Friday, December 16, 2011

Black Magic Cake w/Mocha Buttercream

Bertemu sekali lagi, sebelum kita hilang untuk beberapa waktu...rasa2nya  the last time buat kek coklat was during Hasif birthday..lepas tu macam tak ada..so the urge to makan kek coklat timbullah..maaflah ya, kalau dapur kita ni asik tayang kek coklat aje..tapi begitulah kalau buat kek lain tak jalan business kita..hehe ..so selak prints out yang telah kita masuk list, terus teringin nak cuba recipe yang ni..tanya budak2 dan tunjuk kan gambar kek kat blog gingerbread ni, Hasif & the kids setuju untuk proceed with this project..so mama pun singsing lengan baju dan buatlah..heheh...really excited betul buat kek ni sebab tak sabar nak rasa dan macam dah terbau2 aje mocha or bau kopinya tu..

Memang tak menyesal mencuba..kek nya very soft & moist ..with the mocha buttercream yang sedap dan  terasa ke mochaanya..just make sure bila buat kek ni air panas yang digunakan mestilah air panas mendidih ya, sebab kita tak mau serbuk nescafe yang digunakan jadi berketul2 kalau gunakan air suam..satu lagi buttercream dalam recipe ni to me bukanlah macam buttercream yang boleh kita buat deco, sebab adunannya selepas dimasukkan mentega cair akan menjadi cair macam ganache lah pulak..mungkin kita kurangkan gula itu sebab adunan tak berapa mengeras...no matter how i tried to buat deco..adunannya akan mencair melambak..hehe..itu yang deco macam gitu ajelah...
so layan ajelah recipe yang memang boleh dibuat lagi ni..terutama pada teman2 yang suka perasa mocha, bolehlah mencuba...

Black Magic Cake w/Mocha Buttercream
Sources:-From Gingerbreadbagels
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
Ingredients for Cake:-
2 cups sugar-(Ayu used 11/2 cups)
1 3/4 cups flour
3/4 cup unsweetened cocoa powder
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon baking powder
3/4 teaspoon kosher salt
1 cup buttermilk, room temperature-(Ayu used 1cup milk +1 tbsp lime juice or vinegar, let rest for 20 minutes then can use)
1/2 cup canola oil
2 teaspoons vanilla extract
2 large eggs, at room temperature
1 cup freshly brewed strong coffee, make sure it’s very hot. I used Starbucks French Roast-(Ayu used 2 tbsp nescafe classic + 1 cup hot water)

Mocha Buttercream
1/3 cup plus 1 Tablespoon whole milk
1 packet Starbucks VIA Ready Brew Coffee (House Blend)-(Ayu used 1/2 - 1 tsp nescafe classic)
3 cups powdered sugar-(Ayu used 1 cup only)
2/3 cup unsweetened cocoa powder
1/2 cup unsalted butter, melted
1 teaspoon vanilla extract

Method:-
Preheat the oven to 350 degrees F. Prepare the cake pans. Take two 8 inch cake pan and spray them with non stick spray. (I use the non stick spray called Baker’s Joy. It’s combined with flour) Line the bottoms of each pan with parchment paper. Spray the top of the parchment paper with non stick spray. Set the cake pans aside.
Sift together the sugar, flour, cocoa powder, baking soda, baking powder and kosher salt over a bowl of a stand mixer. Mix it up with the paddle attachment.
In a separate bowl, whisk together the buttermilk, canola oil, vanilla extract and eggs. Set aside.

Prepare the coffee maker and start brewing the coffee. Make sure it’s strong and hot! It’s important that the coffee is very hot when you add it to the batter because if it isn’t, your batter will have a lot of lumps and the cake will sink in the middle while it’s baking.
Turn the mixer on low speed and slowly add the wet ingredients to the dry ingredients. Mix until just combined.

Pour in the coffee and mix until just combined. Be careful not to over mix the batter.
Divide the batter between the two cake pans. Bake at 350 degrees F for 30 minutes.
It’s very important that you put the cakes in the oven right away and do not open the oven until the cakes are done. (Doing these two things will cause the middles of the cake to sink inward)

Once the cakes are done baking, cool them for 10 minutes on a cooling rack. Invert the cakes onto the cooling rack and take them out of the pans. Then flip the cakes back over. Let the cakes cool completely before frosting.
While the cakes are cooling, begin making the Mocha Buttercream:
Sift the powdered sugar and set aside.

To prepare the coffee, warm up the milk. (make sure it’s hot enough to dissolve the coffee) Add the entire packet of VIA Ready Brew Coffee to the warm milk and whisk to completely combine. Allow the coffee to cool down before adding it to the buttercream.
Sift the cocoa powder over a bowl of a stand mixer. Add in the melted butter and mix it with the paddle attachment until completely combined (a couple of minutes).
Add in the vanilla extract and mix.

On low speed, alternate between adding the powdered sugar and coffee. Once all of the ingredients are added, increase the speed to medium high and mix for 2-3 minutes. Set the buttercream aside.
After the cakes are done cooling, remove any domes that have formed on the cakes with a serrated knife. You want to have a flat surface on both cakes. This will make it easier to stack, fill and frost the cakes.

To assemble the cake:
Take a piping bag and fit it with a round decorating tip. Fill the piping bag up with the Mocha Buttercream. Place a cake down and pipe the frosting around the edge of the cake. Put some of the Mocha Buttercream in the center of the cake. Using a small spatula, spread the buttercream out evenly. The buttercream that you’ve spread in the middle should not be higher than the circle of buttercream around the edge.
Place the other cake on top. Frost the sides of the cake and then frost the top of the cake. Enjoy!



52 comments:

CT Delima said...

As'salam Ayu

Kita suka coklat yang meleleh macam tu, sangat sedap. Jangan katakan bebudak mama budak pun suka..hehehe. kalau setakat sepotong kek tu boleh tak ct mintak nak merasa juga ni perasa mocha. mesti harum bau masa membakar tu kan :)

ct ni pun dah slow jer nak BW maklumlah tenet ni dah mula merangkak2. anak2 pulak asik bz nak duduk depan laptop jer memanjang..hehehe. esok dan lusa ct cuti sebab pejabat buruh kasi cuti dari memasak..hahaha

ady said...

as-salam kak ayu
Sekali-kali keluarkan menu berderet-deret macam mrt.. black magic cake ni npk gorgeous..

cik cek said...

Tak menang lagi kak cek...tadi balik umah...dah sampai....masak Keladi Asam Rebus....baru bw ni....he he...tetgk ada black magic cake uuuu...amboi! nama kek je dah mengancam...rasanya confirm sedap...ish2 tak tahan nak cuba kek ni...tang buttercream yg cair cam gini memang kak cek suka...Ayuuuuuu...kak cek nak sepotong...tak bagi...kempunan akak tau...:)

Ayu said...

ct delima - walkslm, heheh..boleh serumahlah kita ya ct..kek coklat mesti tak tolak punya..aah ct, kek harum bau kopi, infact bila bancuh aje dah bau dah..rasa nak jilat aje spatula tu..hehe..

aahlah ct..anak2 asik nak guna computer aje , ni ada sorang dah tanya bila dia boleh gunakan..kita ajwap hari ni maam punya turn..hehe..weekend selalu gitulah ct..makan luar sudah ler..hehe

Nieza said...

Assalam Kak Ayu!...wahhh nampak seap sgt..saya suka bangat kalau mkn kek coklat ni..tu yg bam bam kan.kalau buat ni maunya setgh loyang boleh mkn..hehe

Ayu said...

ady - walkslm, hahah..dah itu aje cdy untuk hari ni..lepas ni lamaaaa lagi baru keluar..sebab akak nak pergi bercuti....hehe..cubalah sedap ady cake ni..

Ayu said...

cik cek - wah keladi asam rebus..my favourite tu kak cek..mearilah kita exchange dgn kek ni ya..aci tak..haha..cubalah kak cek alahai tinggal dalam gamabr ni aje..ciannya..

nieza - walkslm, nieza, wah kalau nieza buat 1/2 adunan ajelah..sebab kek ni besar juga kalau untuk nieza 2 orang aje..heh..tak apalah sedap punya pasal bam2 tolak tepi..hehe

Fiza Amran said...

k ayu .. salam pekabo..nama kek menakutkan tapi bila tgk kek wajib cuba nie..

Ann @ DN said...

Assalam Ayu...,

Amboi mak...mengancam nyah...akk kbtulan saat ni tgh terkial-kial mengadun kek dr blog Ayu gak...Devil's FCC...punya la lama bertangguh nk buat...tup2 Ayu da tunjukkn yg seangkatan dgnnya...abis la diet akk camni :) tp mesti cuba gak ni...insyaAllah.

izahdaut said...

assalamualaikum kak ayu.. i miss uuuu kak. kalau bab kek coklat leleh leleh. gambar close up.. memang kat sini la tempatnya. kek2 air tangan akak memang sangattt la menggoda. kek coklat je laku ye kak. hehee.. nasib baik "kedai" saya kat sini bervariasi jugak selera kek nya, kalau tidak mcm akak la jugak. sik coklat je kan. :-)

Ayu said...

fiza - Fiza!!!!! where have you been!!! long time no see..fiza sihat ke tu??..miss you..huhu..heheh..kek ni jangan main2 tau ..dia ada black magic ..haha..cuba lah fiza.. lembut aje kejadiannya..

ann@DN - walkslm, oh ya ke tengah mengadun DFCC, hehe..tak apa kak.masuk list dulu..buat kek ni...akak buat DFCC, untuk birthday siapa tu kak..hehe..jangan lupa kasi feedback ya kak..harap2 kena dgn seleranya..

Ayu said...

izah daut - walkslm, miss u too dear..hahah kalau leleh2 gambar close up kat sini ya..haha...alahai izah..akak tak ada props yang cantik2 itu yang amik gambar close up aje..lagi pun kalau nak siap props2 tu makan masa, akak tak ada time..hehe..tulah kedai akak ni asik coklat aje..patut tanam pokok koko kat sini atau pun masuk share tanam ladang koko..hahah..kalau lauk pulak asik lauk ayam aje....hehe

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. memang nak pengsan tgk kek ni.. sebab nampak tempting sangat kak.. tak sabar rasa nak cuba tambah ita suka kek coklat macam ni

dZana said...

aslmkum ayu.. tak tahan tgk coklat yg meleleh2 tu.. dgn cake yg moist.. bila BW ni.. bertambah2 pjg lah list nampknya..

nOOrsha said...

salam kak ayu....seram bace ayat black magic tu...memang btol2 kene black magic dah nih.. terpukau tgk kek yg sangat chocolateyyyy iteww...sedapnye kakkk... tolonglaaa camne la sy nak kurus ni... tgk sini nak, tgk sinun nak.. huhuhuh....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Bahaya ni....wah kek pun sekarang dah pandai pakai black magic...anyway you are always fantastic with CHOCOLATE..

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
dari aritu yatie berangan nak wat black magic cake ni, tapi tak terbuat2..tngk Ayu punyer ni mcm skrng je nak buat...mengoda betullah....

Ida,Japan said...

kek cokelat yg k;ayu tayang sume ngancam jer...oishiii!!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Bahaya tu black magic...memang betul pun..sebab lepas ni invisible lagi kan??? Jom kita gi tidor kat Daiso!!!

Yat Maria said...

K Ayuuuuuuuu

tu black magic cake seriously sedap!! kita wat dulu guna lain resepi tapi tetap suka jugak!! lagi2 dengan yr topping tu...apa2 belen2 kasi kita kak..tak kisah...sini asal coklat jer sure laku!

Nurwin Heny said...

Salam Ayu

Wowweee! Black Magic Cake mengancam lah!

Anonymous said...

Assalam Ayu...Wah yr black magic cake look gorgeous..Kalau dapat rasa lagi sedap tapi jauh sekali...Wah Ayu nak tanam pokok cocoa ke?KakSal suka cake ini..dan Ayu selamat bercuti bersama family..nanti sunyi tak ada post...KakSal....

Rima said...

As salam Ayuuuuu
eh yg meleleh lah yg sedap.. betul takkkk err except hingus meleleh hahaha.. actually dulu dulu Rima dah biasa bake this cake.. luper macam mana rasa keenakan cake ni.. harus lah kena bake lagi kan .. :op

quinnie said...

kak ayu kalau dpt buat kek coklat..memang terliur kita nengok gambarnya...hehhehe...dah lama betul saya tak buat kek coklat ni..teringin la pulak..hehehhe

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu..
Mak oiiiii.. Coklat lagi... Sangat menggiurkan... Cantik dipandang, sedap dimamam..

QiStinA's said...

aduh k.ayu...tak tahan tgk topping die tu...mocha pulak tu..mcm dah terasa2 je nie...bila la agaknye boleh try...

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Huwaaaa akak nangih dulu sbb tau kek tu mesti dah habih kan...akak terliur sesangat kat mocha cream yang meleleh leleh tu sampai meleleh air liur kita kat sini

maz said...

Salam dhjung mngu kakk..kita bru nk mrayau..sni cti 4 hrii..dpur pun xdan nk jngukk...waaa kak klu buat kek..msti hebatnyaa..mesti wak kita trngin nk mknnn...klu dkat2 dh mtak 3 ktoii...

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak Ayu..saya pun suke kek choc bezanya kat rumah ni tak laku lah plakkkk..bebudak tu plak kecik lagi, makan cubit2 pastu wat main..selalu semangat nak baking runtuh...

Hu hu hu hu..sedap betul nampak kat sini....mintak sepotong

Nuridah said...

Ayu,

ni kek sempena nk pergi bercuti ya...happy holidays to u & family....

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak Ayuuuuuuuuuuuu

Mak aiiiii....sodap nyeeee......kami anak beranak..siap ngan tok nenek suke soklat...mmmmmmm berbau2 sampai sini ar.....

Anonymous said...

dasyat giler recipe u...

Lieya said...

Adoyaiii sedapnyeeeee

sudipVSsenduk said...

meleleh air liur mcm lelehan coklat tu jugak. Tak pernah jemu jenguk sini...

Nur-nba said...

Aduh sungguh menggoda kek ni.. Kak Ayu nak bercuti ye.. Enjoy your holiday :)

Wattie said...

Assalamualaikum Ayuuuu,
Miss u so much, kenapa menyepi tanpa berita ni, bercuti ya.

Mai la singgah Penang, pekena nasi ketumbar dgn ayam goreng nyonya...

fara dean said...

salam kak..
rindu dgn kek coklat akak!!!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

OWH MY! Look at that delicious cake...too hard to take my eyes off!! :)

Ayu said...

juwita - walkslm, heheh..ita, walaupun kek ni dah lama habis, tapi akak masih terbayang kemoist annya dan kemochaannya sampai hari ni..samalah akak pun suka kek2 macam ni..

dzana - walkslm, heheh..cikgu..kita punya list rasa2nya lagi panjang, sebab kita hari2 bw..hehe..

Ayu said...

noorsha - walkslm, hahaha..baik2 sha dah kena black magic dgn kek akak ni..tak boleh tidur dibuatnya..hehe..samalah macam akak ni..hari2 masak2 makan2..badan dah naik bulat dah ni..kalau tolak kebawah tangga memang berguling habis ni..haha

paty - kahkah..dont play2 ah..kak kek pun boleh main black magic..siapa terkena pasti tak lelap tidur memikirkannya..hehe..thanks kak for the compliments..masih belajar lagi ni..

Ayu said...

yatie - walkslm, hehe..cubalah yatie..ada banayk recipe black magic cake ni..rasa2nya lebih kurang lah kot..

ida - heh thanks ida..samalah macam ida juga most of the chocolate cake ida pun sedap2 juga..

Ayu said...

puan ros - haha..kak ros..betul tu invisible lama dah..hehe..

yat maria - hehe..yat..itulah akak pernah perasan somebody did baked black magic cake, tapi akak terlupa siapa ....alahai yat..cake tak ada balance2 lagi ni..hehesamalah asal coklat mesti laku..

nurwin - walkslm, dont play2 ah..black magic cake can do black magic tau..hehehe

Ayu said...

kak sal - walkslm, thanks kak sal..kita dah balik dah ni.. tak berapa sihat batuk pulak balik dari holidays..rugi betul kan orang pergi holidays, happy2 kita balik sakit pulak..hehe..insyallah kak nanti dah free sikit boleh update..

rima - walkslm, kahkahkah..uish hingus meleleh..kita yang cabut dulu..haha..
oh ya ke dah pernah bake this cake eh..this was my first time..sedap kek ni..moist jugalah pada kita...been wanting to bake your delicious truffle cupcake tu masih tertunda2 lagii..

Ayu said...

quinnie - heheh Q, kalau kek coklat ajelah jalan , itulah sebab asik coklat aje..hehe..
cubalah Q, sedap kek ni..

naz - walkslm, hahaha..tulah coklat lagi kan naz..haha...

qistina - heheh..cubalah Qistina, bau dan rasanya sungguhlah akak pun tak tahan ..hehe..

Ayu said...

wattie - walkslm, hahah..cubalah kak, akak pun suka mocha kan..aduhai dah basah dah keyboard tu ya..hehe

maz - walklsm, maz, akak pun baru balik ni maz..biasalah kalau cuti2 tu makan luar ajelah kan..hehehe..kalu dekat memang confirm akak potongkan 10 ketoi bukan 3 ketoi aje..hehe

Ayu said...

sue - walkslm, hehe..tak apa sue, tunggu dia orang besar sikit ..pasti kek coklat juga yang dicari..samalah macam anak akak yg girl tu..dulu kecik2 makan main2 aje..sekaarng dialah retaining client akak hehe....

nuridah - hahah..tau tak apa kak..dah balik pun ni....batuk2 lah kak ..pergi sana, sejuk gilerss..thanks kak..

Ayu said...

ayu - walklsm, wah!!!!!..ini kira 3 generasi suka coklatlah ni ya..heheh samalah macam my mum juga ayu..suka coklat..

anonymous - aduh..recipe biasa2 aje ni..dear..

lieya - thanks lieya, bolehlah cuba lain kali kan..

Ayu said...

sudipvsenduk - hehe....aduhai..basah dah keyboard tuha..hehe..thanks juga sudi selalu singgah kedapur akak ni ya...terharu betul ni..

nur -nba - thanks nur, akak dah balik dah ni..sakit ler pulak ha..

Ayu said...

wattie - walklsm, kak wattie, kita baru balik bercuti ni kak..sorry kita lamabt reply..nanti kita singgah dapur akak ya..aduh ada nasi ketumbar & ayam goreng nyonya ya..ok2..nanti kita tiba..

Ayu said...

faradean - walkslm, fara..lama menyepi dik..miss u leh..

love2cook - hehe..thank u love..long time no hear from you ..hope everything is fine ya..

Ros said...

Salam Ayu,

Wah....sedapnya....ada kek coklat...nak sepotong...

Ayu said...

ros - walkslm, marilah ros, cuba buat kek ni..nak kasi dah lama habis dah..heheh so terpaksa kena buat sendiri ni..hehe