Wednesday, July 20, 2011

Nasi Lemak Kukus, Sambal Kerang & Ayam Goreng Bawang

Nasi lemak kukus ni menu dah lama juga..kita dah lupa bila..Disebabkan tekak nak makan yang betul2 ikut steps & recipenya....Kita buat lagi nasi lemak ni..the first time buat dulu kita tak rendam satu malam pun dan kita kukus atas daun pisang dalam steamer bulat besar gedabak kita ..this time, kita rendam semalaman then kukus diatas kain bersih (kain lampin of cos yang bersihlah ya..heheh)  tapi didalam trio steamer kesayangan kita ..memanglah berbaloi dan muai sebab nasinya lembuttttt dan peroi aje dan yang lebih penting tak berkerak!..tengok nasi yang dikukus pun putih melepak aje..yalah sebab dibasuh, then direndam then dikukus then direndam lagi..apa tak cantikkk aje nasinya....pernah buat disini dan ditranslatekan.. So sesiapa yang nak cuba nasi lemak kukus ni kalau nak makan esok, malam nanti bolehlah direndam beras tu Ok..terimakasih buat puan punya recipe minta izin diletakkan disini sekali lagi..

Nasi Lemak Kukus
Sources:-From noya@myresipi
Bahan2 (4-5 orang)
  • 5 cawan beras-(Ayu gunakan beras basmathi)
  • 2 biji pati santan
  • 3 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa 

Cara-cara

  1. Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda.
  2. Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat. Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit. Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.
  3. Tambahan: Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak serata. Sekiranya hendak makan pada pagi, kukus dan rendam pada waktu malam sebelum. Lebih lama rendam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada kerak. 


********************  
Sambal Kerang
 
Sambal kerang ni actually recipe asal menggunakan sotong, tapi kita pun sudah menggunakan recipe ni untuk sambal2 yang lain..one of them Sambal Udang yang kita buat untuk majlis tahlil minggu lalu tu ler..tapi sayang kita tak ambik gambar pulak for that..

Suka dengan sambal kerang ni sebab ada tomato biji..semua suka dengan rasanya, bila kita cakap semua, tu Mr Hubby, my parents lah..(pengoment/pengkondem number 1.. .heheh)..memang sesuai makan dengan nasi lemak kukus kat atas ni..thank you dear owner for this nice & marvelous recipe..we love it very much!!

Sambal Kerang
Sources:-From Singapore Local Favourites

Ingredients :
  • One lb(450g) small or med-sized fresh squid, clean the squid by laying it flat on the chopping board and gently pulling out the head in one direction. Empty the cavity of the squid. Wash it clean. Discard the head  except for a small portion of the tentacles. Slice the squid to thin rings. -(Ayu substitute 1kg of cockles boiled and discard shells)
  • 4 tbsp peanut or vegetable oil
  • One large onion, sliced
  • Two ripe tomatoes, quartered
  • One tbsp tamarind paste
  • One cup water
  • 1-2 tsp palm sugar or dark brown sugar
  • salt
  • 8-10 shallots
  • 2 tsp belacan, also spelt belachan or blacan [dried shrimp paste]
  • 4 cloves garlic
  • 5 tbsp chili paste
  • 4 candlenuts [buah keras/kemiri nuts] [Substitute: macadamia nuts]
(Items in red are to be ground/blended)

To Prepare :
  • In a small bowl, using your fingers, mix together tamarind paste and water, then strain and discard seeds
  • Using a mortar & pestle or blender, grind shallots, garlic, belacan, candlenuts, chili paste into a paste
  • In a heated wok, add oil, stir-fry ground paste until quite toasted and oil starts to ooze, about 5 mins
  • Add onions, tomatoes, tamarind, sugar and salt to taste
  • Cover, reduce heat to med, simmer till tomatoes are well stewed (mash with spatula) and sauce thickens
  • Add squid, stir fry till just opaque - do not overcook as they will become chewy!
  • Dish into a serving dish, allow to sit 10 mins or so, for squid to absorb flavors
  • Served Sambal Sotong over a banana leaf with steamed rice or Nasi Lemak (Coconut Rice)

 ***********************
Ayam Goreng Bawang
Ayam goreng bawang ni SEDAPP!!..Pertama kali nampak kat rumah Sofea Penang, recipe asal dari dapur Kak Paty , kalau nak tengok stepsnya bolehlah kesini ya. Terimakasih kak for this nice recipe, my family puji  sedap ayam goreng macam gini..another nice recipe of ayam goreng into my collections!!..
Basically the whole combination of lauk2 memang ngam..Untuk translation melayu kita dah simplify kan kat bawah tu..

Ayam Goreng Bawang
Sources:-From Kak Paty@Paty's Kitchen 
INGREDIENTS
1 whole chicken cut into 12 / 1 ekor ayam potong 12
1 cup yogurt / 1 cawan yogurt atau tairu
3 tbsp meat curry powder / 3 sdb serbuk kari daging
2 tbsp paprika / 2 sdb serbuk paprika
3 tbsp garlic-ginger paste / 2 sdb pes halia-bawang putih
1 tbsp turmeric powder / 1 sdb serbuk kunyit
salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa
sufficient oil to fry chicken / Minyak untuk menggoreng ayam.

Mix all ingredients. Marinade well and keep for 12 hours or overnight. Deep fried till brown, drain oil and keep aside./ Campurkan semua bahan dan perap slama 12 jam atau semalaman.

For the caramelized onions

3 large onions - slice thinly see the process below / 3 biji bawang besar potong nipis - lihat langkah menyediakan di bawah
1 tsp honey / 1 sdt madu
5 strand curry leave / 5 tangkai daun kari

 Methods for caramelized Onions:-
  1.  To caramelize an onion, we used 3 medium onion, 6 tablespoons cooking oil or butter, a pinch of salt, a pinch of black pepper (optional), and a pinch of sugar (optional).
  2. Slice the top off of your onion. Cut the onion in half from top to bottom and peel it.
  3.  Place half of the onion, flat side down, on a clean, flat cutting surface. Slice the onion into half-rings. The thickness of the slices is not important, although thinner slices will cook faster. If you prefer a more rustic look and feel, make the slices very thick.
  4. Place a large skillet or saucepan on the stove and add a small amount of fat. Heat the oil to a medium-high temperature.We used 6 tablespoons of oil. Butter is also delicious, but it tends to burn more easily, so be sure the pan doesn't get too hot.  
  5. When the fat begins to ripple, the oil is hot enough.
  6. Add the onions to the hot oil.
  7. Stir the onions until they are coated with oil.
  8. Adding a pinch of salt seasons the onions at the same time it speeds up the caramelizing process. The salt will suck moisture out of the onions and eventually evaporate. Be cautious not to add too much salt. If you would like, add a pinch of ground black pepper and a very small amount of sugar or honey.
  9. Continue to stir the onions. After a minute or so, you will notice that they might have begun to stick to the bottom of the pan and turn dark in color. This is okay--in fact, it's what should happen.
  10. Continue stirring and watch as the onions' color turns darker and darker.
  11. If you feel that the onions are sticking to the bottom of the pan too much, add a very small amount of water, broth, or wine to the pan and stir vigorously; this is called "deglazing." The water will evaporate almost immediately while loosening the onion slice.
  12. Continue this process of cooking and deglazing until the onions have reached the color, flavor, and texture you desire. Caramelized onions are perfect to use as the flavor-base of an onion soup, or to garnish sandwiches and other dishes. For this recipe at in the curry leaves at this stage.

Malay version (yang sudah digooglekan)..
1.Untuk caramelize bawang, kita menggunakan 3 bawang saiz sederhana, 6 sudu masak minyak atau mentega, sedikit garam, secubit lada hitam (optional), dan secubit gula (optional).

2. Hiris bawang.Hiris bulat ikut ketebalan sendiri, ketebalan tidak penting, walaupun nipis akan lebih cepat masak. Kalau nak lebih terasa hiris tebal lah.
3. Panaskan minyak didalam kuali besar atau periuk, dengan menggunakan api sederhana besar. Masukkan 6 sudu besar minyak. Boleh gunakan mentega(dikatakan lagi sedap), tapi ia akan cepat hangit dan pastikan kuali tidak terlalu panas.


4. Bila minyak sudah panas, masukkan bawang yang telah dihiris tadi Kacau rata hingga semua hirisan bawang disalut minyak.


5. Tambahkan secubit garam diwakktu yang sama untuk mempercepatkan 'caramelizing', garam
akan menyedut kelembapan daripada bawang dan akhirnya menguap. Berhati-hati untuk tidak menambah terlalu banyak garam. Jika anda mahu, tambahkan secubit lada hitam dan jumlah yang sangat kecil gula atau madu

6. Terus kacau bawang. Selepas satu minit atau lebih, anda akan dapati bahawa bawang mungkin telah mula melekat pada bahagian bawah periuk dan berwarna gelap. Ini adalah okay - sebenarnya, apa yang sepatutnya berlaku.

7. Teruskan kacau dan boleh lihat warna bawang bertukar menjadi lebih gelap dan gelap.

8. Jika, bawang yang melekat kepada bahagian bawah periuk terlalu banyak, tambah jumlah air yang sangat kecil, sup,  untuk menyorot dan kacau dengan bersungguh-sungguh, ini dipanggil "deglazing." Air akan menyejat dengan serta-merta di samping melonggarkan hirisan bawang.
 

9. Teruskan proses memasak dan deglazing sehingga bawang telah mencapai warna, rasa dan tekstur yang anda inginkan. Bawang Caramelized yang sempurna untuk digunakan sebagai asas rasa sup bawang, atau sandwic hiasan dan hidangan yang lain. Untuk resipi ini masukkan daun kari  pada peringkat ini. -(Setelah masak, Ayu masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.)

Note:-* If you don't want it hot, you can just marinate the chicken with turmeric powder and salts / Kepada yang tidak berminat dengan pedas, ayam tu boleh digoreng dengan garam kunyit aje.

38 comments:

ady said...

as-salam kak ayu
amboi2..masak nasi lemak kukus pulak kak ayu ni....tak pernah mkn nasi lemak kukus..selalunye mkn nasi lemak biasa aje..blh cuba resepi ka ayu ni....

Sizuka said...

ayu,

i love nasi lemak kukus, tapi malasnya nak masak sendiri. dulu, i selalu pegi makan kat gombak, kedai my brother's MIL. tapi now kedai tu dah tutup sebab the MIL sakit. rindunya nak makan.. sob sob

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.ayu..
masyaAllah... memang putih melepak nasi lemak kukus tu..... putih bersih sungguh! lom pernah buat nasi lemak kukus.. tp pernahlah mkn yg makcik buat.. sedap & peroi jer.. ni kalau nak buat.. alang2 kena buat sekalian utk b.f & lunch sekali.. barulah berbaloi mengukus.. hehehe...

Mas said...

perhh...mengancamnya nasi lemak tu.....
nak sepinggan kak ayu...

che'iza said...

Assalam kak

Uiishhhh ni betul2 satisfaction ni kak.... Mau tersandar kekenyangan makan nasi lemak mu itew....

izahdaut said...

kak ayu kalau buat lauk gini mmg slalu bikin org keterliuran. ada ke word tu? hahaa.. tapi mmg gandingan mantap set gini. kalau ada jual kat restoren saya la pengunjung tetapnyer kak ayu. hehe

cik cek said...

Ayuuuuu.....

Amik resepi dulu....dah telan2 air liur ni...perut dok kruk krak kruk krak...nyanyi lagu keroncong tuk Ayu lagi....menunggu depan pintu ...kita dtg nak tumpang makan ...tak tahan tgk Nasi Lemak Kukus...guna beras basmathi lak tu...tau dah...confirm sedap....Ayu....oooo...Ayu...ngape tak bukak pintu....laaaa....tuan rumah tak de...p mana la pulak...hu hu hu....cuci2 mata jela kat sini...:)

Yatie said...

waduh sedapnya tngk set nasi lemak kukus ni..sambal kerang tu yg buat yatie lapor ni..kegemaranku sambal tu..nak..nak..

Shereen said...

Hi Ayu,
Baru malam ni I teragak nak makan nasi lemak...just nice nampak your recipe ni...tapi nampak renyah sikit kan...never mind,need to burn calories before acara menambah colories..lol.
Anyway, when you say cawan for the beras, you meant the metric cup or the beras cup yang come with our rice cooker tu?
Second question ( teruk kan melayan orang yang blur macam I ni...hahaha),2 pati kelapa...berapa ml tu Ayu?If I guna kelapa tunjuk, you think beli yang coconut cream ke or the coconut milk lebih baik?
I baru buat your devil's choc cake yesterday...my family say very nice.Thank you for the fantastic recipes...keep them coming!!!

Mamasya said...

Sedapnya set nasi lemak Ayu...dahlah nasi lemak kukus, siap ayam goreng...sambal kerang tu yg tak tahan tengok...jamu mata aje kat sini tak da kerang........

Ida,Japan said...

memang menyelerakan nasi lemak k'ayu ni...suka sambal kerang ngan ayam goreng tu, tergoda!!

Anonymous said...

Ayu, Kaksal pernah cuba nasi lemak kukus di pandan city waktu bulan puasa memang sedap tapi nak buat nasi ini banyak kerjalah...KakSal tengok gambar aje dah kenyang.....

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,sedap nya nasi lemak kukus..Ayam tuh pon dah terliur sudah..Dah amik resepi nih kak,insyaAllah bila2 nanti nak try..Yogurt da tu..Ayam cam gitu selalu mkn kat kdai nasi kandar kak..

anymz said...

salam ayu,beratnya mata memandang...terliur pulak tengok nasi lemak mlm2 ni..tambahan lagi dgn sambal kerang tu.eh!ayam tu pun sedap gak..semua sedaaaaaaap.:D

Chik Mimi said...

assalam kak miss uuuu ,sedapnya sy pun mmg suka nasik lemak kukus

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak..wahhh..menariknya nasi lemak akak ni..kena plak ngn sambal kerang...aduhhhh..sedapnyerr.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
sedapnya tgk nasi lemak kukus tu akak... x perna lg diana buat.. tp perna makan... n lauk yg terhidang tu pun amat menyelerakan ler akak... sedapnya...

quinnie said...

salam kak..berkunjung lagi waktu malam...heheheh...dah lama saya tak makan nasi lemak...ingat nak beli je...malasnye nak masak sendiri...hehehe..teringin nak makan nasi lemak diwaktu pagi sebelum masuk bulan ramadhan ni..kekekke

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....i always love nasi lemak guna beras basmati....tapi xpnah wat yg kukos ni...ayu simpan resepi ye kak, mmm thanks, emmmuah!

Ayu said...

ady - walkslm, heheh..sekali2 bolehlah ady selalu pun ada sikit banayk kerja juga..hehe .cublah ady,bila time tak kerja tu kan..

sizuka - i also love nasi lemak kukus, tapi kat spore ni macam tak pernah namapk orang jual pun..so kalau nak yang beli punya kena masuk jb baru boleh rasa..so meantime buat sendiri muai..hehe

madiha - walkslm, haha..aah ratna, putih nasi ni..akak ambik gamabr pun beberapa kali semuanya putih tak nampak beras yang peroi tu..so gambar ni yang paling best..betul tu kalau ratna nak buat time tak kerja hari minggu tu bolehlah..sekali buat sarapan & lunch memang berbaloi muai ..normally akak masak nasi 5 cawan as for nasi lemak kukus masak 4 cawan dah cukup sebab dia tak berkerak

Ayu said...

mas - nak sepinggan boleh mas, nah ambiklah..sambal kerang & ayam goreng bawang pun ada tu..hehe

cheiza - walkslm, hahah..bukan sekadar tersandar kekenyangan tapi terus tersengih dan mata terus nak cari bantal..haha..

izahdaut - wakakaka..'keterliruan'..perkataan baru yang boleh dimasukkan kedalm kamus bahasa..hehe..wah kalau akak bukak restoren, izah pelanggan tetap ya..nampak gaya akak kena buka cawangan kat KL lah ya..hehe

Ayu said...

cik cek - hahaha..wah lagu keroncong dan sedang menunggu didepan pintu ya kak cek..alo alo..ciannya..masuklah kak cek, kita ada kat dapur tadi..meh makan nasi lemak kukus denagn set2nya meh..cian dia ya..lapar berjalan jauh ..

yatie - cubalah sambal kerang tu sedap, kita suka sebab ada tomato biji yang kasi2 masam2 sikit overall, sambal ni masam, manis semua cukup..

shereen - hahaha..betul tu shereen u got to work for it to get it.hehehe..
normally I used the cup for the beras, tapi tak kiralah apa cup u used as long u used the same cup for the santan & water .. 2 pati santan tu, actually 2 biji kelapa diperah santannya, but normally for me I just used santan yang dalam kotak tu aje..and roughly around 2 kotak lah..I used the Kara coconut cream aje..u dah buat devil's choc cake tu ya..thank u for trying and glad it suits your family taste..bukak lah your blog so that i can see your cake!!!..;)

Ayu said...

mamasya - heheh..kalau ramai kat rumah baru best masak berset2 ni..kalau 1-2 orang aje, baik beli sudah kan mama..yang frozen punya kadang2 ada jual kerang ni ma..

ida - cubalah ida, kerang kat jepun ada lagi fresh kot?..ayam goreng pun best akak suka..

kaksal - hahaha..tengok gambar aje dah kenyang ya kaksal..hahahaa
memang ada sikit lecehlah..tapi berbaloi & muai..rasa2nya kat spore tak ada nasii lemak kukus ni kan kak?..kalau ada pun kita tak tahu kat mana..

Ayu said...

zaliedana - walsklm, cubalah ct, oh ya tulah akak baca kak entry kak paty ayam gini selalu terdapat di kedai nasi kandar..

anymz - walkslm, berat mata memandang berat lagi perut yang menggendong..heheh..pada kita ini satu nasi lemak set yang ngam...hehe

chik mimi - walkslm, miss u tooooo..busy ya..harap business ok ya dinda..
akak pun dah lama tak kedapur dinda...huhu

rabiatun - walkslm, heheh..aah tun, nasi lemak kukus sedap kena pulak dengan lauk pauknya tu..cubalah tun..

Ayu said...

diana - walkslm, cubalah diana..sedap nasi lemak kukus..lauk pauk boleh ditukar ikut citarasa diana..pasti satisfied punya..hehe

quinnie - walkslm, thanks Q sudi berkunjung walaupun dah malam..terharu akak tau..memanglah Q kalau rakyat tak ramai, beli aje sudah kan..senang citer..akak suka nasi lemak malaysia sebab beras yang digunakan lain dari beras yang digunakan kat spore ni..beras sana tak berkanji macam beras kat sini..

Ayu Safieza - cubalah ayu, sedap nasi lemak gunakan beras basmathi..silakan simpan tapi jangan hilangkan tau..heheh

Nuridah said...

Ayu,

nasi lemak with sambal kerang...ishhh I terduduk one corner nanti...dh kenyang tk leh bangun...kena angkat pakai forklift....hahha...sedapnya lauk pauk ayu ni....akak nk tunggu depan pintu lah nanti...nk hidu bau...

Nanti 1 kali kak nur nk menyamar lah dtg blk ayu action jadi mak cik Indon...dtg jual kerepek dh!! baru dpt tengok ayu...kan! kan!

Gee® said...

ayuuuuuu... ke kak ayu...(ops gee muda sikit jer kot...) melampau tau tayang nasi lemak sambal kerang n ayam goreng segala... terliur nyerrrr....

Ayu said...

nuridah - hahaha..kena pakai forklift tak apa knur.. kalau kita lagi kena pakai crane..wakakaka..haooo nak menyamar macam makcik indon ya..kita teropong dulu kat lubang pintu..agak2 kita tenngok makcik pakai baju anglia kita tau lah siapa wakakaka......

gee - hahah..bantai aje lah gee, akak ke ayu ke..asal kita ikhlas berkawan kan..hehe
kena buat baru tak terliur lagi nanti.hehe

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. sedapnya nampak ayam tu kak.. leh la try nanti makan dngan nasi lemak dan kawan2nya tentu berselera kan sebab nampak sungguh sepadan... buat saya terliur la kak..:)

fmina08 said...

adoyaiii...ayam ni mesti best kan?? amik resepi ayam dulu kak..hehehhe... tq kak atas doa akk tu..saya xboleh komen kt blog sendiri..nape ntah..

Wattie said...

Salam Ayu,
Semua menu hari ni best best belaka ni, nampak gayanya kena try semuaaa.......dah terliur sangat dah niii

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu dinda minjam copy and tempek lesepi mashed potatoes gravy yer......burrrps!! Oppsy.....alhamdulillah...seeeeedap dan dipuji melambung2 semalam...terasa kimbang2 je kerusi...wakakakkaa....tq so much kak..emmmuah!!!!

CT Delima said...

Ass'salam Ayu

Nasi lemak kukus memang sedap. Nak2 kalau makan kat pasar tani shah alam ada satu tempat tu memang sedap. kaya dengan lauk pauk yang memang boleh mengemukkan... hahaha.

Tak kisahlah yang penting memang sedap bila ct tengok lauk2 dari ayu ni. sambal kerang tuuuu. pergggg mengancam betul..yummyyy!

Ayu said...

juwita - walkslm, aah ita ayam goerng bawang tu sedap lagi kalau ita perap lama sikit rempah2 tu meresap..bolehlah cuba ita..memang ngam set nasi lemak ni..

fmina08 - hehe..best fmina, silakn kalau nak cuba..your welcome dear..mudah2han selamat semuanya ya..wah tak boleh komen blog sendiri?..akak pun tak reti fmina..huhu

wattie - walkslm, heheh..thank u kak, nanti kalau akak dah buat jangan lupa ketepikan untuk kita sepinggan besar ya..ayam nak 2 ketul sambal kerang nak 1 senduk..nasi lemak nak 3 senduk..kiki

ayu safieza - silakan ayu...waduh sempat burp kat sini ya..padan ler bau kentang aje..wakakakaka..shukur alhamdullilah kena dengan seleranya ya..eh betul ke kerusi yang kembang?..hahaha ur welcome dear..

ct delima - walkslm, wah kalau gitu boleh lah ct belanja kita makan nasi lemak kukus kalau kita pergi kl ya..heheh..mesti nasinya sedapp ni..kalau lauk2nya mewah harus ku pergi satu hari nanti..

meh lah ct rasa sambal kerang kita ni..itu aje yang tinggal ..

kzai said...

salam ayu..enak sekali set hidangan nasi lemak..semua lauk feberet..sgh enak..lupa diet sekejap...hehehe
x terlambat nk ucap slmt hari lahir pd sang puteri yg comel sorang ni,semoga rajin2 belajar ye..

lena said...

i'm glad i stubled upon your blog, very nice recipes you have here.

Ijan said...

Salam kak Ayu,
sambal kerang ni salah satu favourite kite dengan nasi lemak. kalau beli, mesti mintak makcik tu letak banyak22.hehehe.... kak, kami dalam setahun lagi kat sini kak.. insyaAllah tahun depan bila dah habis belajar boleh balik ke tanahair :)

Ayu said...

kzai - walkslm, hahah..mang pun kita kalu nasi lemak ni tak tolak..tak kiralah yang kukus ke yang biasa..terimmaksih kzai for the wishes tu ya..

lena - thank you lena, for dropping by and leaving footprints here..hope to see you more often..

ijan - walkslm, tu dia another sambal kerang fan ya..hehe..mudah2han semua diperrmudahkan dan pulang ketanahair dengan selamt