Sunday, February 05, 2012

Steamed Polka Dots Coconut Blossoms

Ah kalau tadi tahun 2010 punya masakan, yang ini tahun lepas punya..hahah steamed polka dot coconut blossoms ni kita buat time kenduri yasinan tahun lalu...nak post  asik
kena potong queue aje, nasib baik tak kena potong stim..hahaha..  
Pernah buat here.Anak2 yang datang suka bila tengok kuih2 yang macam ni..tapi bila dia orang tergigit intinya (inti kelapa)..dia luihkan..sabor  ajelakan..So next time take note that intinya harus ditukarkan kecoklat or something else yang budak2 suka..This are the few ones yang boleh tahan dot2nya..yang lain tu hancusss...hahaha..
As for the inti kita gunakan recipe kita sendiri..ada dibawah tu..so terpulanglah nak gunakan recipe yang mana ya..


Steamed Polka Dots Coconut Blossoms
Sources;-From Rossabakes fotopages
Sources;-From Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients A:-
3 biji telur sejuk-(Ayu gunakan yg room temperature aje-(3 cold eggs- I just used normal room temperature)
220g gula halus-(Ayu  gunakan 170g gula castor -(220g fine sugar-I used 170g castor sugar)
275g softasilk flour-(Ayu gunakan tepung kek-(275g softasilk flour- I used cake flour)
3 sudu kecil baking powder-(3 tsp baking powder)
1 sudu kecil ovalette-(1 tsp ovalette)
140g santan- (140g coconut cream)

Fillings B:-
50g gula -(50g sugar)
125g gula melaka-(125g palm sugar)
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan 50g air-(1 tsp corn flour mix with 50g water)
3 helai daun pandan - (3 screwpine leaves)
225g kelapa parut-(225g grated coconut)
Bahan2 untuk filling hendaklah disatukan lalu dimasak hinggakering-(Combine ingredients for fillings and cook till thickens and a bit dry)

Method:-
Semua bahan2 A dipukul dengan high speed. Bahagikan kepada beberapa bahagian lalu diwarna mengikut kegemeran anda. Masukkan sedikit adunan kedalam acuan kemudian bubuhkan fillingnya lalu ditutup lagi dengan tepung.(pipekan pokka dots warna kegemaran diatas)  Kukus selama 15 minit atau sehingga masak. -(Beat ingredients A at high speed. Divide to a few portions for different colours preferred. Add batter in moulds, add fillings and cover with batter again. (pipe your favourite pokka dots colours) .Steam for 15 minutes. or till cook)


Recipe Inti Kelapa
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
 Bahan untuk Inti:-(Coconut filling)
1packet kelapa parut (250g)-(1 packet grated coconut-250g)
160g gula melaka -(160g palm sugar)
11/4 cawan air -(11/4 cup water)
1 helai daun pandan-(1 screwpine leaf)
sedikit garam-(a pinch of salt)
2 sudu besar tepung gandum(diayak sikit)-(2 tbsp plain flour-sieved)

Method:-
Masukkan kelapa parut, daun pandan, garam dan air gula melaka dan didihkan atas api. Bila adunan sudah agak pekat masukkan tepung gandum(tabur2kan sikit supaya tak bergentel). Masak hingga agak pekat tapi jangan sampai kering, lembab2 gitu. Angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk buat bulat kecil2.-(Add grated coconut, screwpine leaf, salt and palm sugar syrup and put to boil. When mixture has almost thickens, add in plain flour-sprinkle slightly so as not cuddle. Cook further till slightly thickens but not dry, almost moist. Dish out and set to cool)

11 comments:

Nur-nba said...

Salam. Kak Ayu, sedapnya apam polkadot ni..

Lama tak ke blog akak.. Akak sihat?

Ayu said...

nur-nba - walkslm, apam polkadot ni orang tua2 aje suka akalu inti kelapa..heheh..kemarin akak buat anak2 sedara yg datang beria2 nak makan bila tengok kuih color ni..tapi dia orang tak reti makan inti kelapa..heheh..alhamdullilah akak sihat thanks nur sudi singgah dapur akak..

quinnie said...

wah cantiknya kak ayu dot dot dia....saya tak pernah buat lagi kak apam ni...takut tak jadik...kekeke

Cekgu Maz said...

salam...waahh jadi la apam nie..saya da 3 kali buat sume pon fail...dah ikut resepi step by step xjadi gak..respek la sape yg pandai buat....very nice...

Ayu said...

quinnie - q, yang ini aje cantik q..yang lain comotlah dot2nya jadi oblong lah..hahaha..

cekgu maz - walkslm, fail part dot2nya ke fail part apam nya cekgu?..kalau dot2 tu biasalah akak pun buat banyak tak cantik..tapi kalau part recipenya tak sure pulak ya..thanks dear fro the compliments..:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...wahhhhh sedapppp dan cantiknya apam ni...cuteee je saiznya

Ayu said...

sue - pada akak apam ni memang sedap..akak suka dengan inti kelapanya tu..tapi paham2 ajelah budak2 kalau inti kelapa dia orang tak makan..heheh..

Raihana Yanti (Yana Ady) said...

Ayu, yana cuba buat hari ni. Actually ada resepi lain tapi nak cuba Ayu punya lah :-)
If dah ready Yana upload k. Thanks

Ayu said...

Yana - thank you sudi cuba ya..harap kena dgn selera..inti tu yana adjustlah apa2 yang sesuai..kalau budak2 rasanya tak suka yang berkelapa ni..maybe can change to chocolate filling..:)

Raihana Yanti (Yana Ady) said...

You are most welcome Ayu. Ya Yana taruh nutella, blueberry and peanut butter. Anak2 suka tu. Thanks for sharing. Sekarang ni tengah buat your Ayam Ala2 KFC, later Yana upload k.

Ayu said...

yana - ouh wa..laju betul yana buat makan ya..heheh....ok2 kita tunggu..thanks yana..