagi akak semangkuk..boleh?

deeTha H said...

salam kak Ayu,
baru tau nih ada pisang dibuat sayur...

Mat Gebu said...

Meleleh air liur tengok lauk nihh...terigau2 sehh!..

Ayu said...

anymz - walkslm, aah kak, lauk2 kampung macm ginilah menjadi pojaan hati ku..nak semangkuk?..tak boleh..kita satu periuk tak cukup..hehe

deetha - walkslm, ya deetha, pisang yang muda bukan yang sudah masak..hehe sedap tau..

mat gebu - haha..alahai..chemat masak lagi akak terigau2 termimpi2 terbayang2 tau..hahaha

Mak Peah Bini Sood said...

wahhhh ini lauk macam arwah my mom pernah buatlah Ayu!....ahakan budak2 nih memokak jerr geram tau...I pulak havin flu...adoiii lah dorang sekolah ktia rindu tak sekolah blood naik staircase LOL

Ayu said...

mak peah - hahaha..betul tu gee, tak ada sunyi pulak dah ada macam pasar pun ada kan..hahaha..nasib baik blood naik staircase kalau naik lift terus keatas...wakakaka...