Friday, March 16, 2012

Apam Makoke aka Wa Ko Koay

Pernah buat beberapa kali disini dan disini..
Apam Makoke recipe asal yang menggunakan tapai nasi buatan sendiri..tapi kita ambil shortcut by using readymade tapai pulut....hehe.Dah banyak kali buat..saja aje letak lagi recipe ni disini..kalau nak recipe yang pernah dulu2 kita buat just click kat atas tu ya..

Ingredients A:-
100g tapai nasi/pulut yang ready made-(buang airnya)
90g water
180g sugar-(Ayu adjusted 110g only)-kalau tak nak makan dengan gula timbang, sukatan gula dalam bahan ini bolehlah dilebihkan ikut kesesuaian kemanisan masing2 ya..
*Kisar ketiga2 bahan

Ingredients B:-
300g tepung beras
180g air
*kacau rata- (Ayu campurkan sekali dengan bahan atas dan kisar semuanya)

Method:-
Satukan bahan (A) & (B). kacau rata. Kalau perlu ditapis adunannya.
Perap selama 1½ jam. Apabila nak dikukus, barulah dibubuh 1 sudu makan Eno.
Kemudian kacau rata-rata sebelum dikukus selama kira-kira 15-20 minit.
Enak dimakan dgn kelapa parut dan gula tanjung.

12 comments:

Gee® said...

Sedapnya...gebus jer nmpak

Ayu said...

gee - heheh thanks gee..hubby kita suka makan apam makoke ni..itu yg buat selalu..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...Kalau dapat kat anak Sue ni. lajuuuuu je dia makan, sebab ada cicah gula perang tuuuu...

Ayu said...

sue - walkslm, heheh oh anak sue suka makan kuih niya..anak2 akak tak pandang punn..ini ayahnya yang suka makan..

steffany daph said...

pink colour :D manis3..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ayu..
lama tak mkn apam makoke... selalu pkai ragi kan nie pkai tapai..must try this recipe..

Anonymous said...

Ayu..apam makoke nampak gebu..sedapnya cicah dgn gula n kelapa dgn secawan tea...membuka selera...Ksal...

quinnie said...

wahh boleh pakai tapai pulut ye kak...menarik la...dah lama tak makan apam tapai...huhuhu

Ayu said...

steffany daph - thank u steff..very girly gitu eh..hehe

mamahawa - aah ma, itu kalau buat tapai sendiri..kita malas nak buat sendiri so beli yang dah siap aje..hehe..cubalah ma..

ksal - betul tu ksal..hubby kita suka apam makoke..my parents pun gitu juga itu yg buat sellau ..hehe

quinnie - aah q..akak gunakan tapai readymade tu aje..hehe..cubalah q..hehe

Anonymous said...

Thks Ayu for sharing recipe ni - I dah bookmarked long time ago but now je buat! Love it - light n fluffy! :)

Susanna
P/s I just asked my 15 yr old daughter how to post the pic from iPad to Facebook! Sigh! I'm a techno dinosaurlah! :(

Susanna

Ayu said...

susanna - i saw the picture in your facebook was that the one?..thank you dear for trying..hope you like it..samalh macam me..some things i also very dinosaours heheh

Anonymous said...

Yes - thts the onelah! As usual - another great recipe from ur blog,ayu! :)
I wanna try next ur bika Ambon but the weather today is cold ie perth currently winter- takut yis cannot proof!

Susanna