Wednesday, March 09, 2011

Talam Nangka

Talam Nangka, kita yang tak berapa cun..nangkanya float kat atas aje tak spread evenly..tapi rasa memang sedap..my mum  & dad suka..hehe..berulang2 dia orang makan..Mr Hubby pulak tak makan,  sebab dia tak makan nangka!!..hehe..macam2lah Mr Hubby ni...ikan mentah dia makan(shashimi)..haha...

Recipe yang telah dimasukkan kedalam list kita yang dah panjang berbatu2 kilometre, lepas  Yatie postkan talam nangkanya terus kita bekenan dan asik terlupa aje nak cari nangka tup2 my mum dapat beli so mulalah misi menalam nangka....semalam nampak juga kat rumah Azlita, cun aje talam ita ..
mungkin kita tak masak pekat lagi sikit lapisan bawahnya tu terus tuang kedalam loyang itu yang mungkin adunan masih cair that makes the nangkanya terapung2  by the time dia mengeras bila dikukus..

Apa2pun kuih tetap maintain sedap, so Yatie terimakasih for sharing ya.. kita panjangkan recipenya disini pula..kot2 orang Singapore yang lain nak cuba jugakan..hehehe
psst:- Kalau nak tau entry2 hari ni adalah scheduled post..hehe-puan tanah kedaung tak dak kat rumah...

Bahan-Bahan
Lapisan bawah
  • 1 cawan nangka- di cincang-(Lain kali tak nak cincang, kita nak potong dadu aje)
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 s/b tepung jagung
  • 3/4 cawan gula pasir-(Ayu kurangkan sikit, sebab nangka yang digunakan dah manis)
  • 3 cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah.
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas -
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 s/b tpng jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
  • 2 s/b gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
Cara menyediakan lapisan atas
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan. 
Sources:-From http://yatiememories.blogspot.com

23 comments:

Mas said...

wahhh..dah sampai dapur kak ayu talam nangka ni...
cantik la talam nangka kak ayu tu..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..

Wahhhh boleh masuk list juga ni..tapi kena tunggu abis pantang dulu takut angin....(Eh, nangka angin ke?..mandai-mandai je kan)

AZLITA AZIZ said...

wah Ayu dah cun dah tu!...

boleh pulak ayu potong bunga2 cam tu.. sebab dia lembut sangat kan... dan bila potong nangka tu pun terikut2 sama...

menarik Ayu... macam masih terbau2 lagi... talam ni.. hihi

Ayu Safieza said...

Kak Ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....adeh...melelh muloooot nengok itew talam nangka...akak emang ebat arrr.....

p/s; yabeda bedooooooo semalam dah jumpe itew full cream condensed milk....for "leceh leceh" tu haaaaaaaaaa...berchiiiiiinta duk g mall duk kat bahagian dairy....wakakakakaka....kecian Mr G....:P

izahdaut said...

kak ayu..cantiknya munge munge..rasa nak ngap ngap je tengok kat screen ni..lawa lah kak ayu kuih ni..cantik tul warne orennya tu

cik cek said...

Aduhai! macam2 ada kat dapo Ayu ni...aktif sungguh...nak sikit Talam nangka....kak cek tak pernah rasala....jgn la gelak...he he..

ilahjy said...

kala ni mmg kala kak suka dek.. tentulah cantek kalu dah diterap dgn bentu mungee.. kretip tol ayu.
kak ilah buat talam cendol pun terapung mcm tu kena minta tip dgn yatie ni ayu.. jommm kit p umah yatie nak tak tanya dia sama2...

Chik Mimi said...

wah kanda cantiknya munge2 talam tu

Kak Rosaliza said...

Assalam ayu cantiknya talam nagka tu..masa akk ada nangka ari tu tak jumpa lak resipi ni...sedapnya

Wattie said...

Salam Ayu,
Apa nak dikata lagi, kalau tangan tu memang dah cun, buat apa pun nampak cun, kan

Yatie said...

Assalam Ayu,
Waduh cantik banget...kuih ni bertambah ayu bila di terap cetak bunga....tq sudi mencuba kuih talam nangka ni...

HomeKreation said...

Salam Ayu. Wah, cantek nyaaaa.... mesti sedap ni.

Mak Qis said...

babe..jelita sungguh la talam nangka mu ini...nak mkn pn rasa mcm x smpai ati...i bab menalam neh mmg failed memanjang

Ummi said...

Salam Ayu..muaaahhh...meh nak laga pipi sikit, rindu lama xdan nak jenguk...sori la yea...Cantiknya talam nangka dia...xnak bagi akak ke seketui corak bunga2 tuh..lawonyaaa...sayang nak makan...

nOOrsha said...

kak..cantekla sgt talam nangke ni posing dlm acuan monge2 tuh...sedapnye mkn sejuk2 n kan...jap nk bygkn...er ade rasa cam puding gitu kot...ade ke? hehe

aidah said...

creatif sungguh ayu ni, cantik pulak kuih talam tu bila dibuat macam tu.

Nieza said...

assalam kak Ayu, terpegun jap nengok talam nangka akak ni...cun ler nk mkn pun sayang haha nanti nk cuba jugalah jap nk pi cari nangka dulu...hehe

Yat Maria said...

Kak Ayuuuu...

kita copy dulu resepi..nak wat sket untuk diri kita sendiwii...orang lain tak peberet nangka...haha...lagik bagus..kita makan nyaman sensorang jer..kan kak...

Ayu said...

mas - thanks mas, akak buat minggu lepas actually tapi belum sempat posting..
haha

sue@nenie - walkslm, hahah..aah yang akak dengar nangka angin, betul lah tu..haha
tak apa nanti dah lepas pantang bolehlah cuba..

azlita aziz - aah ita..lembut talam ni..kita ni saje aje tak ada kerja cari kerja pergi terapkan dia..thanks ita, talam ita menarik juga..

ayu safieza - hahaha...go! go! make that ddl the not so leceh after all..haha..
waduh Mr G, duk tolong cari juga ya..haha..

izahdaut - hehe..pakkal screen tak boleh kokil ya izah..hahah
thank you izah for the compliments...

cikcek - haha..actually activ makan kak cek..itu yang activ memasak..haha
kita pun 1st time merasa talam nangka ni..yuk kita sama2 gelak at each other..haha..

ilahjy - aahlah kak, mari kita belajar dgn yatie macam mana tak nak kasi dia semua keatas tu..tak ada creatipnya kita kak, saja main2 terap aje..hehe

chik mimi - haha..thanks dinda..'munge talam nangka' hehe

kak rosaliza - walkslm, ah ni dah jumpa, nanti bila2 ada nangka bolehlah cuba..
kan..hehe

wattie - walkslm, hahah..eh tak jugalah kak ada juga yang kita buat tak menjadi..
eh banyak juga ..yang itu tak masuk bloglah hehe...thanks kak

Ayu said...

yatie - walkslm, thanks yatie for sharing juga ya...alahai kuih tu kita saja terap
nak kasi glamour sikit wakaka..

homekreation - walkslm, thanks along, sedap juga along cubalah..

mak qis - hahah..actually betul kata u nak makan sayang..kita makan yang balance tepi yg tak cantik tu..yang munge2nya kita tengok aje..haha last2 my parents yg makan....haha..

ummi - walkslm, hahaha..meh kak pipi kita tembam ni hehe..its ok kak, kita faham akak sibuk..tak apa akak punya pasal, kita kasi juga yg bunga2 tu ..tapi dgn syarat
sign atograph dulu boleh..hehe

noorsha - thanks noorsha, aah memang ada rasa macam puding gitu sikit2 bahagian bawahnya tu..hehe..pandai noorsha ni mengagak ya..smart girl!!hehe

aidah - hahaha..tak kerja cari kerja kak..saja aje..nak kasi glamour..haha

nieza - walkslm, hahah..thanks nieza, cubalah eh tapi kat finland ada ke nangka fresh?..heheh soalan orang yang tak pernah kefinland ni..hahah

yat maria - silakan yat..hahah..oh ya sama geng dgn my hubbylah tak suka nangka..
cempedak dia makan, nangka pulak dia tak makan..haha aahlah kalau sorang2 buat 1/4 - 1/2 adunan dah lebih dari cukup..

Amie said...

nampak cantik & kreatif... mesti sedap...

Ayu said...

amie -heheh thanks amie, cubalah sedap talam ni..

Mak Peah Bini Sood said...

sungguh emngancam kueh awak lah babe! awak sungguh kreative seperti dulu2 juga... wink*