Friday, November 12, 2010

Yam Ma Muang - Som Tam Version

Akibat kesedapan makan kerabu mangga kat  restaurant hari tu...balik Singapore kita cari mangga muda sebab nak buat lagi..teringatkan dapur  Tun Tijah ada reseipi Som Tam, kita pun pergi naik flight ke Bangkok untuk mendapatkan  recipenya dan tukarkan betik muda kepada mangga muda!!!..Waduh, waduh Tijah, I tell you..sungguh enak ini salad lah!!..2 biji mangga HAKAK sorang yang makan!!..ermm, sambil menaip ni pun masih kecur air liur ku!!!..mangga pulak yang jenis garing krap krup krap krup kunyah sekali dengan kacang goreng rangup ...budak2 terpekik terpekau pun kita tak peduli...So Tun, minta izin ya akak letak recipenya disini tak payah akak turun naik Siam kan..

Ingredients:-
  • 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer-(Ayu gantikan dengan 2 biji mangga hijau muda )
  • 1 genggam udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
  • 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
  • 3 ulas bwg putih size kecik
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
  • Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
  • 5 biji cili padi atau kurang atau lebih-(ni mesti lebihlah baru kick)
  • 1 biji lime perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera-(Ayu tak letak sebab dah masam)
  • 4 biji ceri tomato
  • 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok
  • 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
  • Ajinomoto>>org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni-(Ayu letak secubit aje)
Method:-
Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!
Sources:-From kurniaanmu.blogspot.com

5 comments:

Mas said...

kak ayu...sedapnya...terliur ni..

Mamamya said...

waduh2!! kak ayu...ini mmg sesuai utk ibu2 mengandung nih....tp sygnya 'mak buyung' ni masih batuk2 lagi...jd x dapat lah nak makan yg masam2 mcm ni....tp lia minta izin copy resepi utk rujukan di masa2 akan dtg.... :)

PearlnScarf said...

wah k ayu best2

izahdaut said...

woooo cerita mangga krup ktrak ayu nihh..fuuhh saya pun kecurr..mmemang sodappp

Ayu said...

mas - hehe..uish akak kecur balik kalaik baca entry ni..hehe

mamamya - silakan lia, kalau nak c&p..akak dulu ngandung, makan gitu2 aje tak payah yang macam ni..sebab dah tak boleh tahan kecur..heheh

pearlnscarf - hehe..cubalah fiza,

izahdaut - hahah..aduh penuh dah air liur ku.,.heheh