Friday, May 06, 2011

Kuih Lapis Sago

Semenjak dua menjak ni biji sago menjadi permainan didapur2 teman2 blogger..heheh..kita pun tak mau ketinggalan bermain dengan  biji sago..well actually kebetulanlah juga..last week, Mr Hubby ada beli kuih lapis sago ni, di BENGAWAN SOLO, dia bertanya dengan kita..You boleh buat  kuih ni?..
I jawap, ermm, tak salah I have the recipe, maybe I can try.. he answered dengan jawapan sinis.."Ah make sure sama eh, jangan cakap aje tau..Eeeh!!, I jawap, mulut  laser eh...Dalam hati ku, akan ku proofkan pada mu!!..hehe

So I  made this, a few days ago..dengan tekebil2 macam mana nak mengadjust sukatan gula sebab banyak juga..takut kang kalau kurangkan sangat kuih tak manis pun tak sedap jugakan..berapa kali kita test2rasa manis tak bila kita add gulanya tu..anyway..I adjusted ikut my sukatan yang buat cuma 1/2 adunan aje dan adjusted cuma buat 3 lapis instead of 4 lapis..so macam biasa, kalau teman2 nak cuba, sukatan gula tu please adjust ikut selera ya..

Buat nya malam, potongnya the next morning..so I bekalkan Mr Hubby for his breakfast or morning tea..9am, no sms, 10am pun diam aje....I texted him and tanya..


Mama:-          Any feedback , comment  about the kuih?
                      Manisnya OK tak? Or nak manis lagi?
Mr Hubby:-   Very Sedap!! Manis is Ok..
Mama:-          Sama macam Bengawan  punya tak?
Mr Hubby:-    Sama macam Bengawan, ...
                       tapi yang ini lebih baik macam PERAWAN!!!!
Mama:-           Kahkahkahakahakah....hawauuuu..



Ingredients:-
Bahan A
90g gula melaka
25ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)

Bahan B
250g  biji sago, direndam 1 jam dan toskan
150g kelapa parut,yang telah dibuang kulit arinya
garam

Bahan C
130g gula kastor 
50ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)

pandan paste-(Ayu tambah)
sedikit pewarna merah dan hijau

Method:-
Satukan biji sago yang telah direndam dan toskan tadi bersama dengan kelapa parut dan garam.
Kemudian bagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak.1/3 bahagian dicampurkan dengan bahan A, dan gaul rata. Campurkan bahan C kedalam 2/3 bahagian yang tinggal. Gaul rata. Ambil 1/2 dari bahagian ini di campurkan dengan warna merah, ketepikan, 1/2 lagi dicampurkan dengan sedikit pandan paste dan warna hijau ketepikan.
Alas loyang 7x7 inci dengan plastik wrap. Masukkan sago yang berwarna merah dan kukus selama 10-15 minit. Angkat dari kukusan dan ratakan( macam nak ratakan pulut serimuka), hingga betul2 padat & rata. Masukkan sago biji yang dicampurkan dengan air gula melaka tadi dan kukus selama 10-15 minit. Angkat dari kukusan dan ratakan. Diakhiri dengan sago yang berwarna hijau+pandan paste dan kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak. Biarkan betul2 sejuk baru dipotong.
Sources:- My secret recipes volume 4- delightful sweet treats. + with some adjustments from me..

 Note:- Bahagian yang dicampur dengan air gula melaka seharusnya digaul dulu baru dimasak air gula melakanya, kerana takut air gula melaka akan mengeras sementara menunggu adunan sago, sebab air yang digunakan sedikit saja..itu yang terjadi pada kita..so terpaksalah kita panaskan balik air gula melaka yang mengeras tu.. huhu

With this would like to wish  all Mothers, Mothers-to be and Grandmothers 
a very
HAPPY MOTHER'S DAY
for this coming
8th May 2011..
May you enjoy your day..

24 comments:

ijayuji said...

alahaiiiiiiii rajinnyer lah mak ayu kita yg sorang niiii! lapis2 gitu tak ssh ke kak? melekat lekat tak? sago2 ni mmg best kalau ada kelapa parut sedapnyer! tak pun kuah.. kita mintak kuah kurang manis jer ya, tak yah ssh2 suh pakwe parut kelapa wakakaka..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

rajinnya melapis ...tak sanggup kita nak melapis camni...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak ayu..bestnya klu HB dah puji melambung tuh!mmg sedap sgtlah...trbaik kat Singapore..hihi

Mas said...

kak ayu..cantik la sagu tu berlapis2....
memang peberet mas kuih sagu ni...
masuk list resepi ni..he..he..

cik cek said...

Wah! kuih lapis sagu pulak...mesti sedap ni...berlapis2 lagi...macam2 kaler ada....

He he...paling best baca tang text sms ayu ngan hubbyla...he he...baru dia tau...betapa terror isterinya....bila sedap diam2 je ek...:)

Ayu Safieza said...

Kak Ayuuuuuuuuuuuu...sempat ayu blog hop kat siniiiii...nak mintak kuih perawaaaaaaaaaan sagoooooo:P!! Cekciiii namenye.....

Happy mother's day to u too sis.....rinduuuuuuuuu kat kak.....

Iza Akma said...

kak ayuuu...dr jauh lg dah nampak kak..terang benderang..tp mmg cantik cun melecun..mesti sedap sbb sagu kan..nnt boleh try..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Memang cantik la ayu....cukup perawan tu...Kaler maler sungguh

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
Mmng menawanlah kuih lapis sagu ni...sagu perawan lagiiii..klakorlah hubby you....

NoorMasri said...

nampak pun dah tau sedap........hehehe tergelak baca komen hubby ayu...

Ayu said...

ijayuji - rajin ada makna tu..hehe...tak susah ika membuatnya..tak melekat2 pun..basically lepas dikukus tu, akak rata2kan alas plastik dan ratakan dengan
alat penekan kek lapis tu..memang ada kelapa parut terasa lemak2nya..
ait nak berkuah punya ya..hahah ha itu buat sendiri lah ya...

nazrah - haha..sekejap aje tekan2 then masukkan the next layer punya adunan..
ini nasib baik 3 layer aje..recipe asal 4 layer..hehe

azatie - walkslm, hahaha..memang susah betul nak dapt pujiannya tu atie..
jarang2 lah kira..tak adalah yang terbaik kat spore ni..saja aje dia menyakat tu..haha

mas - thank you mas, oh favourite mas juga ya..cubalah mas, bila2

cik cek - haha..kak cek, kita kalau berbual dgn hubby gitulah kak cek, tak ada cakap lomantik2 punya..maklumlah sejak dah tua2 ni..saham tu dah jatuh..wakaka..
tulah bila sedap, saja aje tak nak puji kasi kita lagi frust gitu..hahah

ayu safieza - thanks ayu, sibuk2 pun masih datang dapur akak ni..
wakaka..sago perawannn kahakahh.. ..baru akil baligh ni..hahah happy mother's day to you too dear..

iza akma - haha..warna merah nanti lembu kejar..haha..thank you akma, cubalah bila2 nanti kan..

puan ros - hahhaa...cukup perawannya ya..haha..thanks kak ros,

yatie - walkslm, thank u yatie, sago perawan lagikan..hahah..begitulah yatie, hubby kita kalau cakap dgn kita..itu mood baik, kalau tak,.... ada aje dia canon kan kita tau..hahaha

noormasri - thank you kak noor, hahaha lama tak dengar suara kak noor, sibuk ya kak.....saja aje tu dia menyakat kita.....

Zaliedana said...

Assalam n salam kenal kak..Hehe duk gelak sesorang nih baca sms hubby akak..Btw,nmpak sedap n cantik lah lapisan kuih akak.Owhya,happy mother day utk akak ya..

Ijan said...

Salam Kak Ayu,
Wow.. very sedap macam perawan ye.. notty. hehehhe :D

Naz said...

Kak Ayu..
Naz pernah nampak cara buat kuih lapis sago ni di tv tp tak rajin cam kak ayu mengukus lapisan demi lapisan heheheee... Rijin la akak ni..Nak sikit kak..nak yg sejuk punya:))

hazila said...

Betul tu, sekarang ramai yang dah kena virus"sago".

ady said...

as-salam kak ayu
nice combinations of colour kak ayu lapis sago ni... mmg cantik..mesti sedap lapis sago ni..

CT Delima said...

Assalamulaikum Ayu

Selamat hari ibu :D kemana cuti2 ni? cuti memasak lah eh..hihi

nampak memang betul2 macam PERAWAN lah.. hihihi lawak juga ya Hb Ayu ni. memang sedap ni ayu kalau dapat dimakan sejuk2. warna2 yang ceria :D

Deliah's Deli said...

slmt hr ibu..cantik lapis sago ayu..kecur tgk :)

dian said...

hi sis... thanks for sharing ur recipes. In loves with ur blog hehehe..

I've tried few recipes successfully.

Thanks u so much.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..Happy Mother day..Lamanya tak dapat nak online, banyak juga ketinggalan resipi2 best dari sini...

Wahhhh...lapis sago...mesti best ni...

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Selamat Hari Ibu ya....Kuih Lapis tu nampak so yummy...lembut gitu, kaler pun attractive, teringin sgt akak nak makan

Ayu said...

zaliedana - walkslm, salam kenal juga buat zaliedana, thank you sudi kedapur akak yang tak seberapa ni.. haha..macam gitulah akak dgn hubby kalau berbual....
nak ikutkan dia jarang2 nak puji..kalau puji pun 10 tahun sekali kot?..haha..
happy mothers day to you to ya..

ijan - walksm, memang notty ijan....hahaha..


naz - oh ya didalam tv tak dikukus layer by layer ke..
hehe..rajin sebab nak proofkan pada hubby akak aje naz..haha

hazila - hahah..virus 'biji sago'..heheh

ady - walkslm, heheh..thank you ady..colournya tu akak ikut kat bengawan solo..hehe
cubalah ady..

ct delima - walkslm, thank you ct, cuti2 ni.masak simple2 aje..haha..
then go out for dinner..
haha..habis ler ni kita nak tukar nama SAGO PERAWAN..boleh gitu..haha
nak ikut macam ct juga buat kuih warna2 yang ceria..hehe

deliah's deli - thank you del..selamat hari ibu juga buat del ya..

dian - hi there..your welcome dian..thank you sudi cuba recipe2 kat sini..alhamdullilah successful ..harap kena dengan selera dian & family ya..
akak dengar lega rasanya...hehe

sue@nenie - walkslm, same to you dear..tak apa, tak banyak sangat kot sue tertinggal, sebab tak banayk mana pun yang sempat akak update..heheh..

wattie - walkslm, selamat hari ibu juga buat kak wattie..
memang lembut kuih ni..rasalah apa yang ada ..itu ajelah yang tinggal kak..heheh..

Ummi said...

Assalam Ayuuuuuuu....waaah akak paling suka any kuih from sagu taauuu...nnt akak boleh la try yg ni...ada lg tak..xpun bg akak 1/2 loyang ok tak Ayu..hehehe

Ayu said...

ummi - walkslm, kak ummi, hehe..
tulah kita tengok hari tu akak pun ada buat kuih yang dari biji sago ni..itu yang kasi kita pun rasa nak buat juga..hehe..oh dah lama habis kak, sebab kita buat pun tak banyak 1/2 adunan aje..haha..bolehlah kalau kak ummi sudi silakan kalau nak cuba..haha