Tuesday, March 22, 2011

Sausage Ala Teriyaki

Assalammualaikum wrb dear friends..today's entries we start with this kids menu which I cooked dah lama juga...first time Kak Ummi Kuantan masak the other day, kita dah terus, print out the recipe..sebab terkonangkan kita ada stok chicken coctail in the freezer time tu...memang sesuai betul for the kids, laju aje dia orang makan, basically no questions askedlah..hehe ...Thanks Kak for the recipe..Minta izin kita letak pula disini ni ya..


SAUSAGE ALA TERIYAKI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/2 paket chicken cocktail - (boleh gantikan dengan apa2 sosej jgk)
  • 3 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar kicap ABC Heinz-(Ayu gunakan kicap masin cap kipas udang)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil cuka
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk tumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan sosej dan kacau sebentar.
  3. Masukkan kesemua jenis sos dan cuka, garam dan gula secukup rasa.
  4. Kacau balik sosej hingga kuah pekat dan melekat-lekat pada sosej.
  5. Angkat dan hidangkan.
Sources:-From http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com
The Chicken Cocktail that I used.

5 comments:

MamaFaMi said...

Huhuhu... rasa nak seluk je sausage Ayu ni tau..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..sedap gak ni sesekali makan lauk cenggini...

Ayu said...

mamafami - heheh..mama!!..dah lama tak dengar suara..miss u leh..

su@nenie - walkslm, aah sue, budak2 ler yang suka..akak sosej2 ni tak berapa sangat..maklumlah tekak org tua..haha

Anonymous said...

salam..kak,sye mohon gune resepi akak ni ye...nmpk sedap..terliur..hehe..halalkan resepi2 yg saye amik dr blog akak ni ye..nk buat mkn... :)

Ayu said...

Anonymous - walkslm, silakan dear..recipe memang untuk dikongsi..harap kena dgn seleranya ya.. Siapa disana tu ya..boleh tinggalkan nama ..:)