Monday, November 05, 2012

Pulut Panggang

Selepas hampir 19 tahun berumahtangga, baru kita tahu Mr Hubby suka makan pulut panggang, selama ini..dia tak pernah cakap dan suruh buat pun..ini pun kita tahu dari cousin dia yang buat majlis open house beberapa tahun yang lalu..hahah since then..isteri yang tak berapa mithali ni berusaha mencari recipe pulut panggang yang bekenan dihati...so kumpul lah recipe2 pulut panggang yang kita jumpa diinternet ni..
Nak membuatnya asiklah tertangguh..Banyak rintangan sebenarnya..heheh..yang mana daun pisang tak adalah, ikan kembung asik terlupa nak belilah, yang pulut pula asal beli aje sampai naik kutu tak buat2 lagi dan yang paling main reason yalah asik kena potong queue dik menu2 yang lain yang kita tak sanggup nak tunggu lama2 lagi..hehe...

Pulut panggang ni ada macam2 inti rupanya..ada yang gunakan udang kering, udang basah pun ada juga..so kita decided to gunakan ikan kembung ajelah..Bila kita cakap dengan my mum kita nak buat pulut panggang she just laughed at me..(sungguh tak kasi semangat langsung kan)..hehe..basically, she just said..BELI SUDAH!!!..meleceh leceh nak buat..makannya sikit..the same comment she gave me when I nak buat Kuih Lopes dulu..:(

Tapi tak apa.... kita tetap berdegil juga sebab nak cuba!!! Tak Ulik!!!..Alhamdullilah kita berjaya membuat pulut panggang!!!, my dad cakap sedap dan hubby pun cakap sedap!!..Puashati digolden chance!!..My mum?..tak terkata apa..makan juga nampaknya..heheh..
(Moral of the story, just go for it, walaupun ada suara2 yang mematahkan semangat..heheh)

One thing about this recipe ia yields  quite alot for the inti..so kalau nak cuba buat boleh buat 1/2 adunan inti atau 1/4 adunan intinya tu pun dah bolehlah..Kita dah buat 2 kali(kukus pulut) tapi masih ada lebihan serunding tu..1 adunan pulut ni boleh dapat dalam 20+ ketul..Oh ya kita gulung pulut ni dengan menggunakan sushi roller, tengoklah daun pisang pun banyak dah kuning..hehe..
Lepas digulung dalam sushi roller tu, kita letak adunan diatas daun pisang yang telah dilayurkan dan gunting ikut size,then cucukkan menggunakan lidi kalau nak guna stapler pun boleh rasa kita..then panggang atas kuali..

Pulut Panggang
Sources;-From Puan Sadiah Ahmad
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan Inti A:-
500g ikan kembung bakar dan tumbuk-(Ayu bakar dalam oven dan kisar kering)
200g kelapa parut putih dikisar
*15 biji lada kering-(Ayu gunakan 2-3 sudu besar cili kisar)
*15 biji bawang merah
*6 biji buah keras-(Ayu gunakan 4 biji aje)
*5 batang serai-(Ayu gunakan 3 batang aje)
*4 sudu besar rata ketumbar disangai-(Ayu gunakan serbuk aje)
(*bahan dikisar halus)

 sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukupnya



Bahan Pulut B:-
400g pulut, dicuci bersih rendam 10 minit dan toskan-(Ayu rendam beberapa jam)
1 biji kelapa parut putih, perah 2 cawan santan
sedikit garam
daun pisang secukupnya

Cara untuk Inti A:-
Panaskan minyak. Tumis rempah kisar hingga wangi dan garing. Masukkan kelapa kisar dan ikan. Balik balikkan. Masukkan kelapa kisar dan ikan. Balik balikkan. Masukkan garam dan gula jika perlu. Masak hingga lazat rasanya, berderai dan kering sedikit.

Cara untuk Pulut B:-
Gaul rata pulut dengan garam dan santan. Kukus sehingga masak. Bentangkan sehelai daun pisang. Isikan ditengahnya 1-2 sudu makan pulut. Ratakan. Letakkan pula 1-2 sudu teh serunding ikan diatas pulut. Kemudian timbus lagi dengan pulut. Kemaskan dan balut seperti bantai pelut. Sematkan dikiri kanannya dengan lidi dan panggang.

34 comments:

Marsita yahya said...

Salam Ayu dear,
waa rajinnya buat pulut panggang. Mas selalu beli ajer..
Mas pulak dah 17 tahun kawin baru tahu yang Cik Suami tak suka makan kek yang ada frosting atau cream..hi hi.

Ayu said...

Marsita - walkslm, tulah mak kita cakap beli sudah..sebab nak buatnya to her ada leceh lah..hehe..tapi kita saja aje nak cuba buat nak tahu macam mana lecehnya..heheh..actually banayk juga yang masih kita tak tahu hubby kita punya dislikes & like kan mas..still learning hati budilah katakan..hehehe

Kak Nik Ja said...

salam ayu dear...bukan ayu tak brape mithali, asben ayu tuh yg tak banyak songeh, tak nak nyusahkan lovely wife dia...hihi
oooh shusi roller...so cute ehhh...tak dek pun nampak bayang dia kat sini...tapikan kalau ai buat pulut panggan, suka pulut yg skit manis...mulut manis lah ktakan..hihi...bak seketul!

faa.rosli said...

sedapnye makan panas2...nyumnyum

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Sedapnyaaaa nampak pulut panggang ni. Tetiba terasa rindu pulak dekat pulut panggang, favourite akak ni tau...

Mat Gebu said...

Salam kak ayu....
Errr...rupanya blogger masak2 punya hobi yg samakan, salah satunya pulut atau beras sampai keluar kutu. Masa beli beriya2, bila dah ada buat tak berapa nak prasan..huhu.. Satu lagi perasan tak kalau orang baba nyonya nya pulut panggang mereka panggil rempah udang, guna udang segar lepas tu pulut dia ada kaler biru2 sikit..

zila norazila said...

sedapnya kak ayu..nampak gemuk2 pulut pggng tue,,zila klu beli mmg suka yg besar2 baru puas mkn..pastu inti kasi lebeyy..perrhhh x ingat dia punya sedappp..tp klu beli biasanya dpt yg kurus jew:)

Anonymous said...

Assalam Ayu..my husband favourite pun pulut panggang..tapi dia beli aja cepat n senang(macam Mak Ayu cakap)Tapi yg bestnya Ayu rajin mencuba..thats gd..Sama Ksal pun beli pulut sampai berkulat...Ohya..my hubby half malay..so suka makan lauk2 melayu juga..Ayu..Exam dah over..tak pegi holiday ke?Ksal....

Rima said...

Salam Ayuu
Lama ku jln jln cari makan.. busy selalu.. kadang tu bila bukak lappy.. mata tutup pulak.. ishhh its the age thingy dahh

Pulut panggag is my fav.. my hubs also suka makan.. mak ade tak kuasa sikit nak buat sendiri.. waktu craving tu.. kita beli two pcs untuk puas kan tekak both of us hehe

Chik Mimi said...

oh my kakak ,ku sudah terguda nak makan ni pulut panggang ,kalau beli one thing for sure tak sedap coz intinya tu dr hampas kelapa

Mieza said...

salam kak ayu...mieza suka kuih pulut panggang ni...kekonon nak wat sendiri tp sampai skg tak pernah mencubanya lagi huhuhu

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu..

Apa khabar? Lama tak singgah dan tanya khabar akak di sini..

Kak, hubby naz suka makan pulut panggang ni tp Naz yg malas nk buat sbb di sini senang sgt nak jumpa pulut panggang ni. Lagipun hubby jer yg suka tu yg jadi malas tu..heheheee.. Tapi cayalah akak sbb rajin..

dhiashahida said...

rahin sis buat...ida merasa mkn ni masa bulan puasa jer..;) len bln payah woo...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalamualaikum kak ayu.. akak sihat? lama tak menyinggah sini.. heee..

pulut panggang ni sy pun suka.. tp mesti yg inti secukup rasa.. kdg kalau yg beli ada yg terasa mcm mkn hampas nyor(kelapa) je tak berlemak.. kekekek.. selain pulut versi ni sy suka gak pulut panggang versi terengganu.. inti ikan.. sedap!

dulu mak saudara niaga pulut panggang versi Tganu tu yg dipanggil pulut lepa kat sana.. memang puaslah mkn kalau blk kg.. kalau ikut spesifikasi mak sedara... inti tu takleh sememeh terkeluar dari pulut kak.. maknanya inti mesti berada betul2 ditengah2 pulut barulah pas & dapat kelulusan SIRIM.. hehehe.. jenuh jugalah sy belajar nak kemaskan intinya supaya tak terabur.. now semua dah tinggal kenangan la kak ayu.. mak sedara pun dah takde.. al-fatihah utk beliau..

p/s: samalah dgn saya walaupun suka tp disebabkan byk sgt halangan nak buat pulut panggang ni.. sering je tertunda2..

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum Ayu, lamanya akak tak jengah S'pore. Itulah, kita ni makin lama berumahtangga, mcm2 yg kita baru tau kan? Nasib baik sepupu dia bagitau..hehe..
Org Johor rasanya mmg pandai buat pulut panggang. Arwah tok akak pun terror. Tapi cucu dia malas nak buat, beli tak sedap.

Ayu said...

kak nik - walkslm, ..hehe tapi banyak songeh part lain pula tau kak nik..hehe
oh ya kak nik suka pulut panggang yang manis, wah ni mesti orangnya pun manis jelita ni!!! hehe

Ayu said...

faa - aah faa, berketul2 akak makan bil;a lepas panggang tu..hehe

Ayu said...

wattie - walkslm, heheh..itulah kak..nak kena buat lah tandanya tu..hehe

Ayu said...

mat gebu - walkslm, hahaha..betul tu mat..nak buatnya beriya2 beli barang lepas tu terbiar aje tunggu dikerjakan..kadang2 mak akak pun beleter juga..bukan apa, just to get ready barang2nya dulu bila dah cukup baru boleh start enginenya kan..
wah pulut panggang nonya ada kaler biru ya..sharelah mat macam mana nak buat boleh akak ikut juga..hehe

Ayu said...

zila - hehe..zila yang akak buat ni ketot2 gitu..maklum ler..puan punya badan pun ketok & gemok juga..haha..betul tu kalau yg beli memnag panjang2 kurus dan intinya sikit aje..

Ayu said...

Kak sal - walkslm, hehe..kak sal..actualy hubby kita pun half malay..arwah bapa dia orang melaka, arwah mak dia campuran indian muslim + serani.. exam dah over, tapi tahun ni kita tak jalan jauh2lah kak..kalau nak ikutkan kita nak pergi Japan, tapi disebabkan my eldest cuti sekolahnya(polytechnic) tak sama dgn cuti sekolah primary..nampak gaya macam tak pegilah..huhu..kalau tak boleh save 1 tambang sebab hubby kita ada conference kat sana..

Ayu said...

Rima - walkslm, Rima dear!!!..lama tak dengar suara awak kat dapur kita ni tau..hehe
samalah macam kita..kadang2 tak sedar dah ternganga depan monitor ni sebab ngantuk sangat..betul tu Rima,..memnag nak ikutkan beli aje sudahkan sebab makannya sikit aje nak buatnya leceh..hehe..

Ayu said...

chik mimi - betul tu dinda..kanda pernah beli pulut panggang, pulutnya keras kekau, dan intinya sikittt sangat..basically pulutnya lebihh..cis..

Ayu said...

mieza - walkslm, heheh samalah macam akak..berapa lama dah tertangguh nak buat ni..sampai pulut naik kutu dah..haha

Ayu said...

Naz - walkslm, Baik alhamdullilah..Naz bagaimana sihat juga ke tu?
aahlah Naz,kalau senang nak dapt beli ajelah kan..lagipun yang nak makan pun tak ramai beli sudah..ni pun akak saja nak cuba nak menambahkan koleksi kat blog akak ni aje..hehe

Ayu said...

dhiashahida - oh tempat ida susah pulak nak mendaptkan nya ya..ah bolehlah mencuba ni ..hehe..

Ayu said...

Madiha - walkslm, lama juga akak tak dengar suara ratna..akak pun begitu juga lam dah tak singgah dapur ratna tu..
Aah hari tu akak ada singgah kat dapur ratna posting tentang pulut lepa tu..tu yang masuk list recipe2 pulut2 panggang ni..oh kalau yg versi ganu tu..kalau ikut spesifikasi tak boleh sememeh terkeluar dari pulut tu ya..wah!!! macam ni akak punya sudah tak pass ISO standard lah macam ni..hahah..fail ler !!
Akak main isi,gulung dan bungkus aje..tak tahu pulak ada criterianya juga ya..hehe..
tak apalah ratna..dah masuk perut dah pun..hahaha.. Alfatiha buat mak sedare ratna tu ya..mesti arwahnya orang yang telatin kan..

Ayu said...

zana - walkslm, aah kak pb..apasal lama tak terbang kat sini..heheh
betul tu kak pb, makin lama makin baru tahu perangai dan kesukaan suami kita kan..
betul tu orang johor pandai buat ni..heheh :)

Qasey Honey said...

slm kak Ayu...
sgt mnarik tgk pulut panggang tu...sedapnya...QH suka kuih ni...
kt mne yer kak nk cri pgulung ajaib tu..nmpk sng klau guna benda tu..hehe

Ayu said...

Qh - walkslm, akak beli kat shopping centre kat sini qh..tak pasti kat mana kalau kat malaysia..memnag senang sanagt gunakan acuan tu..sekajp aje dah jadi rolled pulut panggang,,:)

anna said...

Salam ayu. Sedaonye pulut panggang. Favrt semua fmly members sya. Bulan posa hri tu ada satu gerai kt tmpt sya jual n sedap. Sya tk brapa suka benda2 pulut tp pulut pnggang suke sgt. Kata org klau balut daun pisng tk leh ketat2 sbb bila panggng pulut kembng. Sya pernh wat tp inti udng kering. Nxt tem wat nk try inti ikan kembung ayu ni. Mesti sedap.

Ayu said...

anna - walkslm, anna sama macam kita..tak suka sanagt makanan yg berpulut..
kita cuma makan pulut panggang, mangga & pulut manis dan serimuka pandan aje..yang lain tu pulut kuning ke, pulut serawa..tak pandang sebelah mata pun..hehe..
Kalau ditempat anna ada jual yang dah siap dan sedap..dah tak payah buat ler anna..hehe..tempat kita ni tak ada jumpa pun pulut panggang..kalau ada pun tak kena
pada selera..hehe

tun_telani said...

salam kak ayu.. sedappp!!! tun pun suka sgt2 makan pulut panggang. tp xpenah nk membuat nyer. huhu

Ayu said...

Tun - walkslm, alhamdullilah oklah pada tekak akak tun..ni pun akak saja aje nak cuba buat sendiri..so that next time..at least ada 'experiece' kalau nak buat pulut panggang nikan..ceh..macam nak minta kerja pulak kan nak 'experience'..hehe