Friday, February 24, 2012

Kek Mini Batik Arora

Yehaaa..kita pun tak mau ketinggalan dengan 'Kek Batik Arora waves' ni.....baked this on Tuesday..sebab mood membara2 nak buat juga..tak boleh nak tunggu2 lagi..basically macam bak pepatah orang putih 'now or never'..hehe.. Ramai betul yang telah tergoda dan ramai juga yang telah mencuba..macam2 pattern yang kita tengok..semuanya cantik2 belaka..nak sebut satu2 takut pulak termiss out dan takut pula ada yang terasa hati..so inlah dia hasil godaan teman2 yang telah mencuba kita pun godek2 lahhhh..

Kek ni pada kita moist dan lembut, some how macam kek butterlah gitu..cuma bab perasa tu kenalah ikut selera masing2 lah ya kalau nak buat tu..the sweetnes is just nice for us, so ikut bulat2 dengan recipe ori tulah...kita tak berapa confiden nak letak so many perisa so just go with lemon & chocolate aje..bukan tak confiden dengan recipenya ya tapi tak confiden dengan rakyat jelata rumah ni..takut kang yang ada tak suka perasa strawberry atau sebagainyalah dah tak laku business kita..hehe..Kek kita ni kita bakar dalam mini pan(tengok gambar)..sebab tu kita panggil Kek Mini Batik Arora...Terimakasih buat Cida puan punya recipe, Ady dan teman2 yang lain yang telah  mewar2kan kek batik ni ya..Minta izin kita letakkan recipenya disini pula...

Kek Mini Batik Arora
Sources:-From Cida@denuanza
Sources:-From Ady@ Ady Greatwords Empire Kitchen
Tempted by many bloggers who have tried this cake
Adapted from Kek Batik Arora
Bahan2:
250 g mentega
100  gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder

1 sudu teh vanilla essence -(Ayu tambah)
5 jenis pewarna dan perisa-(Ayu cuma gunakan 2 perasa aje)




Cara:
pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis-(Ayu masukkan vanilla esen waktu ni juga)

 
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati

bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
(setiap tompok 1 senduk)-(Ayu gunakan setiap tompok 1 sudu besar)
bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam-(Ayu gunakan 160C dan bakar selama 40 minit sikit lebih kurang)
(aku guna api bwh shj)-(Ayu bakar gunakan api atas & bawah)



warna oren ada rasa orennya
warna purple, rasa blueberry
warna pink, rasa stroberi
warna koko dh tentu rasa koko
dan warna kuning rasa vanila
hasil gabungan rasa2 ni leh wat jd pening2 lalat jap..huhuhuhu
(Ayu tak menggunakan perisa berbagai2 hanya lemon emulco(kuning) dan chocolate emulco aje)

43 comments:

Cida de' Nuanza said...

wow...comelnya buat mini2...
esok ingat nk buat lg kek ni in cup la..sbb nk pergi menziarah..leh bw buah tgn..heheh

Ayu said...

cida - heheh ..senang makan buat kecik2 ni sorang satu ..haha..thanks ya cida for sharing the recipe ..memang sesuai kalau buat dalam papercups..buat oleh2 bila menziarah tu..cantik warnanya2..

::Azura Rahman:: said...

comel giler... kreatip pulak kak ayu nie.. hihihi..

khairiah khaizu said...

comelnya & menarik sgt2...saya x terbuat2 lg...

norlieharumaini said...

impak baru ni ade kelainan... akak pun nk buat lagi kek ni..

Wani said...

Salam kak ayu ,, wah virus kek arora dah sampai sini dah ya .. ramai dah tengok orang lain buat ni ... wani masih lagi dalam white flag;p,, entah bila nak mengekek.. sekejap je virus kek ni merebak .. look so cute buat dalam mini pan,,,

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, cantiknya kek mini batik arora tu, mesti sedap ni, sbb tu ramai yg mencuba, akk ni bila la nak cuba

KakAsma said...

So cute..dalam mini gini..akak dah buat gak cuma tak dapat kuar kat posting...buat cupcake..senang nak ngapkan..Umar cukup suka...wangi dengan banyak perisa..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu..
hehehe cantik warna warni... terapi main2 ngan kaler :)
daging lama tak msk..apalagi jantung msk lemak putih hissshhhh sodap semua

Yat Maria said...

Akakkk..ishhh u dah buat pun..ai ingat nak pi buat jugak arr..tak tahan tgk sumer org dah buat..I rasa I pun nak pakai acuan kecik2 kalo ai rhajin..cantek la comei2 kek cam tu!

nonierahman said...

kak ayu bestnya.color pon meriah,comei ja buat dlm mini pan mcm tue.senang nak ngap hehe.

Anonymous said...

Assalam Ayu...Wah Ayu dah buat kek batik arora memang cantik n cute kek mini ini Ksal suka warna2 kek ini...Ksal belum buat..nextweeklah...Ksal....

ijan said...

Salam kak Ayu,
waves arora dah sampai singapore nampaknye. hehe.... mini camni pun menyelerakan jugak. saya pun terliur dengan kek ni, tunggu waves sampai hehe. :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamulaikum akak...
wah comelnya kek mini batik arora tu akak... buat mcm nie lebih senang makan ... kek nie mmg sedap kan akak

Mat Gebu said...

Comeyyynyaaaaa.....

ady said...

as-salam Kak AYU
wow3.. that looks absolutely gorgeous! i like.. cantik acuan tu...

Fiza Nordin said...

Kite pun dah buat ni kak...haha walaupun dah banyak ketinggalan.
Meriah kaler maler... Cantik acuan, suke!

Jay said...

Ahh..wow..this looks tasty & adorable..;)

Tasty Appetite

~~zAnAfAhMi~~ said...

Ayu, senang ada acuan macam ayu tu kan? guna kertas cup cake ok jugak kan? tapi macam ayu buat ni lebih menarik...tertarik..

Naz / Nadz COSK said...

Wahhh..sungguh tertawan dgn kek batik arora ni.. Tomei2 lak tu..hehehe

mokwo® said...

cantik nya kek mini bentuk 4 segi...ilike3x...mokwo nih jakun skit nak buat kek kaler maler...tengok memang suka...:))buat kecik2 memang senang di masak, cepat di makan

Chik Mimi said...

Kanda kucayang cantiknyaaa nak ,cantik mould nya ada makna dak hahhaha

Ummi said...

Assalam Ayu cayang...huk alaahhh, comeeeyyynya kek batik mini arora dia...boleh wat gift kenduri tuk tetamu kalau camni...kan! Hehehe...cakap ala2 org nak bermenantu pulak dah akak ni...haha. Rajin Ayu wat kaler2 n guna bekas kecik2...berbaloi cantik sgt..!

maz said...

kakkkkk..rjin snguh la kak membking...cntik wrnanya..kita tringin nk mkn kek yg sdppp..tpi mls nk buat..last2 p bli kat SR...

Ayu said...

Azura - heheh..thanks zura..:)

khairiah - thanks dear..cubalah bila free tukan..:)

Ayu said...

norlieharumaini - ah akak pun dah buat ya kek ni..hehe..seronok main dgn colour2 tukan..hehe

Ayu said...

wani - walkslm, tulah wani..virus nya dah kesini dah..uish siang2 dah angkat bendera putih ke wani?..hehe tak apa slow & steady..akan sampai juga nanti kek ni didapur wani tu..

Ayu said...

embunrosaliza - walkslm, cubalah kak..kek ni rasa mcam kek butter tapi perisa tu ikut selera amsing2 lah kan..

Ayu said...

kak asma - heheh..oh akak pun dah buat tapi belum masuk posting ya..memang budak2 suka warna nya tu kan kak..dalam cupcake pun kita dah buat sebab balance tu tak muat nak masuk dalam acuan mini ni kita masukkan dalam cupcakes juga..

Ayu said...

mamahawa - walkslm, betul tu ma..memang terapi main colour2 ni..heheh
daging dengan jantung pisang tu memnag pasangan yg serasi ma..cubalah..:)

Ayu said...

yat maria - heheh yat..pi buat yat..akak rasa yat pun suka main colour2 nikan..tak kisahlah dalam acuan kecik2 ni or yang besar..yang pasti..kita pun tak mau ketinggalaln..hehe

Ayu said...

nonierahman - heheh sekali2 sekala main dgn colour macam best gitu nonie..hehe..aah buat dalam acuan kecik ni senang kasi sorang satu makan..hehe

Ayu said...

kak sal - walkslm, aah kak kita dah cuba dah..takmau ketinggalan lah katakan..heheh cubalah kak sal..perisa tu ikutlah selera ya....

Ayu said...

ijan - walkslm, betul tu ijan macam tsunami waves lah gitu tapi yang ini mini waves aje..hehe..

Ayu said...

diana - walkslm, alahai diana buat dalam papercups tu pun cute juga dianan akak pun suka cara diana tu..ini akak buat juga balance nya tu dalam cupcakes juga tapi tak masuk posting..hehe

Ayu said...

mat gebu - heheh thanks mat..kek yang mat buat pun cantikkk juga..

ady - walkslm, thank you ady..buat dalam acuan mini senang sorang satukan..heheh

Ayu said...

fiza nordin - tulah fiza..samalah macam akak tak mau ketinggalan ..heheh..sekali2 sekal main dgn colour macam lepaskan dendam gitu fiza..heheh

Ayu said...

jay - try it jay..but of cos choose your own flavour ya..it taste laike butter cake with differnt kind of flavours..

Ayu said...

zanafahmi - betul tu zana..dalam kertas cup cake pun boleh hari tu kat rumah diana ada dibuat dalam paper cups ....

Ayu said...

naz - kalau sudah tertawan kena cuba naz..heheh thanks dear..:)

mokwo - betul tu mokwo..buat kecik2 senang , cepat masak danssang juga nak makan..kek kaler2 ni take it kita main dgn watercolourlah gitu..buat lukisan..heheh

Ayu said...

cik mimi - hahahahh cantik ya cantik ada maknaaaa tu uuuu..hahah

ummi - walkslm, boleh kak kalau nak buat gift untuk kenduri ..dalam paper cups pun boleh..hahahh uish manalah tau kalau dah jodoh kak ummi..terima ajelah kan..hahaha..janagn lupa jemput kita tau..hahaha

Ayu said...

maz - hahhaa..kadang2 akak pun malas juga maz..beli aje dahkaa..tapi yaang ini akak sukaa a in colour2nya tu hehe teringat zaman anak2 dulu..haha

quinnie said...

wahhh cantik la kak ayu....suka tengok bentuk dia...petak..menariknya..:)