Thursday, February 16, 2012

Karipap Pusing/ Pusau II

Assalam wahai teman2 yang dirindui selalu...maaflah pada teman2 atau pengunjung yang masih sudi  datang menziarah dapur kita ni..kita  tak dapat nak update blog kita ni dari minggu lepas lagi sebab ada beberapa perkara yang tak dapat dielakkan salah satunya yalah..Rabu lalu Ayah kita dimasukkan kehospital kerana doctor suspected dia ada Appendicitis, ....Pada mulanya, dia cakap dia tak boleh buang air kecil ..disuruh minum air banyak2  tapi keluarnya sikit aje..then next day, pagi2 lagi my mum dah bawa dia ke family GP nearby..bila ditekan sikit2 sebelah kanan dia cakap sakit..so doctor tak dapat nak diagnose sebab selalunya kat daerah situ lah orang  kena appendicitis..being my parents, yang tak begitu fasih berbahasa Inggeris..my mum called me up dan suruh kita cakap dengan doctor on the phone..Doctor kata dia tak dapat nak buat apa2 sebab she dont have the equipment to test for Appendicitis  so she said she got to refer my dad ke hospital sebab disana dia orang boleh scan or Xray or sewaktu dengan nya..

So kita dah mula sedkit panic lah ..called Mr Hubby yang ketka itu di ofis, minta tolong dia hantarkan my parents kehospital Khoo Teck Puat di Yishun...lepas diambil darah segala..doctor kata my dad kena warded sebab nak check lagi apa yang patut....lepas process itu dan ini..hospital admin kata katil tak cukup pulak..kena transfer hospital ke Alexandra aka Jurong Health Hospital...aduhai...first time kita dengar katil kat hospital Singapura ni tak cukup!!..uish ramai betul orang sakit ya....so sampai ke petang barulah dia dapat katil ...lepas tunggu almost half a day...Apapun..lepas blood test..shukur alhamdullilah it was not appendicitis, tapi cuma acute inflammation of the intestine..jadi terpaksalah makan antibiotics sampai habis..keluar hospital on Friday..so now he is ok and fine nampaknya tu..

Berbalik pada entry hari ni..kita buat karipap or epok2 pusing/pusau ni beberapa hari sebelum kejadian tu..dah lama rasanya tak buat epok pusau ni..kali ni kita teruja nak cuba recipe dari Seri pula..kata Seri, recipe dari bondanya ..So far so good..no complains and sedap pada kita..nak buat pun senang..cuma kejadian karipap kita tak secantik nyalah..need more practice I should say....
This time juga kita masih menggunakan recipe intinya dan steps membuat pusaunya dari Rinnchan ..cuma bahan2 doh aje dari Seri..Terimakasih buat Rinnchan dan Seri kerana sudi berkongsi recipe dari bonda Seri ..minta halal akak panjangkan recipenya disini pula ya..


Resepi Epok-epok Pusing @ Karipap Pusing
Sumber:- resepi emak kite
Sources:-From Seri@Epok-Epok Pusing
Method  & Filllings adapted from Rinn Chan Fotopages

Bahan A (Doh Minyak)

150 g tepung gandum

12 sb minyak makan (dipanaskan)

(Bahan digaul sebati hingga boleh dikepal bulat dapat dalam 10 biji-20g each)

Bahan B (Doh Biasa)

250g tepung gandum

6 sb minyak makan (dipanaskan)

sedikit garam

air secukupnya-(Ayu gunakan 1/2 cawan +-)

(Bahan B juga digaul sebati hingga boleh dikepal bulat..doh ini besar sedikit dari doh A, juga dapat 10 biji-40g each)
* mak bilang minyak yang dipanaskan tu untuk dapatkan epok-epok yang garing..



Sources:-From RinnCHan Fotopages
Ingredients for Potatoes Filling:-
2 sweet potatoes peeled and diced ( I used 4 potatoes)-(2 keledek dikupas kulit dan dipotong dadu, Ayu gunakan 4 biji kentang)
1 big onion minced-(1 biji bawang besar dicincang)
2 garlics minced-(2 bawang putih dicincang)
a handful of dried shrimp, soaked and minced(can also use fresh prawns)-(segenggam udang kering, direndam dan kisar/cincang-boleh juga gunakan udang hidup)
3 tbsp curry powder-(3 sudu besar serbuk rempah kari)
1 sprig curry leaves-(1 batang daun kari)
salt and sugar to taste-(garam & gula secukup rasa)
Chinese celery and spring onions to estimate slice thinly-(sedikit daun sup & bawang dihiris nipis)
Saute onions, garlics and add in curry powder, curry leaves and add in some water to prevent from burning. Add in shrimp, saute a little longer and add in sweet potatoes. Add in water till the sweet potatoes sink in. Cook till soft and add salt and sugar to taste. Add in Chinese celery and spring onions and stir well. Turn off heat and let cool.-(Tumis bawang besar, bawang putih dan masukkan daun kari, rempah kari serta air untuk mengelakkan hangus/hangit. Masukkan udang kering, biarkan seketika dan masukkan keledek/kentang. Masukkan air hingga keledek/kentang tenggelam. Masak hingga emputk dan masukkan garam serta gula secukup rasa. Masukkan daun sup & bawang kacau rata dan mataikan api biarkan sejuk.)

  • 1- Bulat 2kan doh..                       
  • 2 - Doh biasa mesti lebih besar dari doh minyak
  • 3 - Letakkan doh minyak didalam doh biasa
  • 4 - Gumpal2kan doh dan kemaskan    
  •  5 - Gelekkan doh      
  •  6 - Gulung seperti swiss roll
  • 7 - Gelek memanjang 
  •  8 - Gulung seperti swiss roll lagi tapi glungan yang pendek   
  • 9 - Potong dua atau 1 cm tebal(atau ikut suka setebal mana)   
  • 10 - Gelek nipis. Permukaan yang digelek ini akan menjadi permuakaan luar karipap  
  • 11- letakkan inti secukupnya
  • 12 - kelim kemas tepi karipap

44 comments:

cik cek said...

Yes2...akak sampai duluuuu...yg ditungguu muncul gak akhirnya....wah karipap pusau....bezaman akak tak menggodeh buat karipap ni...sebab leceh sikit kan...rajinnya dik Ayu kita ni...dah la buat karipap ni byk step...siap amik gambo share ngan kita sume kat sini...tq ..tq....bila la sampai turn akak nak buat pulak...dah menggoda..tergoda ni..heeeee...mintak tapau je lah ngan Ayu.... :)

Hope ayah Ayu tambah sihat....mesti risau kan bila ahli keluarga tak sihat..apa2 pun take care Ayu....

hazila said...

Amboiiii kak cik cek awalnya di sampai. Saya lagi la tak pernah buat. hehehehehe.....

Mamamya said...

sedapnya kak makan panas2 ni...dah lama x buat karipap pusor ni.. :)

Wani said...

salam kak ayu.. semoga ayah kak ayu cepat sembuh ... patut la lama x nampak....pandainya buat karipap pusing .. banyak step tol nak wat karipap ni .. tapi x pe janji puas hati kan .. kak ayu hihi

steffany daph said...

karipap nampak sedap :D suka suka. bagus sngt dpt jumpa blog ni. hehe, mcm buat senarai makanan je. nanti sya nak buat kek ke apa ke, tgk sini lah kan. :D join ur blog.

Jay said...

lipsmacking good...excellent presentation..;)
Tasty Appetite

Ayu said...

hazila - hahaha..kak cek, naik motorboat....oh ya zila belum pernah buat ke?
alahai tak apalah lagipun rakyat kat rumah zila tak ramai so beli aje senang lah kan..hehe

Ayu said...

mamanya - aah lia..sedap dimakan panas2 minum dengan air kopi o..tocang rambut pun ternaik..heheh

Ayu said...

wani - walkslm, terimaksih wani..uish tak pandai lagi ni wani..masih ada room for improvement (biasa comment dari cikgu sekolah)..hehe..masih terkeluar2 lagi pusau dia tu ha..tapi bab rasa ok lah..hehe

Ayu said...

steffany daph - terimaksih steffany ..ha nilah blog main masak2 akak..heheh..
sdui2lah singgah selalu ya thanks juga for following..

Ayu said...

jay - thank you jay..you should try this too..

Ayu said...

cik cek - yeh!!!!..juara hari ini..hahaha..aah kak cek..ada sikit leceh tapi sikit aje..hahaha..kita ambik gamabr pun untuk diri sendiri juga kak cek..maklum ler..manalah tahu one day fotopages yang dilink kan tu tutup..melopong ler kita nanti sebab tak sempat nak tengok betul2..so dah ada reference ni senang lah kan..
tapau tepung nya ada lagi kak cek dalam freezer tu ..heheh

terimkasih kak cek for the doas tu ya..memnag pun susah hati juga berulang alik kehospital kan..

Anonymous said...

Salam Ayu, Misah sini, di doakn agar ur dad mendpt kesihatan yg berpanjangan, insyaAllah..sedap betul nmpk epok2 tu eh, dgn cuaca redup2 gini kalau dpt mkn yg panas2 kn best.. :D

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Dari jauh sudah nampak ranggupnya..ada lagi ke? minta sikit

kakna said...

nampak mudah,kakna penah cuba tapi tak jadi.mesti best ni makan panas2 ranggup gitu.

Melly Octaviana said...

Malam Kak Ayu.. wah dah lama melly mau buat ini tapi tak pandai buatnya..teringat mau makan karipap A1, lain kali mau coba buat juga..thanks yah kak ada photo step by step nya.
Semoga ayah nya cepet sembuh total.. ;)

Anonymous said...

Assalam Ayu..Apa kabar?Ksal harap Ayah Ayu cepat sembuh dan antibiotic mesti di habiskan supaya tak berulang lagi..Betul Ayuhospital yg baru itu agaknya banyak pesakit sebab itu di hantar ke hospital lain...Wah..cantek jugakaripap pusar Ayu yg penting nampak layer2 itu..Ksal pernah buat tapi tak menjadi..Ok now Ayu dah tunjuk step2 senang untuk Ksal cuba...Takecare Ayu...

ummiaisyah said...

salam ayu..smg ayah ayu cpt sembuh ye...
sy x penah buat kpap canggih2 camni...yg biasa pon jarang buat..tp
makan mmg selalu...suka sangat

Ros said...

Salam Ayu,

OOooo.... macam tu caranya nak buat karipap pusing ni....Ka Ros dok buat yang besa2 ja....

semoga ayah Ayu cepat sembuh ya.....

Chik Mimi said...

kakakku cayang ,semoga pakcik cepat sembuh,kakkkkknak karipap tapikankat rumah tu semuanya suka karipaP tapi tak nak yg pusar yang yang biasa tu,senangkan tapi M ku manyak busat wooo
take care kak

Amie said...

Cantiknya karipap pusing! Dulu Amie selalu tolong kakak buat untuk jualan di pasar tani tapi sebab dah terlalu lama tak buat, terlupalah pula step by stepnya... terima kasih Ayu kerana sudi kongsi .....:)

ibundo said...

cantiknya karipap tu. Terpesona nengok..

quinnie said...

saya kan kak..sebab dah lama sgt tak buat karipap pusar ni sampai dah lupa cam na nak bentukkan pusar tu..hehehe...saya ni malas skit..suka yg jenis kulit sejenis je..senang citer..kekeke

Rima said...

Ahhhhh dah lama tak update.. Hope ur father is getting better.. If anything got to do with parents memang lah kita risau.. When my dad rebah cos kena heart attack kita risau sampai tak leh tido.. Blockage not 1 but 3 n had to do op..

Tu karipap memang lah sedap dimakan.. Lama betul tak buat karipap pusing

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayuuuuuuu

Assalamualaykumwbh dear.....bila la ayu nak rajinkan diri mcm kak ayu ayu ni....mmmm ayu gak yg malas.....siap wat karipap pusing lagi...ayu tak pernah buat lagi yg pusing2 mcm kak ayu wat ni....haishhhh.....


he3...byak nye ayuuuuuuuuuuuuu......:) Enjoy weekend dear..

Ayu said...

Misah - walkslm, terimaksih misah for the doas..alhamdullilah nampak ok dah..
aah memnag kalau dapat makan karipap panas2 memanglah shok kan..boleh makan sampai kenyang dinner pun boleh skip..heheh..

Ayu said...

paty - hahah..wah betul2 kak paty ni ada bionic eyes ya..hahah..dari Penang dah namapk keranguppan karipap ni ya..ada lagi kak tapi tepungnya aje..hehe

Ayu said...

kak na - ini pun kita buat dah masuk 3 kali kakna..pun masih belum pass2 lagi..alahai asal rasanya ok banati ajelah labu..hahaha

Ayu said...

melly - akak pun dah lama tak buat ini yang teruja nak buat lagi..ha ni dah ada steps..bolehlah dicuba next time kan..terimkasih melly for the wishes tu ya..

Ayu said...

kak sal - walkslm, baik alhamdullilah..terimaksih kak sal for the wishes tu ya..aah kita pun tak sangka katil boleh tak ada..mungkin kalau class A1 ada kot ni class B aje..so mungkin ramai orang lah...kak sal..karipap kita ni tak berapa cantik pada kita..masih banyak kena practice...cubalah kak..dah ada steps nya tu kan..

Ayu said...

ummiaisyah - walkslm, terimaksih ummi..heheh tersenyum kita bila ummi cakap karipap canggih..heheh..kat rumah kita karipap memang peminat tegar....tak kiralah yang pusau ke yang biasa ke..hehe

Ayu said...

ros - walkslm, aah kak ros, begitulah stepsnya..kalau ada masa bolehlah mencuba..
terimaksih kak ros for the doa tu ya..

Ayu said...

chik mimi - terimaksih chik mi...for the doa..wah suka yang biasa aje ya..boleh2..yang itu senang sikit..nanti akak poskan ya...hehe..eh..lebih baik chik mi ajelah yang buat..nanti akak sembur itu huruf M ke huruf R..heheh

Ayu said...

amie - heheh tak cantik sangatlah amie..masih kena practice lagi ni.. wah at least dah pernah ada experience buat karipap pusing ni..pasti skill tu masih adakan amie...

Ayu said...

ibundo - terimakasih ibundo..belum perfect lagi tu..masih room for improvement..heheh

Ayu said...

quinnie - heheh..alahai Q..akak ni pun saja2 aje nak test water buat yang pusau ni..bak kata orang 'tak ada kojo cari kojo'..wakakaka....so confirm masih banayk kena practice ni..

Ayu said...

Rima -- aahlah Rima..kadang2 dah boleh nak update..tapi bila anak2 dah balik sekolah ada aje yang stop me from updating....betul tu when comes to parents..memanglah risaukan..oh ya ke..sekali 3 kena operate..actually my father ni doc dah pernah suruh dia pergi ops juga ..tapi dia tak mau...haish.....sama juga kat jantung juga....sekali2 dapat karipap pusing memang best..kalau rima yang buat pastilah lagi cantik spiralnya tu:)

Ayu said...

ayu - walkslm dear.. how are you? ..how is work?..hope ok ya..alahai dah start kerja ni kalau ada energy nak buat karipap memanglah power betul ayu ni..akak dulu..even karipap biasa tu pun tak larat ler nak buat..heheh..

Wattie said...

Assalamualaiku Ayu,
Semuga bapa Ayu sihat sepenuhnya ya, insyaAllah kita sama sama doakan yang terbaik buatnya.

Karipap pusing mmg kegemaran akak anak beranak, rangup.....

JUICY CAFE said...

as-salam siss..alaaa malam2 nih ternampak karipap pusing nih..tetiba teringinn pulak siss..

Ayu said...

wattie - walkslm, nampaknya alhamdullilah lah kak, dah ok kita tengok..terimaksih lah kak for the doa..samalah macam kat rumah kita ni karipap pusing ke tidak memnag suka karipap..hehe

Ayu said...

juicy cafe - walkslm, heheh..buat cemel2lan..depan tv pun best kan shu..
pilah buat untuk minum petang hari ni..hehe

Lieya said...

Sedapnyeeee epok2 pusar.... tp part ngelim tu selalunya fail... ehehe

Ayu said...

lieya - heheh alahai lieya..guna garpu pun boleh lah lieya..asal dia terkatup..heheh