Wednesday, February 20, 2013

Sambal Ikan Bilis & Kacang

Teringin pulak nak makan ni hari tu..kebetulan kacang tanah dalam pantry pun macam dah lama beli tapi tak gunakan, so before expire baik kita make use of it....entah kenapa nak makan ni pulak..selalunya kalau kita masak bubur, kita akan gandingkan lauk sambal ni..mungkin juga kita suka buat ratah2 gitu2 aje depan tv..hehe...Budak2 suka cemil2lan potato chips, chikadees, twisties...mak budak cemil2 menu ni..hehe..buat banayk sikit bubuh dalam botol dan bila2 nak makan just scoop ajelah or bila2 tak ada lauk , boleh juga lawankan dengan nasi panas2..:)

Lain kali nak cuba buat dengan kerepek ubi pulak ler, just guna recipe ni ..bukan apa, kita pernah buat kerepek ubi pedas tu..tapi silapnya bila letak bawang dalamnya, kerepek ubi jadi lemau after sometimes....so this time dah tahu dah no bawang just cili, cuka, gula dan belacan sikit..well ini pada pendapat dan tru my observations ajelah ..kot2 mana tahu ada kawan2 yang dah cuba letak bawang tapi masih maintain kerangupannya tu..ataupun mungkin juga masukkan kerepek ubi bila sambal dah sejuk tak tahu pulak ...:)

Sambal Ikan Bilis & Kacang
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
2 cawan kacang tanah digoreng ketepikan
2 cawan ikan bilis dibelah dua buang najisnya digoreng dan ketepikan
1/2 cawan cili kisar
1/4 cawan gula
3 sudu besar cuka
1 sudu kecil belacan serbuk
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara:-
Panaskan minyak, tumis cili kisar bersama belacan hingga naik bau dan garing. Perasakan dengan garam & serbuk perasa. Masukkan gula, gaul rata, kemudian cuka gaul lagi sehingga sebati. Agak2 sambal dah agak kering, matikan api.Tunggu ia sejuk sekejap. Masukkan ikan bilis & kacang tanah goreng tadi. Gaul hingga sekata dan siap untuk dihidang. Boleh disimpan dalam botol kalau ada lebihan untuk makan lain kali.

6 comments:

Shereen said...

This is one of my favourite snack! I still remember when I was in primary school there was this girl that was a bit comot with hingus meleleh all the time and kudis all over the legs and arms but her mom buat this very snack and it is still the most sedap that I've tasted till to this very day! Pasal sedap sangat, geli tolak tepi.. Lol! I still Ingat 10 sen a packet:))

Ayu said...

shereen - hahahahah u make me laugh again tau!!!..aduhai aku ketawa sampai tepuk2 keyboard..my mum cakap kita sewel ke apa ketawa sorang2..hahahah...sedap punya pasal geli tolak tepi ya..hahahahhaa....eh reminded me too..i used to sell this during my primary school juga tau..1 packet 30cent..laku tau..hahahah
tapi i punya kaki tak ada kudis eh..hingus pun kering aje tau!!..wakakakakaka...aduhai tak boleh tahan..

GK Arusuvai said...

i love this as a snack....it looks so yummy

Ayu said...

GK Arusuvai - Me too, budak2 sncaking potato chips i snacks this..heheh

.:: jannah ::. said...

Kak. Berapa lama sambal ni boleh tahan? Seminggu tahan tak ya kak?

Ayu said...

Jannah - 3-4 hari tahan Jannah..kalau seminggu tu kira maximumlah..lepas tu dah tak best sangat..tapi ingat ya..sambal dah sejuk sikit baru masukkan ikan bilis & kacang tau..takut dia tak rangup kalau panas2 masukkan..:)