Monday, March 14, 2011

Ayam Masak Minang

I am actually in the mist of recovering my email account which has been blocked!!!..Dah 1 minggu I cant open my email..the reason why they blocked it was because my account has been hacked...
Aduhai!!..lepas tu I already reset my password, it just go round and round came back to the same  windows....it got me nowhere...rasa aku nak jotos2 computer ni tau..so friends who got my email address tu..I cant access my account until they unblocked it..I still need this account cos banyak stuff kat dalam tu yang I need..kalau tak memang dah lama kita buak account baru...HAISHHH.

Back to mam mam...Recipe yang kita masak pun kita tak ingat bila..hehe..ayam masak minang recipe dari  CMG.  Another recipe yang tidak mengecewakan..sedapp..lauk ni ada rasa rendang sikit lemak padi pun ada sikit, tapi recipe di rumah Che Mat, dia kering, for me pulak sebab malas nak buat kuah lain,. kita buat berkuah aje..heheh..
Thanks ya Che Mat, akak c&p kat sini pula ya....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, dipotong 12 (mat potong 16)
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
10 biji buah keras* -(Ayu guanakn 4 biji aje)   

2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan (mat guna susu sejat)
1 kiub ayam "Maggi"
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
  2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.-(Ayu masukkan air  sebab nak  berkuah sedikit)
  3. Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...
  4. Sources"-From http://tiffinbiru.blogspot.com

13 comments:

Nieza said...

Assalam kak Ayu, wah nampak sedapla menu akak ni...tak pernah msk lagi ayam msk minang ni harus dicuba ni:)

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh kak Ayu...tengoklauk dah lapor...tgok gambor...terus g dapur cam tikooos cari makanan.....arghhhh!!!!

Antan Bertingkah said...

Salam Ayu... menyelerakan sungguh tengok ayam tu... nak sikit boleh...

Jay said...

very lovely dish with wonderful click..
Tasty appetite

eina said...

ngeh..ngeh..ngeh...datang sini nak makan ayam mask minang yg org singapore buat...ekekeke...ade lagi ke kak?

Yatie said...

Assalam Ayu,
Kalau ayam masak mcm ni mmng kegemaran Yatie....yatie pun suka yg berkuah...menyelerakan sungguh..

Ayu said...

nieza - walkslm, akak pun first time masak lauk ni nieza, cubalah memang ngam dgn selera kita, sebab ada rasa rendang & lemak padi gitu..hehe

ayu safieza - walkslm, heheh..pergi dapur macam tikus ya..haha..jangan cencurut sudahlah..hahaha..

antan bertingkah - walkslm, haha dah habis kak antan, kita pun dah lupa bila kita masak ni..heheh

jay - thanks jay..maybe you can try it too, hehe

eina - hahah..dah habislah eina, lauk bila akak masak pun akak dah lupa, itu aje yang tinggal, ambik ajelah yg tu ..hehe

yatie - walkslm, aah yatie, my kids, especially the boys suka lauk gini..then for my dad pulak dia mesti ada kuah kalau tak susah dia makan..heheh so that was why kena masak lauk ada kuah..hahah..

Yat Maria said...

salam kak...this dish pun nampak sedap...kalo kita wat pun mesti nak berkuah..budak2 tu tak minat yg kering2 sangat..nanti ai try eh kak..coz look yummehhh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

merah menyala.... mesti pedas tak hengat nih.... hehehe...

ijan said...

Salam Kak AYu,
Waduh mengancam la pulak ayam si minang akak tu... nanti nk try lah. :)

Ayu said...

yat maria- walkslm, aah yat my family gitulah especially the men, kalau masak mesti nak berkuah..kalau tak especially my dad, makan nasi boleh ada hiccups.hahah thanks yat...silakan kalau nak cuba..

madiha - hahah..oklah warna aje merah tapi pada kita masih tak pedas..ni pakkal yang lain tu tak tahan pedas. kalau tahap pedas yang ni kira masih level 1(basic)..hahaha..
kita punya tahap kepedasan dah masuk tahap advance..kikiki bayangkan kita boleh kunyah cili padi gitu2 aje..kikiki

ijan - walkslm, cubalah ijan..sedap ni..uish recipe che mat, akak panjang2kan aje..

cahaya sham said...

ASSALAMUALAIKUM WBT AYU
HAPPYnya jumpa bloq Ayu ni...mcm2 masakan yg i suka ada disini ...thanks ayu. will follow your blog always. w/p sibuk ni sempat juga menjenguk resipe for raya...

Ayu said...

cahaya sham - walkslm, cahaya sham terimaksih kerana sudi singgah & tinggalkan comment disini..kita pun happy kalau makanan2 yang kita share kat sini cahaya sham pun suka ya..hehe..sudi2lah mencuba dan harap2 kena dengan selera nya ya..