Monday, June 10, 2013

Seri Ayu Jagung

Recipe Seri Ayu Jagung ni  kita pernah nampak kat facebook, tapi bila di selak2 balik lost track pulak siapa yang dah share kat wall dia orang sebab dah lama juga kita nampak..then kita cuba type nama kuih ni..Alhamdullilah kita terjumpa diblog bawah tu..tapi yang pasti kuih ni dipunyai oleh seorang wanita..Buat kuih ni during fasting month tahun lalu..Tengok tu lama baru masukkan dalam blog kan...Apa2 pun terimakasih buat semua yang terbabit dalam berkongsi recipe kuih ni ya..Harap dihalalkan recipenya dan minta izin dipanjang2kan disini pula...
Kuih ni boleh tahan sedap juga..Mr Hubby as usualkan tak suka makan jagung..tapi yang ni dia cakap sedap..my mum pun cakap ok..satu adunan dapat banyak dalam 55 biji gitu..dibahagi2kan so oklah kan..kalau tak kasi orang memang jenuh nak makan banyak tu..hehe..

Oh ya nak kasi tahu ni..sekarang if you all notice, kalau siapa2 nak comment  kena go through
word verifications..Kita mohon maaf banyak2.. kita on balik sebab terlalu banyak spam comments kat blog kita ni..so in order to reduce it I have to bring in back the WV tu.. setahu kita those spammers..will just a drop few comments at one time..and kasi menyemak sampai kita nak baca comment2 kawan2 I have to delete one by one to see the latest yang dah tinggalkan jejak..Hope janganlah rasa terbeban untuk tinggalkan comments ya...Kita hargai teman2 semua..:) 

Macam biasalah ya..kalau posting berderet2 tu scheduled posting lah tu..Petang nanti kita singgah dapur teman2 pula ya..:)


Seri Ayu Jagung-
(Dapat dalam 55 biji kalau guna acuan diatas)
Sources:-From Pak Cik Resepi
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan :
1 1/4 cawan gula
1 1/4 cawan santan / air kelapa
3 biji telur
1 s/k overlatte
2 3/4 cawan tepung gandum
1 s/b baking powder
1/2 tin jagung krim
sedikit pewarna kuning
*kelapa parut (putih) + sedikit garam +sedikit tepung gandum.. }gaul rata & kukus sebentar...


Cara :
-pukul telur bersama gula & overlatte hingga kembang & gebu.....
- masukkan santan sedikit2...hingga sebati...
-masukkan tepung gandum jg baking powder hingga sebati semuanye...
-masukkan jagung.... & bubuh pewarna kuning.... 
-perap seketika selama 10-15 minit.....
-sapu acuan ngan sedikit minyak.... masukkan kelapa yg telah digaul bersama garam dan tepung....yg telah dikukus dahulu supaya x cepat basi....tekan..
-masukkan adunan tadi... kemudian kukus selama 13 minit.....
selamat mencuba.. :)

Note for Ayu:- 1 adunan atas menggunakan 2 packet kelapa parut weigh 250g each
1 acuan Ayu gunakan 3 tsp kelapa parut.

42 comments:

rostina76 said...

Salam k.ayu...menarik la Resepi ni...nak reserve la nanti blh bt.btw betul tu rimas dgn spam comments.

JUICY CAFE said...

Assalam sis..
Waduh waduh, sedap nih sis kalu makan petang2..pagi pun sedap..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak Ayu..Huiiiihhhhh cantik betul kaler dia..kuning youu.....

Faeez said...

Assalamua'laikum Ayu, Hmm....perasa jagung.. mesti cuba buat ni. :)

Gee® said...

Waaa.... good idea! thanks Ayu... nk try laaaa...

Rina Audie said...

wow cantiknya kue jagung ini Ayu. Warna kuningnya sungguh menarik...

Ayu said...

rostina - walkslm, cubalah ros, aahlah ros, comment2 spam tu semua betul2 semak kan blog akak ni tau..hehe ..ah sekarang dah ada WV, bolehlah control sikit..masih ada juga yang berjaya masuk tinggalkan spam, tapi terus ke spam comments...kalau dulu ya ampun..merata2 dia cecerkan..hahaha

Ayu said...

juicy cafe - walkslm, sis, betul tu makan petang2 or buat breakfast..sedap ni..kita kalau breakfast suka pedas2 sis, sebab cepat kenyang..kalau petang2 baru ok makan kuih manis2 macam ni..hahah itu sebab kita mok2..makan nak kenyang aje..hahah

Ayu said...

sue - walkslm, hahaha..akak bubuh kuning serbuk sue..memang warnanya ada terang sikit kalau guna yang tu..kalau guna yang cecair tu..macam malap aje akak tengok..hehe..

Ayu said...

Faeez - walkslm, aahhh...hahaha yes i know u love jagung flavour..cubalah Faeez..heheh:)

Ayu said...

Gee - heheh..silakan Gee..nanti minta updah 10 ketul ya..hehe

Ayu said...

Rina - terimakasih Rina, kita gunakan pewarna serbuk for that..kalau gunakan pewarna cecair yang dalam botol tu warnanya agak kurang terang gitu..:)

Kak Nik Ja said...

salam ayu...waah untung jugak buat kuih ni...boleh dpt 55 butir..kalau kat sini kuih seri ayu di jual dgn rege 0.40 sen satu bijik, kalau 55 biji dah 22hinggit...kayo3x...tetiba jek verangan nak menege kuih...hihi

ana said...

Salam ayu
Wahh mcm2 la makcik sorang ni. Dh seri ayu jagung pulak. Kita suke seri ayu tp ank2 tk suka. So tk le wat lg kuih ni lama dah. Acuan yg bolat2 tu byk tp simpan dlm kotak je hu3....

ana said...

Ayu, walaupun ada verfication daku tatap nk hntr komen gak ha3......

Mas said...

salam kak ayu...
alahai cantikk menggoda seri ayu jagung tu kak..
mengancammm...

ummiaisyah said...

oh ayu.....byknya ayu kt sini...heheheh...tak penah mkn lg ni..kombinasi jagung dan kelapa mesti sedap kan!

Sury Abil said...

memang berseri2 cam tuan dia gak..hee
laju je jet kak ayu upkan n3..hehhe

Mamasya said...

Aslmkum Ayu
Nak bgtau dah update blog dg jubah kanak2 juga.pinjam gambar Marsya.tkasih!
Seri ayu jagung nampak menarik.masuk senarai dulu sbb mmg suka kuih yg letak jagung.
komen spam...dulu byk juga yg masuk blog tp bila dah set anon tak boleh komen....ok tak da komen spam.
re; kukusan eletrik mmg mudah...tp hanya sempat 2 kali guna dah rosak,kukusan tak panas. nak tukarpun susah sbb jauhkan.

norlieharumaini said...

cantik kuningnya.. acuannya juga cantik... suka.. x penah nampak acuan ni lg

Yatie said...

comel je kuih ni Ayu, perisa jagung mmng sedap..terasa harum je kuih ni.kan..

tun_telani said...

salam kak ayu.. comel lah acuan dia petak2. tun xpenah jumpa acuan puteri ayu petak2 ni.. selalu juga buat puteri ayu, tp xpenah try versi jagung.

Ayu said...

kak nik ja - walkslsm, hahahhaa..betul tu kak nik, kalau buat sendiri memang muai..
walhal costnya tak seberapa ajekan...:)

Ayu said...

ana - walkslm, hahhaa..samalah ana, anak2 kita jangan cakap kuih seri ayu..any kind of kuih muih traditional dia orang tak makan..yang makan kek coklat aje..hehe..toceh toceh..ana tetap nak hantar komen walaupun ada WV tu kan..really apprciate it so much..:)

Ayu said...

Mas - walkslm, thank you mas..biasa2 aje Mas..ngee..

Ayu said...

ummiaisyah - heheh..kuih seri ayu yang biasa aje tu tapi yang ni ada perisa dan letak jagung...

Ayu said...

suri - hahah ya ka suri..kembang lubang hidung akak tau..haha..
jet balas dendam ni sury sekali up banyak entries..hehe

Ayu said...

Mamasya - walkslm, oh ya ke Mamasya..ok ok nanti kita datang tengok ya..
komen kalau stop anon, sometimes ada yang ikhlas nak comment tapi dia orang tak ada blog so terpaksa gunakan anon..oh mama ada juga kukusan elektrik macam chef asma jual tu ya.. alahai 2x guna dah rosak?..sayangnya...:(

Ayu said...

Mamasya - walkslm, oh ya ke Mamasya..ok ok nanti kita datang tengok ya..
komen kalau stop anon, sometimes ada yang ikhlas nak comment tapi dia orang tak ada blog so terpaksa gunakan anon..oh mama ada juga kukusan elektrik macam chef asma jual tu ya.. alahai 2x guna dah rosak?..sayangnya...:(

Ayu said...

norlieharumaini - thank you kak, acuan tu memang jarang ada kita beli kat kedai bakery kat sini ..tak salah acuan ni kat indonesia banayk jual..

Ayu said...

yatie - thank you yatie..memang kita pun suka perisa jagung ..:)

Ayu said...

tun telani - walkslm, acuan ni memang tak banyak ada jual tun, tak salah akak acuan ni kat Indonesia banyak..kat sini akak beli kat kedai bakery yang barang2 nya kebanaykkan dari indonesia..cubalah tun versi jagung ni..:)

Kit @ i-lostinausten said...

So sedap looking Seri Ayu & I love jagung too! YUMMY!

Ayu said...

kit@ i-lostinausten - cubalah buat kit..who knows you might like it..oh thank you for dropping by ya..:)

Rohah said...

Kita suka yg berjagung2 mcm ni..next time leh try

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum kak Ayu..

Amboiiiii...berderet2 kuar resepi sekali update..Rajinnyaaaa...Rajin memasak dan rajin mengupdate..

Wah kuih ni mesti istimewa buat akak sekeluarga sbb ada nama akak lah kat kuih ni.. Kuihnya pun mmg ayu2 belaka rupanya.. Semuanya ayulahhh.. Dari tuannya, nama kuihnya dan juga rupa kuihnya..hehehee

Ayu said...

Rohah - samalah macam akak suka makan jagung dan yang berjagung...:)

Ayu said...

Nadz - walkslm, hahaha..Nadz, ..nama kuih ayu, nama tuan tanah ayu juga.. tapi tuan tanah tak ayu punn..mok mok adalah ..hehehe..

hana said...

kretipppp... kompom sedap nih kak! sesuwai sgt dgn nama tuan yang membuatnyer! meh cmpak spoloh ketul dlm mulot kiter gak! hihihihi

Ayu said...

hana - hahhaa...amboi sekali nak masuk 10 ke hana..hahhaa..ok ok, ..ni akak campak buka mulut besor2 ya..hehehe

ina ku said...

k.ayu, cantik la bentuk 4 segi tu, lain dr biasa. kite tak pernah buat skali pun seri ayu ni sbb ada org dlm rmh x makan kelapa. tp acuan tetap beli sbb semngat nk try tu tetap ada, tp entah bila le hehe.

kak, ni blog yg ada 'star' je ni yg spammer target. blog tarak star mcm kami they all tak sukerrr, hehehe.

Ayu said...

inaku - tak apa ina, janji acuan dah ada anytime nak buat dah sedia ada..hehe..
uish mana blog akak ni blog 'star' pulak..hahaha..rasa2nya banyak juga blog kena
spam comments..blog akak ni tak seberapa aje ina, followers pun tahi gigi aje
kalau nak banding kan dengan blog2 lain..hehehe..