Monday, September 26, 2011

Orange Macan Roll

Banyak2 swissroll, recipe ni lah yang so far kita gulung dia tak pecah & kulitnya tak melekat ..heheh itu yang suka buat kek ni tambah lagi, keknya pun rasa sedap pada kita & anak2...dan bancuh & bakar kuih swiss roll actually senang, tapi bila part nak gulungnya tu ada sikit kering darah makcik..hehe...
pernah dulu  buat disini..yang tu pada kita dah perfectlah..tapi kali ni ada sikit terkehel kulitnya tu..tak berapa smooth ada macam kerepot sikit maklumlah macam puan tanah juga dah  kerepot..

For the filing tu boleh digunakan filing ikut sukalah ya..tapi pada kita filling coklat paling ngamlah..boleh gunakan nutella or any chocolate buttercream..

Orange Macan Rolls
Sources:-From Yochana's Cake Delight
Ingredients:-
120g melted butter-(120g mentega cair)
8 nos. egg yolks-(8 kuning telur)
4 nos. egg white-(4 putih telur)
80g fine sugar-(80g gula halus)
75g plain flour-(75g tepung gandum)
30g milk powder-(30g tepung susu)
1 tsp ovalette-(1 sudu kecil ovalette)
1/2 tsp chocolate emulco-(1/2 sudu kecil chocolate emulco)
1/2 tsp coffee oil (I added coffee emulco)-(1/2 sudu kecil minyak coffee- Ayu gunakan coffee emulco)
1/2 tsp orange emulco-(1/2 sudu teh orange emulco)
a drop of orange colouring(optional)- I added a few-(setitik pewarna oren- Ayu masukkan beberapa titik)
1/2 tsp baking powder(not in recipe but I added myself)-(Ayu tambah 1/2 sudu kecil serbuk penaik)



Method:-
Beat egg yolks, egg whites, sugar, flour, ovalette and milk powder together until thick and fluffy.
Pour in melted butter and mix till thoroughly mixed.
Scoop out 2 ladle spoonful of batter into a bowl. Add in chocolate paste and coffee oil and stir till well mixed. Place into a piping bag. Add in orange emulco and orange colouring into the balance batter and divide into 2 portions. Pour into 2 nos. 10" x10" square trays.
Pipe patterns onto the orange batter, write the letter 'C' on top. Bake at 190C for about 12 minutes. (My oven I used 175C for 12 minutes.) Leave to cool. Spread butter cream(I used chocolate butter cream) or jam on top and roll tightly. Leave it in the fridge to set and then slice.-( Pukul telur kuning, putih, gula halus, tepung, ovalette & tepung susu hingga pekat & gebu. Tuang mentega cair dan gaulkan hingga rata. Ceduk 2 senduk adunan kedalam bekas yang lain.Masukkan chooclate paste & minyak coffee gaul hingga sebati. Masukkan kedalm piping bag. Masukkan orange emulco, pewarna oren kedalam adunan  lagi satu dan bagikan kepada 2 bahagian. Tuankan kedalam loyang 10" x10" loyang leper. Pipekan adunan chocolate ketasa adunan oren tadi, dan lukiskan bentuk 'C' diatas. Bakar selama 12 minit at 190c(Oven kita 175c untuk 12minit). Biarkan sejuk sebentar. Sapukan cream-(Ayu gunakan chocolate buttercream) atau boleh juga gunakan jem keatas kek dan gulung hingga padat. 
(Lepas keluarkan dari oven, Ayu biarkan sejuk dalam 2 minit aje cepat2 sapukan cream dan cepat2 gulung)....Masukkan kedalm petias untuk set kan dia dan lepas tu bolehlah potong.)

Updated 28/9/2011
Chocolate Butter Cream Kak Intan
Sources:-From  My Sister In Law- Kak Intan
Ingrdients:-
500g butter
350g icing sugar (sifted)
5 tbsp cocoa powder(sifted)
5 tbsp milk powder
2 tbsp ready to use chocolate cream( can use  milk chocolate double boiled it first)

Method:-
Beat butter & sugar at high speed for 4-5 minutes or till creamy & fluffy, add cocoa powder, milk powder & chocolate cream(melted chocolate). Beat till incorporated and ready to use., for fillings.


40 comments:

Ribbon Clown said...

salam K Ayu,

Thanks share recipe ni..kta mmg carik resepi swiss roll dr semalam..

gerobok antik said...

sedap nampak, mesti kena cuba terai. Jemput ke blog saya ye kalau dah habis masak

K.Nor said...

mana ada tuan tanah kerepot! yg pasti tuan tanah maintain cun hehe..

cantik roll tu ayu.. nor pun tak pandai mengroll la.. kulit selalu lekat kat baking paper huhu

Anna Qawina said...

salam kak ayu..sihat? cantiiikknya kek akak buat nih..mesti sedap rasanya kan..

Singapore food and recipes said...

looks very tasty nie... i will try this recipe this weekend.

Chik Mimi said...

cantik la kak ur roll cake,me huhuhu fail bab nak roll ni

Amie said...

Assalam Ayu,
cantiknya warna OMR tu....mesti lembut gebu .....& sedap!

Mas said...

wahhh..cantikk la orange macan roll tu kak ayu...

Nuridah said...

CAntiknya kek ini...mcm syg nk makn..nk tenung aje.

Ayu said...

ribbon clown - walkslm, selamat hari raya RC, maaf zahir batin ya akak tak sempat nak kedapur RC..swiss roll ni cubalah RC, memang sesuai untuk hari raya or any occasions..

gerobok antik - cubalah gerobok antik, thanks sudi keblog kita ya..nanti lepas masak kita datang bertandang ya..heheh

nor - hahah..Nor kalau tengok puan tanah kedaung nikan mesti lari 10 kilometre..hahah.. samalh kita Nor, dulu2 pun ada juga buat kek roll berpeluh2 dibuatnya bila nak mengroll tu sebab asik termelekat dan senget benget...

anna - walkslm, alhamdullilah anna, sihat... terlampau sihatlah ni..sebab mulat aje badan depan belakang..haha..rasanya memang ngam pada akak anna, akak pun nak rasa kek karamel mu itulah..

singapore food & recipes - cubalah try..harap kena & seleranya..oh yes, your sambal tumis sotong tukan has been my family favourite tau..dah masak banyak kali cuma kita tukarkan bahan utama, sotong, kerang best thanks for sharing ya..

chik mimi - thanks mi, akak pun samal ler..cuma yang ini aje so far menjadi..hehe

amie - walkslm, thanks amie, memang lembut ke ni..my girl suka sangat..hehe..

mas - thanks mas, cubalah mas..

nuridah - hahahha..sayang nak makan knur...oklah kita buat yang tak cantik punya tapi recipe yang sama nak tak?..heheh

ady said...

as-salam kak ayu
wahhh!!! cantik kek orange roll tu kak ayu...npk kemas gulungan kek orange roll tu...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..wahhhh suke corak2 kat atas kek tu..kreatif

Nazrah said...

memang roll cantik ..bulat jer

inahar ali said...

salam ayu..lama akak x kemari..salam aidilfitri ye..bak sepotong roll tuh..yummy!!

izahdaut said...

waaahhhhh..cantiknyaaaa..
sangat gorjes la kak ayu itu kek roll.. suke tengok

Ayu said...

ady - walkslm, heheh so far kek roll yang ini aje ady akak berjaya..yg lain hancuss..hehe

sue - walkslm, corak2 tu yang kasi ada sedikit design bila dipotong kek roll tu sue..

nazrah - heheh thanks nazrah..

inahar ali - walkslm, uish janganlah berakak2 dr..kita seangkatan ler..hehe

izahdaut - thanks izah..kembang lubang hidung akak ni yang sememannya dah kembang..heheh

♫ mokwo® ♫ said...

looks very2 cheerfull...suka tnegok..kalau dapt makan lagi ku sukaah...
puan tanah tak pernah tayang muko..so kita tak leh nak komen lebih2 tang kerepot tuh..hihi
lovely!!

Rima said...

Ayuuu
Dah lama betul tak buat benda ni.. teringat first time nampak kat rumah aunty yochana.. lepas tu pi try buat and then jadi my hb's fav.. dia suka si orange mecan roll ni with nutella filling.. sedap!

Anonymous said...

Assalam Ayu,suka KakSal Ayu update..Wah cantiknya OMR cake ni nampak sedap dan cantik Ayu roll cake ini ..KakSal dah masuk list dulu....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu cayang...
mmg cantik sungguh orange macan roll tu akak... kemas jer gulungan n potongannya.. diana kalau bab roll2 gini mmg gagal jawabnya.. hehehhee...

Yat Maria said...

Akak

this looks good..resepi ai simpan pun dah berkurun..nak usahakan jugak lah pi buat this romm...ada rasa orang, sure my mom will like it :)

Juanita said...

Salam Kak Ayu...

Thanks fr sharing e recipe...
Btw Kak mcm mane nk uat Coklat ButterCream tu???

Brgds
Nita

Ummi said...

Assalam Ayu....waaaah rajinnya mengroll, akak dah lama x roll2 nih...maleeeh la hari ke hari... :)) Nampak cukup sedap gabungan oren n coklat... i liikkkkeeee...

Nurwin Heny said...

Cantik sekali Ayu the roll yang you buat! Very well done and looks sedap.

cikmanggis said...

salam ayu.Dah lama tak singgah kat dapur ayu ni,banyak tg ter mis.Cm pun suka buat dan makan kek gulung tapi kerana rupanya yang gagal menepati piawaian jadi tak masuk sebagai n3 dapur Cm heh..malu.Insyallah ada kekuatan nak cuba resepi ni:)

gerobok antik said...

jemput baca N3 terkini. Hope you have fun

Nuridah said...

Ayu,

I just came back from SS..dh baca..don't worry.Ayu,kak Nur tercari2 email Ayu!!Akak mu teraba2 didlm kegelapan ini.

Ayu said...

mokwo - thanks mokwo..hahah..itu sebab tak nak tayang muka sebab dah kerepot ler mokwo..hahah..kalau mokwo tengok terus 'speechless' wakaka..

rima - yes kek roll ni sedap kan rima..kalau i keluarkan kek ni during raya pertama, & tak ration kan dah lama habis dah..hahah..so keluarkan 1-2 roll aje yang lain simpan untuk next few days raya lagi..heheh..kes malas nak buat lagi ler..

Kaksal - walkslm, huwah!!! kak sal..terharunya kita kak...ada juga orang yang menanti kita update huhu...ini yang kasi kita semangat sikit ni kak..kek roll sedap kak masuk list tau..hehe

diana - walkslm, akak pun kadang2 roll akak melekat juga diana..cuma pada akak recipe ni ajelah so far yang berjaya..heheh...memang nak kena banayk practice kot kita2 ni kan..heheh

yat maria - oh yes your mum suka orange flavoured cake kan?..yes2 you should try this..sedap..

juanita - walkslm, coklat butter cream tu actually macam2 recipe yang ada yang boleh digunakan ..as for mine nanti akak masukkan bila dah free nanti ..just look out for it in this post ajelah ya..thanks nita..

ummi - walkslm, kita mengroll tengok juga kak..recipe yang ini aje so far kita berjaya..hahahah roll yang lain macam melekat ler, hahah..tapi nak cuba juga lah recipe yang lain2 tu..next time..aah kak oren & coklat memang sedap kak..

nurwin - thanks nurwin...kembang makcik kejap ni tau..heheh..

cikmanggis - walkslm, kita pun dah lama tak kedapur cikmanggis..maklum ler, sekarang update pun dah limited..cubalah CM, kek roll ni..sedap..

gerobok antik - thanks for the info nanti kita datang k..

Naz / Nadz COSK said...

Kak Ayu...cantiknya kek akakkkkkk... Tergoda Nadz tgk.. Halus jer nampak hasil seni akk ni...

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Lamanya tak singgah sini. Tergoda betul akak melihat Orange Roll Ayu, hanya orang2 yang creative dan penuh kasih sayang saja dpt menghasilkan kek secantik dan segebu ini.

Nieza said...

Assalam Kak Ayu, Salam winduu!..lama tak singgah dapur akak ni..sejak cutix2 msk hari tu memang lama tak online. menarik dan tertarikla tgk cake roll akak tu..perfect..saya lum berani nak mencuba lagi.

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. cantik nya swiss roll akak ni.. ita ada as=cuan swiaa roll tapi bila gulung kurang cantik nak kena cuba yang niplak la.. moga2 jadi

Kjee said...

very nice! I like!!
I got an award for you. feel free to pick it up from my blog. thnx

Ayu said...

Naz - thanks Naz, akak lagi terpaut dengan puding kasih Naz tu tau..nanti nak cuba juga..

Wattie - walkslm, wah!!!! kak wattie, kita pun lama tak singgah dapur akak.. selalu macam termiss gitu kan..shift kita selalu lari kan kak..haha..waduh kembang semangkuk ni kak kena puji..heheh

Nieza - walkslm, rinduuu juga dengan Nieza, tak apalah dear..relax2 dulu bila mood masak dah tiba.boleh start engine kan..heheh ..

Juwita - walkslm, acuan swiss roll?..oh ada jual ya ita?..akak first time dengar acuan swiss roll..loyang kot yang dimaksudkan?..cubalah ita, mudah2han menjadikan..

kjee - thanks kjee for the thoughts...will do that..

Juanita said...

thanks kak ayu, fr e buttercream recipe :-)... Nita

Ayu said...

juanita - ur welcome dear..this buttercream yields quite alot so you can half it kalau nak guna sikit aje ya..

TopsyTurvyMum said...

salam kak ayu..

hari tu dah ambik resepi ni tapi tak terbuat sebab confuse dgn cara tulis huruf C tuu hahaha...
Now dah tau, InshaAllah nak buat :)

Ayu said...

ttm - walkslm, hahaha..actually kalau nak ikut recipe just huruf c aje..tapi akak dah buat c terbalik & dot2 saje nak cukupkan korum..sebab sayang adunan coklat tu ada lebih sikit..heheh..

Noor Hafirdaus said...

memang nampak sangat sedap ni, sambil perati gambar pun dah tap...tap...air liur ni ha. Saya nak cubala resepi ni, thanks for sharing

Ayu said...

Noor Hafirdaus - heheh..uish sampai menitis air liur kena keyboard ya..hehe..
silakan noor, kalau nak mencuba..harap kena dengan selera ya..