Friday, April 27, 2012

Kuih Laman Sari

Kuih laman Sari ni dah lama juga kita buat...rasa2nya tahun lepas gitu..hehe..actually ada beberapa lagi kuih muih yang kita dah buat tapi masih belum diedit dan masih tunggu queue number.. kalau nak tahu rasa kuih ni ada sikit2 rasa macam kuih serimuka diatasnya tu dan koleh2 dibawahnya, boleh tahan sedap juga ni....only thing, kita adjust sukatan santan pekatnya tu dengan mencampurkan dengan  air, sebab kita suka kuih2 jenis gini ada sedikit lembut, ..part nak lembik atau lembut mana tu kena adjustlah sendiri ya, ikut consistency yang dirasa sesuai dengan selera masing2....dan juga sukatan gula tu macam biasa kita pun dah kurangkan oh terlupa kita buat 1/2 adunan dibawah ni dah sukatannya yang warna oren tu...Buat Bro Rozzan terimaksih for sharing this recipe dan kita minta izin nak panjang2kan recipenya disini pula ya..

Kuih Laman Sari
Sources:- From Ayu@curlybabesatisfaction
Updated 4/52012
 LAPISAN BAWAH
1¾ cawan tepung kacang hijau(212g)-(Ayu used 100g)
1½ cawan gula pasir(3/4 cup)-(Ayu used 1/2 cup-100g)
3½ cawan santan pekat dari 1 biji kelapa(13/4 cup -Ayu used 1 kotak santan (200ml) + 300ml air )
1 sudu teh air mawar-(Ayu used 1/2 sudu kecil)
3 biji telur (dikocok sedikit) -(Ayu used 3 biji telur)
secubit garam

* Gaul semua bahan di atas dan tapis.(Ayu masukkan semua dalam blender dan kisar baru ditapis) Kemudian masak di atas api kecil. Bila agak pekat, tuang adunan ke dalam loyang yg telah disapu minyak dan dipanaskan dlm kukusan. Kukus selama ½ jam. Setelah itu, tuangkan lapisan atasnya.

LAPISAN ATAS
6 biji telur (dikocok sedikit)-(Ayu gunakan 3 biji)
2½ cawan santan pekat (dari 1½ biji kelapa)-(11/4 cup- Ayu used 1 kotak santan(200ml) + 200ml air  )
1½ cawan gula pasir (boleh kurang lagi sket kpd 1¼ jika anda penawar orgnya)(3/4 cup- Ayu used 1/2 cup -100g)
4 sudu besar tepung gandum (dilarutkan dlm santan tadi & tapis)-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
1 sudu besar air mawar ,-(Ayu gunakan 1/2 sudu kecil)
1/2 sudu teh garam-(Ayu gunakan secubit garam)
beberapa titik pewarna kuning (Ayu tambah)

* Gaul semua bahan di atas dan tapis.(Ayu masukkan semua dalam blender dan kisar baru ditapis).Masak di atas api kecil sehingga pekat sedikit. Tuang adunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 40-45 minit.
Nota: Saya menggunakan loyang bulat berukuran 26cm.-(Ayu menggunakan loyang 8" since Ayu buat 1/2 adunan aje)


Note for Ayu:- 1 cawan santan = 185g+-
                   
                         1 cawan tepung kacang hijau = 122g
                     3/4  cawan tepung kacang hijau =  90g
                     1/4  cawan tepung kacang hijau =  32g

71 comments:

sabar dubai said...

tidaaakkk kak ayuuu..fingsan tgk...cantik sgt22222 kemasss plak tuh..kalo kite..kdg2 xmelekat laa mcm2......adoiii teruja...

Ayu said...

sabar -heheh..alahai jangan fingsan lah..baik2 tu..baby kena jaga ya..main terap2 aje ni sabar..

Liza said...

salam kak ayu...mmg menarik kuih tu, bntuk bunga lagi....hihihi
kemas akk buat keje...

Chah said...

Mak ai...gojes tul! Cm great combo kan koleh kacang + serimuka kan... Pastu cemana leh tekap jd smooth je tepi2 nya.. kalau saya...serabai bai tepi2 nya tu...

dZana said...

aslmkum ayu.. sukenya tgok warna kuih talam ni.. trasa nk menalam la pulak..

CT Delima said...

AS'salam Ayu

terpikat dah dengan kuih laman sari ni dah macam taming sari kat Melaka dah bunyinya..hehehe. gurau2 jer Ayu

satu kombinasi kaler yang sangat menarik, terpikat sudah kan dah kata, masuk list juga ni..hehehe.

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu cayang

wah dari jauh akak tengok dh tk leh tahan nie...mmg cantik...boleh buat bisnes tau...jgn tk jadi nanti orang 318 order 5 loyang erk!!

Kuey teow tu kak Nur tengok dh kecur...fav pulak tu...tadi kak Nur ngan hubby merungut mkn nasi ayam penyet kat teh tarik tk gerek,pedas sekali...last2 kena humban...waduh2 sampai skrg perut kak Nur sakit mcm tk sedap gitu...

Qasey Honey said...

Kak Ayu...mmg terpikat n jatuh cinta la dgn kuih laman sari ni....bak bunga2 cinta...hihihi....klau akak bg sepiring ni...stadium bukit jalil QH tadah kan...

ijayuji said...

Salam mama ayuuu! kalau guna tepung kacang hijau kompem sgt2 rasa mcm kole2 kacang :D fav kita jugak!!!! nak mintak dah jadi baja dan dibajai dekat pokok, pokonyer pun dah umur setahun ahahahaha... :D boleh lah buat ni mcm berkenan dgn rasa kole2 kacang n serimuka :D

Chik Mimi said...

Kak second round ni kita pun sukeee kuih2 gini
erhm erhm nak mengendeng pun dah tahun lepas punya ,maka harus kubuat sendiri ye kak

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cantik la bunga tu babe!!!

zila 4ever said...

salam kak ayu
ada rasa mcm kole kacang la kan..sbb guna tpg kcg ijau..menarik nie..kita peminat tegar kcg ijau..thnks share resepi kak..cute bentuk bunga tue..suka tgok..:P

Mamasya said...

Salam Ayu.cantiknya kuih laman sari Ayu ni....bunga2....rasa nak petik je..hi..hi..

Anna Qawina said...

Aslmkm Kak Ayu...cantiknya kuih..bak sepinggan..

Amie said...

Malam Ayu,
oh! namanya seindah rupa parasnya! teringatlah kisah dulu-dulu tika berduaan di taman kencana...ha ha hahh tapi sayangnya tak ada kuih laman sari masa tu, baru jumpa hari ini di dapur Ayu....memang cantiklah kuih tu Ayu!

rostina76 said...

unique la k.ayu!!!!

K.Nor said...

sangat cantik la ayu.. yer.. yer.. nor tau.. nor bukan puji kuih munge2 tu jer cantik, tukang buat tu pun cantik gak.. bak sini 2 ketul hehe

Anonymous said...

Assalam Ayu....berseri2 kueh laman sari awak...ini kueh lama memang sedap terasa....Ksal...

Nieza said...

Assalam Kak Ayu, menarik tgk kuih ni kak...hari tu ada beli tepung kacang hjau tapi terlupa dah simpan kat mana nak kena carila nak cuba kuih ni...:)

~~zana@pb~~ said...

Ayu....hiasan tu yg cute, kcg hijau kan? Acuan pun menarik.......kaler merah ok tak kalau kak pb buat nnti?

Sheila Shafeareen said...

salam kak Ayu ehhe cantik lah bunga kuih tu...dah tentu rasanya sdp..tp kita x pernah lg mkn...dgr name pernah lah...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Cun melecun kuih laman sari nie kena makeup Ayu hehehe
kalau kat rumah nie dipandang sepi g2 kuih muih manis..apa kata next time bila ayu buat simpan kan mama sekeping dua hehehe

sama lah ada lagi gmbr2 yg blm edit n buat N3 dlm folder..mcm malas g2 kadang2x hehehe

hazila said...

Cantik corak bunga tu.... kita pun suka kuih lembut cam gini.

ady said...

as-salam kak ayu
sedapnye nama kuih ni kak Ayu..cantik kuih Laman Sari tu..warna pun cantik..

ogyep yummy mellow said...

bawahnya tu, macam kole kacang ya... cantik aje kuih tu diterap..

Nur-nba said...

Alahai cantiknya kuih ni.. Really love it!! Kak, Nur linkkan blog akak.. Fisrt time masak jantung pisang rebus.. hehe

ayu rahayu ariga said...

Mmmmh........

Anonymous said...

gud am sis, mcm tahu2 aje....duhhh aru ari sabtu lepas plan nak buat kuih lambang sari ni utk family bila free...trimakasih for d recipe :))

-Yani-

Ayu said...

liza - walkslm, heheh.. ni dikatakan tak ado kojo cari kerojo..main2 dengan terap2..hehe

Ayu said...

chah - saja aje suka terap2 lepas dah buat dalam loyang..alah yang terap 1-2 aje..yang khas untuk ambil gambar..heheh yang lain potong biasa aje..oops pecah rahsia..hahaha

Ayu said...

dzana - walkslm, heheh..tolong kasi idea ni cikgu..heheh..kuih talam apalah tu nanti keluar ya..janagn lupa hantar sini sikit tau..heheh

Ayu said...

ctdelima - walkslm, hahaha..macam rhymes ajekan ct..hehe..
silakan ct, masuk list tapi kena adjust part santan & gula tu ya..

Ayu said...

Nuridah - walsklm, knur yang manis jelita.. wah..sampai 5 loyang nak order, ni nak dapat menantu ke?..hehe..ke nak celebrate wedding anniversary....hahaha..
so far kita belum pernah makan nasi ayam penyet kat teh tarik tu..nasi ayam biasa aje belikan budak2 ni ..pedas ke knur?..alahai..sayangnya kak nur..kalau tau kita datang kasi habis sebab kita suka pedas ..heheh

Ayu said...

QH- hahhaa..amboi sampai satu stadium siap ditadah ya..heheh..meh akak kasi satu loyang stadium apa yang lagi besar dari stadium bukit jalil tu?..heheh

Ayu said...

ijayuji - walkslm, wakakaka..uish anak mantu ni..jangan cakap kuat2..memang pun dah setahun kalau budak dah pandai jalan dah ya..hehehe..

Ayu said...

chik mimi - hahhaha..mi..tau tak apa..kena buat sendirilah nampaknya tu..hahah

Ayu said...

puan ros - khas buat kak ros tu kak..ambillah..hehe

Ayu said...

zila4ever - walkslm, aah zila, ada rasa macam kole kacang..bunga tu saja terap2 aje zila..hehe

Ayu said...

mamasya - walkslm, hahah tak payah petik mamasya..kita dah petik dah itu yang tak ada tangkainya tu..heheh

Ayu said...

anna qawina - walkslm, mari seloyang akak bagi nah anna oi..heheh

Ayu said...

amie - hahahah terkonang diwaktu dahulu ya. amie..hahah..itulah kuih laman
sari yang yang bertabur dilaman..wakakaka..

Ayu said...

rostina76 - huhu..biasa2 aje rostina..buat dalam loyang biasa aje dan terus terap aje..

Ayu said...

Nor - haish..jangan puji puan yang buat kuih ni..nanti dia sesak nafas..wakakaka..meh ambik 3 kuntum bunga tu ya..

Ayu said...

kak sal - walkslm, betul tu ksal ni kuih lama2..kita pun baru tahu kuih ni..bila nampak kat dapur bro rozzan tu..

Ayu said...

nieza - walkslm, heheheh nieza ni macam akak tau kadang2 beli barang lepas tu lupa mana letak..sebab selalu balik letak aje dalam plastik tak buka2 sampai nak gunakan ..tapi yang selalu mengemas my mum, dialah nanti yang simpan lepas tu dia lupa mencarilah satu rumah..hahah

Ayu said...

zana@pb - rasa2 kalau nak tukar warna kuih tu boleh juga pb..sebab dia actually ada bau air mawar tukan so kalau nak letak warnan merah boleh aje..

Ayu said...

sheila - walsklm, akak baru nilah akak dengar, buat dan makan sheila..heheh..

Ayu said...

mamahawa - hahaha..make up yg ini aje mama..yang lain tu tak kuasa kita..hahaha
samalah mama, kuih2 gini budak2 mana ada pandang..orang tua2 ajelah kisahnya..
boleh ma, 1/2 loyang kita simpan kan untuk mama,...jumpa kat mrt ah..hahha

Ayu said...

hazila - thank u zila...h5 lah kita ya..suka kuih lembut2..

Ayu said...

ady - walkslm, heheh.inilah nama dulu2..ada sari2 kan ady..heheh..thank u ady.

Ayu said...

ogyep yummy mellow - aah ogy, bawah tuu macam koleh2..saja aje main terap2 gini ogy..hehe

Ayu said...

nur-nba - terimakasih nur..silakan nur kalau nak link ya..oh nur dah cuba masak jantung pisang rebus ya..thank you ya sudi mencuba..nanti akak datang ya..hehe:)

Ayu said...

ayu rahayu ariga - wah namanya sama ya..terimakasih sudi kemari ya ..

Ayu said...

yani - good evening by the time akak reply this comments ya yani..
oh kebetulan tu yani..ah dah ada recipe boleh mencuba.tapi kena adjust sukatan santan dan gula tu ikut selera yani & family ya..

Melly Octaviana said...

cantik sekali kuih nya kak.. sayang mau di potong nya..hehe

Watierman said...

Assalam Dik Ayu...walaupun dah banyak hari ni baru Akak sempat menjenguk...kuih tu masih belum basi lagi....tetap segar dan menggoda...geramnya tengok...mesti sesedap rasa nya....sesuai dengan bentuk bunga tu!!

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu..

Hehehe...memuding ye kak.. Nak tambah lagi koleksi puding ek..hehehe..

Kat blog bro Rozzan tu, selain kek2 lapis yg mengancam, mmg bnyk juga resepi2 puding kan. One of my fav blog masa mula2 kenal alam resepi di blog..

Cantik puding akak ni.

TopsyTurvyMum said...

Salam Kak Ayu,
Kuih ni la MIL tercari2 resepinyaaa..
Yayyy!! Thanks sis!
Tapi dia kata taman sari..
Taman ke laman sama jer la kan?:)

Asmah Yusof said...

Salam k.ayu...cantik sgt...sayang nak makan...nak skit sure dah abis nie....;))

Ayu said...

melly - hehe..melly, aduh jangan disayang kalau sayang lapar lah ..heheh

Ayu said...

watierman - walkslm, heheh betul tu kak..kalau tengok gambar kuih ni belum basi lagi kan...tapi kalau letak lama2 kat sini nanti orang cakap gambar pulak yang dah basi .heheh

Ayu said...

Naz - walkslm, heheh uish ni talam lah naz..kalau puding, ada sikit slow kat rumah akak naz..ini pun jenis kuih2 yang only adult aje yang makan..hehe..betul tu samalah macam akak dulu belum ada blog blog bro & blog diana yang selalu akak singgah..:)

Ayu said...

TopsTurvyMum - walkslm, oh ya ke MIL tercari2 recipe kuih ni ke..ah ni dah ada bolehlah mencuba, tapi kena adjust sukatan santan & gula tu ikut citarasa ya..sebab kalau ikut sukatan guna santan pekat seluruhnya takut keras pulak dan sukatan gula tu ikut kemanisan yang disukai..

Ayu said...

asmah yusuf - walkslm, heheh alahai tak kan nak tengok aje..marilah sudi2kan rasa kuih akak ni..hehehe

dapurCikWan said...

kemas dan cantik betul air dan hasil tangan kak ayu! suke cikwan tengok... =)

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Cantiknyaaaa......tak gamak pulak rasanya nak makan

Mieza said...

Kak Ayu..assalamualaikum
cantik sgt2 talam ni..mieza ni mmg tak pandai buat kuih talam..tak kemas gitu..i really admire ur work! suke!

Anonymous said...

kak, yani dah cuba smlm...sukatan santan & gula ikut citarasa yani...alhamdullillah jadi tapi kena buat sekali lagi cos koleh2 nya keras sikit...hehehe...rasanya sedapppp...

trimakasih byk2 kak...muackkkss!!

Ayu said...

cikwan - kadang2 tak jadi juga cikwan..nasib2 juga ni..hehe

wattie - walkslm, heheh alahai rugilah kak wattie..kalau sayang nak makan..heheh

mieza - walkslm, terimaksih mieza alahai kadang2 jadi kadang2 tak juga mieza..
kalau tak jadi tu rasa nak lempar aje kedinding..heheh

yani - Yani terimaksih kerana sudi mencuba..alahai keras part koleh2nya tu ya..
ok akak dah updated kat recipe mungkin boleh adjust part tepungnya tu boleh kurangkan atau boleh tambah telur lagi sebiji..sebab bila akak buat kemarin..akak tengok part bawah tu memang macam ada pekat sikit so akak tambah santan dan air lebih sikit..tapi tak sukat berapa..maaf ya yani..

Anonymous said...

slmt pagi kak :))
kak jgn minta maaf...biasalah kak, kita kena alter according to our taste...malahan yani bersyukur & berterimakasih krna sudi share d recipe di sini...muackkkss!!

Ayu said...

Slmt pagi yani,
Terimakasih kerana memahami, akak rasa akak nak buat lagi kuih ni dan nak adjust balik sukatannya tu... Nanti akak update lagi .