Friday, March 02, 2012

Kek Lapis Kukus Chocolate Chips

Assalam..while typing this post I realised bloggers masakkan sekarang macam tak berapa active gitu ya..well samalah macam kita juga..sekali timbul update macam tiada esok bagimu..sekali tak update..macam esok masih ada..terus senyap ajekan..tak apalah..kita just update ajelah ya..posting hari ni just wanted to clear off those pending pictures yang dah lama terperap dalam folder..kot2 mana tahu kita dah nak retire ke kan..so nak masukkan as much as possible kalau boleh... so bila dah lengkap recipe2 yang dikumpul tu barulah kita pergi hibernate dari dunia blogging ni...

Alah anyway..siapalah kita ..huhu..blogger pingitan..orang dah lama buat tapi kita baru terkedek2 nak cuba..maklum ler 'late develop cook'..hehe..
Sebelum kita merepek yang bukan2 baik kita terus ke recipe ya..Got this recipe from Kak Watie..pun dah lama juga..tak terkata2 dah!..Recipe yang mungkin juga ramai dah mencuba..tapi kita baru nak buat..this recipe was adapted from Kek kukus Velvet Hawflakes..diolah balik dan ditukar perasanya kechocolate..This recipe jugalah Kak Watie, buat ambil tempahan tau..

Sebenarnya kita dah 3 kali buat kek ni..sebab Marsya & my dad suka rasanya..the cake is moist lembut dan tak manis sangat..dan importantly dia tak muak..you can just gobbled a few at one go and just feel satisfied after that.. For those yang ingin mencuba, kek lapis kukus chocolate chips ni  silakan lah ya..Buat Kak watie, kita minta izin dipanjangkan recipenya disini pula ya kak..Blog akak tak dapat kita masuk sebab dah diprivatisekan  dan tak dapat kita nak linkkan..huhu


Kek Lapis Kukus Chocolate Chips
Sources:-From Kak Watie@watiermalife
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-(loyang 10x7)
  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)-(1cawan rata sahaja akak gunakan)-(Ayu pun sama)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak-(Inipun dah adjust akak kurangkan sikit)
  • 1 sk esen vanilla
  • chocolate paste(emulo) untuk lapisan coklat
  • secukup chocolate chips untuk taburan

Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,chocolate chips dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan tabur secukup chocolate chips dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min(Ayu kukus selama 15-20 min) dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan tabur chocolate chips dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.(ini this case, just asingkan 2 mangkuk lah)
  6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk. 

42 comments:

Qasey Honey said...

asslm kak Ayu...
nmpk sedap la kek kukus ni...
pdi akak buat...
cntik aje stiap lapisannya...
nk cuba juga la nti...

ady said...

AS-SALAM KAK AYU
cantik dan npk sedap kek kukus ni..kemas lapisannye tu kak Ayu...

Mas said...

kak ayu...
rajinnya melapiss..
tergoda mas tengok kek lapis tu tau..he3

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, cantiknya kek lapis kukus, sama rata jer

chikadakbiru said...

assalamualaikum ..

kreatifnye akak adaptasi resepi kak fida nih...cantik plak bile jadi kek lapis...adecokelat chip lagi..mesti sedap sangat tuh..smpi 3 kali dh buat :))

Anna Qawina said...

aslmkm kak Ayu...dah lama tak buat rsp ni..huhu..kalau buat panas2 lg kena potong sbb anak2 saya suka..
cantik sesangat kek akk ni

Gee® said...

Betollah Ayu, k.gee pon cam dh merudum jer mood nk update blog... masak mmg masak tp idea kering kontang nk berceloteh...apapon
kek lapis ayu tu nmpk mengancam laaa...

Yat Maria said...

Assalam K Ayu

wahhh kak sempat melapis ek? very nice la kak..kita baru nak comment kat mee rebus sinun.. perut berkeroncong tgk..dah nak dekat lunch time ni..

Melly Octaviana said...

Siang Kak Ayu.. rapi sekali kek lapis nya.. jangan retire dulu kak di blogger, khan kita baru kenal.. hehe

izahdaut said...

haaa kek ni memang lma betul duk dlm list sejak kak wtie post resepi ni dulu. kencang kak watie dpt order kek ni kan. pasti nyer sangats edap. nanti nak try jugak ler. tq kak ayu

Liza said...

salam kak ayu....lama xjenguk sini...best la nmpk kek tu, kalau buat, anak2 Liza mst suka ni...Liza salin dulu yer kak...thnx

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

I want some pls kak. So inviting!!! ;)

kakna said...

sedap nampak.ada masa boleh cuba.

~~zAnAfAhMi~~ said...

kalau bercuti ke Sabah, bawak seloyang tau! huhu...kukus kita cenonit je...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sorry tak banyak masa nak lawat dapur ayu,but this one I like...

inahar ali said...

salam ayu..tuler pn doc pun sama cam biskut chipsmore sekejap ada sekejap xder..hahaha! lani jarang sgt dpt BW..sekali singgah dapur kengkawan terpaksala cikun sikitkan..bak kek lapis ayu ni 2 potong..hehe!

hana said...

salam kak.ayu... rindu benar ngan kakyu n masak2an akak.. klu tak dulu ari2 duk belek dpr kakyu..skrg nih ntah ler malas bebeno yg teramat! hihi.. dah lama tak buat kek.. mcm teringin la pulak tgk kek akak nih... sedapnyerr....

ijan said...

Salam Kak Ayu,
Jangan lah retire, I always love your blog and your cookings. I'm sure it's gonna be a great gift your children too one day :)

The cake, memang looks good. Saya lagi lah tertinggal keretapi kak. Tak buat2 lagi. hehehe :D

Ayu said...

qasey honey - walkslm, honey.. memang sedap dear kek ni..actually pada mulanya akak ada sedikit ragu2 tapi bila dah buat dan rasa wah memnag ternyata sedap ni..cubalah bila2 ya..

Ayu said...

ady - walkslm, thanks ady for the compliments tu..biasa2 aje tu ady..boleh diperbaiki lagi pada akak..heheh

Ayu said...

mas - kek lapis yang ini senang aje mas..tak susah sangat macam kek lais yang biasa halus2 layernya tu.. itu sebab oklah pada akak nak melapis tu..heheh

Ayu said...

emburosaliza - walkslm, terimakasih kak biasa2 aje tu segan i tau....heheh

Ayu said...

chikadakbiru - walkslm,,aah dear..dah 3 kali akak buat.. kek ni pada akak tak muak dan anak2 & my parents pun suka rasanya in fact my dad birthday cake akak buat kek ni..hehehe

Ayu said...

anna - walkslm, ah anna pun dah pernah buat ya kek ni..memang sedap kan..
anna..anak2 akak pun gitu suka kek ni..terimaksih anna for the compliments tu ya..

Ayu said...

gee - aahlah gee..apasal eh..mcam dah malas gitu nak update..tapi masak macam biasalah..ambil gamabr pun ada juga tapi ecipe2 yang pertama kali buat ajelah yang dah ulang banyak kali kadang2 pun malas nak ambil gambar itu pun tengok mood juga..hehe

Ayu said...

yat maria - walkslm, heheh kek lapis yang ni senang sikit yat..compare the other one yang halus2 layernya tu..yang itu kena duduk depan oven yang ini boleh lari2 sekejap..hehe...mee rebus kat bawah tu memang sedap pada akak..

Ayu said...

melly - selamat siang melly..terimaksih melly for the compliments...heheh..alahai melly kalau akak dah retire..kita masih kenalan kan..heheh thanks dear i am so touched!!

Ayu said...

izahdaut- ah betul tu izah..akak pun pada mulanya bila kak watie, kasi recipe dulu , perap lama juga baru buat lepas tu cuba memang sedap kek ni..tulah memang kak watie ambil order kek ni izah..ramai juga yang order dgnnya..cubalah izah..

Ayu said...

liza - walkslm, cubalah liza..akak pasti anak2 mesti suka sebab ada coklat ..keknya pun lembut dan manisnya just nice lah gitu..silakan liza..

Ayu said...

love2cook - ambil lah love..itu aje yang tinggal dear..hehe maybe you should try it too love..

Ayu said...

kakna - betul tu bila2 boleh mencuba kan kak na..

Ayu said...

zanafahmi - ahahahah..boleh apa salahnya tapi masaalhnya bila lah tu kita nak kesabah ya..heheh

Ayu said...

puan ros - tak apa kak ros..kita paham benor..akak sibuk bekerja..ah kalau dah like kek ni bila2 boleh akak mencuba ya..i also like..hehe

Ayu said...

inahar ali - walkslm, hahahah betul tu dr..samalah macam kita kejap ada kejap tak ada pulak..hehe..boleh2 ambillah dr..buat minum petang ya..heheh

Ayu said...

hana - walkslm, hana..actually akak pun rindu juga dgn hana..sebelum gambar princess hana tu hari2 harap2 bertukar gambar sebab tengok front cover majalah jelita tu kan..heheh..tup2 ada berita lagi baik rupanya...heheh ..akak faham benar hana..lagi2 dah ada anak kecil ni lagilah sibuk..mana nak uruskan anak2 yang lain , suami dan kalau masih bekerja lagi lah sibuk...take care lah dear..harap hana sihat dan dipermudahkan segala urusan tu ya..

Ayu said...

ijan - walkslm, thank you ijan !!..i am so touched ada juga orang yang masih sayang kat akak..huhu..yes definitely this blog is great gift to my kids..one day..this cake kalau takut banyak boleh buat 1/2 adunan hehe...

sabar kagawa japan said...

salam kak ayu..waaaa rajinyee melapis.....cantik plak kejadiannye yerr

CT Delima said...

As'salam Ayu

Hiss..janganlah cakap macam tu sedih pulak ct membacanya. ct ni pun kalau pikir balik pun malas dah nak bukak blog masak2 ni Ayu. Tapi yang buat ct kuatkan semangat nak berblog ni pun sebab Hubby yang suruh ct aktif balik. katanya disinilah ct akan meluangkan masa dan akan ingat balik kisah2 hidup ct bila dah tua nanti. dan bacalah setiap kata bicara dan komen2 dari teman2 ct semua...huhuhu. ada betul nya tu kan. So janganlah besara dulu dari blog Ayu, teruskan kalau orang lain tak nak masuk ct selalu jengah2 kat sini, insya'Allah :)

resipi dah ct copy ni senang2 ingin juga cuba mana tahu boleh buat hantaran perkahwinan anak sedara nanti..hehehe

Ayu said...

Sabar - walkslm kek lapis Kasar macam ni oklah sabar... Yang jenis halus tu yg Ada leceh sikit...hehe thanks dear..

Ayu said...

ct delima- walkslm ct. Betul tu kita pun actually gitu juga ct..blog ni boleh dijadikan kenang kenangan bila kita dah tua nanti Dan juga untuk anak cucu to referkan..Cuma itulah kita sekarang dah tak boleh nak update hari2 macam Dulu very aggressive gitu..sekarang sebab commitment yg Harus di berikan
pada pelajaran anak2...kalau kita lalai..dia orang pun tak kisah jugak..pun rasa ketinggalan juga bila tak dapat nak update selalu tukan..haish terimaksihlah ct masih Sudi singgah2. & jenguk juga ya..

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Maaf lama tak mai sini, kita samakan Ayu, sekejap ada sekejap takder, cam biskut gak. Nampak cantik dan sedap kek lapis kukus tu, klu ada masa nak try jugak.

Note : Tkasih sudi doakan buat akak ya. Akak doakan Ayu juga tak patah semangat dan terus berblogging sebab akak nak cilok resepi dari dapoq Ayu byk2 hehehe

konde said...

duh giler bener nih kue lapis...


Just FYI, there’s an event for bloggers and the prizes are iPad2 and Cash Find the info here