Friday, November 18, 2011

Nasi Lemak, Sambal Sotong & Ayam Tandoori

Nak cepat masak punya pasal, kita terus pergi kedapur Che Mat, sebab dah tahu mesti ada aje recipe yang  bakal kita  ambik dari sana..heheh..memang pun sesimple2 mana pun recipe tu..walaupun to certain people is nothing but to people who are desperate for information & recipes like me...those  simple recipeslah penyelamat diwaktu darurat..hehe...betul takkk..tak apa kita jawap sendiri...betullllll..!!..so inilah hasilnya..Nasi Lemak..!..Nasi lemak, kalau ikutkan masing2 memang ada cara2 tersendiri .. I suka cara Che Mat ni..sebab nasi lemak tu berperisalah sikit kan.. Nasi Lemak kali ni kita gandingkan dengan Sambal Sotong, Ayam Tandoori, dengan sidekicknya, telur rebus, hirisan timun dan kangkong goreng bawang putih...fuh sedappp ni...kita makan sampai perut
buuuuuncit.....heheheh..

Terimakasih, Che Mat macam biasa ..minta izin akak post the recipe kat sini pula ya..

Nasi Lemak
BAHAN NASI LEMAK :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 1 jam, toskan-(Ayu gunakan 5 cawan beras basmathi, rendam sekejap aje & toskan)
6 cawan santan
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, belah 4
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, hiris
Garam secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-)
Masukkan beras dalam periuk nasi elektrik, tuang santan dan masukkan bahan2 lain, perasakan dengan garam secukupnya dan masak seperti biasa hingga nasi tanak dan kering. Biar hingga nasi betul2 masak baru dikareh dengan chip stick. Hidangkan dengan sambal tumis dan bahan2 sampingan lain.

Kita memang dah terpikat betul dengan sambal ni....semenjak dah jumpa recipe sambal yang makan dengan nasi lemak memang suka gunakan recipe ni..this time gunakan sotong pula the last time kita gunakan kerang..I like the masamness, the sweetness & the pedasness for this sambal..semuanya cukup pada kita...Thank you puan punya recipe for this ..memang dah jadi favouriteslah ....
Sambal Sotong
Sources:-From Singapore Local Favourites

Ingredients :
  • One lb(450g) small or med-sized fresh squid, clean the squid by laying it flat on the chopping board and gently pulling out the head in one direction. Empty the cavity of the squid. Wash it clean. Discard the head  except for a small portion of the tentacles. Slice the squid to thin rings.
  • 4 tbsp peanut or vegetable oil
  • One large onion, sliced
  • Two ripe tomatoes, quartered
  • One tbsp tamarind paste
  • One cup water
  • 1-2 tsp palm sugar or dark brown sugar
  • salt
  • 8-10 shallots
  • 2 tsp belacan, also spelt belachan or blacan [dried shrimp paste]
  • 4 cloves garlic
  • 5 tbsp chili paste
  • 4 candlenuts [buah keras/kemiri nuts] [Substitute: macadamia nuts]
(Items in red are to be ground/blended)

To Prepare :

  • In a small bowl, using your fingers, mix together tamarind paste and water, then strain and discard seeds
  • Using a mortar & pestle or blender, grind shallots, garlic, belacan, candlenuts, chili paste into a paste
  • In a heated wok, add oil, stir-fry ground paste until quite toasted and oil starts to ooze, about 5 mins
  • Add onions, tomatoes, tamarind, sugar and salt to taste
  • Cover, reduce heat to med, simmer till tomatoes are well stewed (mash with spatula) and sauce thickens
  • Add squid, stir fry till just opaque - do not overcook as they will become chewy!
  • Dish into a serving dish, allow to sit 10 mins or so, for squid to absorb flavors
  • Served Sambal Sotong over a banana leaf with steamed rice or Nasi Lemak (Coconut Rice)


Ayam Tandoori yang sangat sedapp....kalau nak beli ayam tandoori next time kena fikir 2 kali at least..sebab dah boleh buat sendiri ..memang sama rasanya dengan ayam tandoori beli punya pada tekak kita ni..walaupun kita goreng tapi for me  macam not much difference lah gitu dengan yang bakar punya(of cos bakar more healthy lah)...ke tekak kita dah kebulur kot..hehe..Recipe yang kita nampak kat dapur Zaliedana....asal dari dapur Chef Nizam...sebelum..ni kalau nak buat ayam tandoori terpaksa gunakan rempah tandoori maggi tu..so next time dah tak payah dahhhhhh..hehe...Terimakasih buat Zaliedana & tuan punya recipe for sharing this..minta izin dipanjang2kan disini pula ya...Sorrylah akak lambat masukkan entry sebab banyak menu kena ikut queue number..hehe

Ayam Tandoori
Sources:-From Sayasukamakan
Sources:-From Zaliedana@Ummieisya
Sources:-From Ayu @curlybabesatisfaction
Bahan2:-
+ 2 ekor ayam – belah 4-(Ayu gunakan 3kg chicken wings)


Rempah ratusnya:-(Ayu  gunakan semua sudu besar except garamlah)
+ 3 biji bawang besar
+ 13 ulas bawang putih
+ 2 inci halia
+ 2 sudu teh garam +serbuk perasa-(Ayu tambah)
+ 1 sudu serbuk kunyit
+ 1 sudu serbuk cili
+ 1 sudu serbuk lada sulah
+ 1 sudu serbuk jintan manis
+ 1 sudu serbuk jintan putih
+ 1 sudu serbuk ketumbar
+ 1 sudu serbuk kulit kayu manis
+ 3 biji buah pelaga
+ 1 cawan susu cair
+ 2 biji buah lemon
+ 2 ikat daun ketumbar
+ 2 ikat daun pudina
+ 2 sudu marjerin
+ 2 sudu sos tiram
+ pewarna merah

Cara2:-
Langkah pertama sekali untuk membuat ayam tandoori ini, kita buat tairu. Perahkan ½ biji buah lemon ke dalam 1 cawan susu cair dan kacau. Sekarang anda akan melihat perubahan susu cair tadi menjadi tairu. Kalau nak gunakan plain yogurt pun boleh menggantikan tairu ini.(Ayu gunakan plain yogurt aje)
Lepas itu, masukkan kesemua bahan-bahan rempah ratus tadi ke dalam pengisar. Jangan lupa perahkan 1 biji buah lemon ke dalam pengisar.
Kemudian, masukkan tairu ke dalam pengisar. Kisarkan bahan-bahan ini sehingga halus dan sebati.
Bila sudah selesai mengisar bahan-bahan tadi, lumurkan ke atas ayam-ayam ini. Pastikan kesemua ayam ini dilumur sehingga sebati dengan rempah ratus ini.
Ok, sekarang masukkan ayam-ayam yang telah diperap dengan rempah ratus tadi ke dalam beg plastik kedap udara. Beg plastik kedap udara boleh dibeli di pasaraya berdekatan. Jikalau takde, pakai aje bekas-bekas plastik yang kedap udara. Ini penting supaya tiada bau-bau wap asing di dalam peti ais masuk kedalam ayam yang diperap tadi. Untuk pengetahuan semua, saya perap ayam ini selama 5 jam sahaja.Bakar 170C selama 1 jam.
(Ayu tak bakar sebab nak cepat so goreng aje..heheh)

*Cara aku,aku kisar guna blender kering bawang2,daun pudina,halia bagai,pastu kat mangkuk yg lain aku satu kan semua rempah2 yg jnis serbuk n bhn2 lain,pastu msukkan juga yogurt,gaul2 sebati,baru campur ngan bhn kisar,pastu aku baru lumur atas ayam,Aku bakar 170 c .-(Ini cara Zaliedana)

41 comments:

Zaliedana said...

Kak Ayu,sy pon pas dah tau resepi nih mmg selalu sgt dah wat,hubby selalu ajer order ayam tandoori ngan roti naan,dah xbeli/mkn roti naan ngan ayam tandoori kat kedai mamak lagi dah..Sy mmg xda sukat bagai kak,men campak2 jer blend byk2,pastu letak freezer ajer,time nak mkn sng,just msk microwave kjb n perap kat ayam semalaman,hihidasar malas n nak cpt kak..Sy rasa,mmg ayam tandoori resepi nih terbaik lah..Tq sgt utk chef nizam yg berkongsi resepi bestni..

Ayu said...

Zaliedana - tulah ct..memang recipe ayam tandoori yang terbaekkk so far..memang berbaloi buat sendiri..kalau beli 1 ketul aje dah berapa..terimaksih to ct kerana mewar2kan recipe ni dan terimakasih juga pada chef nizam for sharing recipe ni..definitely a keeper..!

ady said...

as-salam kak ayu
wah.. sedap2nya hidangan untuk malam ni..sungguh menyelerakan ..ayam tandoori tu menggoda jerk tau...

Ayu said...

ady -you should try the ayam tandoori..memang sedap gilerss..betul ni akak tak bedek..haha....

Yatie said...

uwaaaa sungguh menyelerakan set nasi lemak Ayu ni, sambal sotong mmng kegemaranku, pasni nak cuba ayam tandoori tulah...ringkas dan pastinya sedapkan..

Mat Gebu said...

terpenggsann...lagi2 tgk ayam tandori tu..nak kena test juga nih..

ilahjy said...

salam ayu..
ooo rupanya masuk pewarna juga ya. kak ilah ingtkan cuma masukan serbuk cili jer jadi warna merah...
kebetulan kak juga masak sambal sotong hari nie.hehe

Anonymous said...

Assalam Ayu..Nasi lemak n the gang memang yummy!!!Tandoori chicken versi goreng tapi nampak macam panggang...Mesti nak cuba sebab dah lama tak masak nasilemak..My hubby selalu beli di kedai untuk sarapan...Ayu tak minatke pegi MBS ..world orchid show cantik Ayu..berbaloi....Kaksal....

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. bila akak close aup gambar2 nasi tu lapar pula saya tgk tambah tgh sejuk2 ni.. hihihiihi gabungan yang menarik

Nieza said...

nasi lemak memang disukai ramai ni...sedapnya dgn sambal sotong dan ayam tandoori tu lagi...ishhh terliurla kak ayu..hehe

ijan said...

Salam kak Ayu...
saya pun memang suka gandingan ayam tandoori dengan nasi lemak. goreng ke bakar ke, semua best. :)

dZana said...

rasa nk terkam jer ayam tandori tu ayu .. buat sndiri mmg sedapkan.. tgok rempah ratusnya pun byk.. msti en hb kata 'sedap'.. hihihi...

Liza said...

salam kak ayu...sedapnya nasi lemak tu...bak mai sepinggan, kalau xde seperiuk pun xpe....hihihi

HomeKreation said...

Good morning Ayu. Walaaa... a complete set of Nasi lemak! Malam kelmarin Along beli nasi lemak bungkus jer sbb balik kerja dah lewat sangat.

azizah@cutemamadelicacies said...

Assalam Ayu.. kzah pasti memang Sedap tandoori ni. Kzah pernah masak tandoori resepi koleksi kzah.. bahan nya sama cuma chef nizam tambahkn kayu manis dan pelaga yg dikisar serta sos tiram. thanks ayu kerana rajin mencari sumber2 resepi yg sedap2.

E-na Lovely Kitchen said...

E-na pernah buat gak nasi lemak letak serai sbb tgk dlm rancangan tv kt malaysia sblm kawin dullu2...ayam tandori kak ayu begiru menawan...e-na suka ayam tandori grg, cepat dan senang sikit he he(kes malas nak cuci oven klu bakar)

Wani said...

salam kak ayu,,,

wah!!!! menu dgn gandingan yang mantap... sukalah dengan sambal sotong tu .. ayam tandoori lagi ..ai menggoda jiwa raga betul ;P...

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

dh lama kak nur tk msk nasi lemak...tengok nasi lemak ayu ni dh jadi terliur gitu dgn pelbagai side dish...boleh bertambah kembang akak bila lalu rumah ayu ni sebab asyik hidu bau aje....hehehe.

nOOrsha said...

salam kak ayu..aduhai menyelerakan btol nasi lemak akak nih... plan semalam nak wat nasi lemak juge utk bekpes.. jap lagi kesiangan...hahaha...malas dah, makan sekot kering cicah teh o je...kuikuikui.. bini sapela sy ni kan :P

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu..
Huhuhuuuu..sedapnya kak hidangan akak kat sini... Ayam tandoori akak, warnanya mmg terbaek.. rasanya dah confirm sedap sangat ni...gulp..

Mamamya said...

lia hari ni b/fast nasi lemak juga kak ayu..cuma x der lah ayam tandoori.makan dgn sambal tumis ikan bilis jer...tp nasi lemak ni mmg x jemu di makan kan...setiap hari pun x per :) tapiii...kolestrol plak mencanak naik klu makan selalu...heheee..sesekali blh la..

quinnie said...

adoiiii..teringin nya nak makan nasi lemak...bila nak masak nih....arrghhh...2 minggu lepas saya teringin sgt nak makan last2 pegi pasar malam beli..hahhaha

Ayu said...

yatie -heheh..sekali2 nasil emak kenakan dgn ayam tandoori..fullamak..sambal sotong ni pun sedap yatie, pada kitalah..memang ngam habis makan dgn nasi lemak..

mat gebu - cubalah che mat..ayam tandoori tak gunakan rempah instant punya..hehe

ilahjy - walkslm, aah kak, masuk pewarna baru macam tandoori ori..hehe cuma yang ini kita goreng yang ori tu bakar...meh ler tukar2 sambal sotong tu kak..heehe

Ayu said...

kak sal - walkslm, aah kak budak2 dah lapar..maknya masih belum habis masak..biasalah..surf the net dulu baru dapat idea nak masak apa..heheh then nak tunggu ayam kena perap lagi..last2 goreng cepat sebab kalau bakar lagi makan masa..hehe...oh world orchid show tu ya..dulu time kerja tiap2 kali ada exhibition memang kita kena pergi..tapi sekarang dah duduk rumah macam tak kuasa pulak kak..yalah exhibiton hall semuanya jauh2..satu kat spore expo satu lagi kat suntec..kita pulak duduk kat utara..hehe

Ayu said...

juwita - walkslm, heheh..akak kalau ambik gambar memang suka close up..sebab akak tak ada props yang cantik2 nak arrange..heheh so lepas masak terus focus aje ke makanan..hehe..

nieza- betul tu nieza, nasi lemak memang tak pernah jelak punya kan..confirm ramai yang suka makan, cuma gandingan nya tu aje selalu kita tukar2..hehe

ijan - walkslm, betul tu ijan..akak pun suka ..hehe tak kira ayam tu dibakar atau goreng kan..

Ayu said...

dzana - hahahaha..cikgu..yang ini hubby cakap 'sedap', tapi tak tengok muka kita pun..dia tengok tv bila dia cakap sedap tu..itu pun sekali dengan pantas dicakap....then continue eating..wahahaha..

liza- walkslm, heheh kalau sepinggan dah tak ada sepriuk liza nak ..nampak gaya kena masak lagi ler ya..heheh

homeKreation - good night along, by the time i reply this..hehehe..yalah kalau dah sibuk beli aje lagi senanglah along..kita dulu kerja pun gitu beli aje kalau nak makan..hehe..

Ayu said...

azizah - walkslm, oh ya ke kak zah...tapi memang sedap ayam tandoori ni kan kak..
alahai kak kadang2 nasib juga recipe2 ni ada kala sedap ada kala tak...tapi pada kita yang boleh diterima masuk ketekak kita ni aje yang kita masukkan dalam blog..actually banyak juga recipe yang kita dah try tapi tidak kena dgn iso standard..itu yg tak masuk blog..hehehe..

Ayu said...

ena - aah ena, nasi lemak letak serai, bawang dan segala macm recipe che mat ni memang sedapp..heheh ena samalah macam akak ya ayam tandoori tu kita goreng aje sebab nak cepat dan malas pun ya nak lap2 oven tukan..hehe

wani - walkslm, heheh..wani..memang akak nak goda2 wani.ni..hehe..cubalah..

Ayu said...

nuridah - walkslm, heheh knur, nasi lemak memang tak boleh jelak punyakan..at least once a month mesti nak buat juga..hehe...actually sebelum kita pun ada buat nasi lemak pandan lepas kita tengok kat dapur akak time bulan puasa kemarin..tapi kita masukkan this post dulu, sebab kesian zaliedana, dah lama menuggu entry post ni..hehe..bau aje dah boleh kembang kan kak..hehe

Ayu said...

noorsha - walkslm, wah rajin betul noorsha nak buat nasi lemak untuk sarapan..akak kalau nasi lemak terpaksa buat untuk lunch..sebab rasa2nya kalau nak buat untuk breakfast tak sanggup nak bangun awal2 , sebab akak suka nasi lemak side kicknya macam2 baru best..hehe... then lunch kena masak lagi..aduh patah pinggang den..hahah.. hahaha..oh last2 makan biskut ya sha..kuikui..aah ya bini siapalah tu kan

naz - walkslm, sedap naz pada akak..confirm sedap ..heheh ni akak goda2 naz ni..hehe

Ayu said...

mamamya - wah bestnya breakfast nasi lemak..akak kalau breakfast nasi lemak suka beli aje..sebab malas nak bangun awal nak masak..pedih2 mata macam2..hehe..then kat rumah akak kalau dah breakfast nasi lemak..lunch dia orang tak nak makan yg sama, mesti nak yang lain..uish kalau kena masak lagi..lenguh kaki akak lama2 kat dapur ..hehe..memang pun nasi lemak mmg tak jemu kan lia..cuma santannya tu ajeler kena jaga..hehe

quinnie - pi masak q..pi...masak sendiri muai..heheh..nanti post kat akak sikit tau..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu cayang...
sedapnya tgk set nasi lemak tu akak... ada sambal sotong n ayam tandoori lg.. terliur sungguh diana tgk...

Mamasya said...

Aslmkum Ayu...

Sedapnya nampak set nasi lemak sambal sotong.siap ada ayam tandoori lagi tu....mmg menambat selera.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..Wahhhhh Nasi lemak sambal sotong...

Selain sambal ikan aye, sambal sotong pun peberet saya gak...Tak kira sotong getah/liat atau sotong putih..dua-dua pun sedapppppp

Nurwin Heny said...

Ayu...sedapnya nasi lemak! Sooo menyelerakan!

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak Ayu....

Salam windu di angin lalu...................adoyai...windu bangat sih!!! Lega baru kuar dari gua ni.....berderet2 recipe nak BW kat sini...:)

Ayu said...

diana- walkslm, aah diana, memang ngam betul ayam tandoori & nasi lemak ni pada akak..hehe

mamasya - walkslm, sekalai2 nasi lemak lawan dengan ayam tandoori mmg menabat hati mamasya..hehe

sue- walkslm, samalah macam akak sue..tapi akak tak makan sotong kering yang masak sambal tu..sebab fobia..dulu kena food poisoning time secondary school bila pergi visiting kat KL during our school band trip..makan sambal sotong kat warong tepi jalan..malam sakit perut terus kena pergi klinik berpapah cikgu2 angkat akak ..hehe terus lepas tu tak nak makan lagi..hahaha

nurwin - nurwin sekali2 nasi lemak kena dgn ayam tandoori, best tau...hehe

ayu safieza - walkslm, ayu, salam rindu juga buat ayu...lamaaaanyaaaaa tak dengar
jari2 ayu berteriak kat dapur akak ni...wah dah keluar dari gua dah ya..hehe

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

haaa itu lah..tapi budak2 nie ambil sambil lewa aja...nanti dh jadi orgtua baru dorang tua...ngan fiqah ni buih2 mulut kak nur pesan kat dier...anak bujang kita jaga mcm berlian ni kan pulak pompan satu nie...alahai ayu..takut semcm akak!!

Yup,tomorrow results will be out after 12.00pm...haha...berjaya tu kak nur confident...cemerlang dn terbilang tk pasti...hehehe...apa2 pun I won't let her down!!Request nya aja dh mcm2 yg di demand...ingat papa dier taukeh lombong biji emas ke?? Hahaha...
Sorry erk ayu...kak nur terlupa nk jawab pertanyaan ayu pasal PSLE..dh byk bercerita terlupa pulak...ayu dh received kan??

Ayu said...

nuridah - walkslm, kak..betul tu macam gitulah anak2 nikan..
hahah..for fiqah..mestilah dia demand sebab dah penat2 belajar..hehe..apa agaknya yang diminta tu kan kak..tapi insyallah should be no problem lah kak..

si hasif siang2 dah minta laptop..uish kita cakap..laptop??..
kita cakap nanti kalau dah pergi poly ke jc barulah beli sebab sekolah mesti ada jual student price kan kak....selalunya mama yang cakap mahal..tapi ayah nya relax aje..hehe..yalah mama kan tak bekerja..jadi semuanya kena berjimat cermat..hehe..
ah knur cakap ni tadi baru kita buka ya ampun dah lama tak buka email..100+ mails ku tak baca lagi..heheh..ok2 nanti kita jawap ya kak...

Nuridah said...

Haha Ayu,betul tu selalu yg keluar duit tk bising...yg tk payah kena keluarg duit yg terkebil2...apa2 pun utk anak mesti kita dulukan erk Ayu??

Aah betul tu ayu,dulu kak Nur pernah dengar kalau poly dorang dpt student price tapi kalau Lasalle..hmmm semuanya sendiri...no money no talk..mcm sepupu kak nur dua2 anak masuk Lasalle but half way aja..kdg fikir hai tk syg duit ke dorang nie...bukan 2/3 ribu but berbelas2 ribu....sib baik la boy serious tk main2...afterall sendiri punya future...kalau malas sendiri jawab la...parents cuma rugi duit aja...tul tk ayu?? Eh dh panjang pulak akak ni...ok ayu!

Ayu said...

nuridah - tulah knur..kita yang selalu larang jgn beli..tapi hubby ok aje..hehe
aah anak saudara hubby yg kat poly begitulah dia beli ada student price..
oooo Lasalle jangan cakaplah..semuanya sendirian berhad..kita dulu sekolah.. balik sekolah pergi kerja, nak kumpul duit materials for the course..sebab my parents hanya mampu bayar duit yuran..itu pun time tu dah $150, supplementary fees$180..belum termasuk barang2 art materials then kalau ada project asik keluar duit aje..sekarang dah tentu lagi mahalkan kak..huhu.. betul tu sayangnya dah belajar half way berhenti...tapi kalau dah tak minat apa nak buatkan..