Wednesday, November 23, 2011

Sambal Telur Masin

Lauk ni pun ok juga bila darurat, or malas nak masak..or untuk tambah2kan side dish..sesuai juga buat sahur dibulan puasa, tapi hati2 juga sahur telur asin..takut haus during the day..sebab masin..hehehe..


Sambal Telur Masin
Sources:-From SAJIONLINE
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur masin (rebus)-(Ayu gunakan telur asin 'low-salt content')
1 labu bawang besar (hiris)
5 tangkai cili hijau (tumbuk kasar)-(Ayu tak gunakan ni)
*20 tangkai cili padi merah (tumbuk kasar)-Ayu gunakan lebih lagi)
*3 biji buah keras
*3 cm belacan
garam + perasa -(Ayu tambah, garam buat syarat aje sebab telur masin dah masin)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan buah keras, garam, belacan dan gaul rata.
3. Susun telur dalam pinggan dan tuangkan sambal yang dimasak tadi.-(Ayu gaulkan sekali dalam kuali)

4 comments:

ady said...

as-salam kak ayu
berselera ady tgk sambal telur masin ni..boleh bertambah- tambah nasi ni kalau mkn...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ayu cakkk...ada lagi ke lepas ni????

mrs Gee :) said...

cam berminat jer nk try yg nih.. cam best jer buat tambah selera..

Ayu said...

ady - walkslm, heheh..lauk simple & time malas and nak makan cepat boleh cuba ni ady..heheh

puan ros - hahaha..ada kak tu kat atas dah keluar..heheh

mrs gee - betul tu mrs gee..buat tambah2kan lauk boleh juga..cubalah..