Monday, June 17, 2013

Nasi Minyak Hujan Panas & Kurma Harum Ala Mamak

Disebabkan my family suka sangat dengan rasa Nasi Minyak yang pernah kita masak dulu, kali ni kita masak lagi tapi kasi dia tukar colour sikit..gunakan warna suka hati..hahaha..terlupa yang warna should be ceria..tapi kita terambil warna yang jarang kita guna sebab macam sayang gitu tengok pewarna2 dalam botol yang mostly hanya  digunakan beberapa titik aje and stranded dalam cabinet ..Actually sepatutnya didtitik warna2 tu didifferent parts of the rice, tapi entah macam mana terlupa main titik aje asal bahagia...Of course kalau teman2 nak cuba gunalah warna kesukaan teman2lah ya..

Nasi Minyak Hujan Panas 
Adapted from Nasi Minyak
Sources:-Mumtaj Begum Bte Omar
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfction
Bahan2:-
5 cawan beras basmathi, cuci bersih rendam 30 minit dan toskan
5 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
5 biji buah pelaga
5 kuntuk bunga cengkih
1cm kayu manis
1 biji bawang besar, dimayang
2 biji lada hijau, dibelah 2 tidak putus
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
segenggam daun pudina
 5 sudu makan tairu
5 sudu makan susu cair
5 sudu makan minyak ghee atau minyak canola -(Ayu gunakan 3 sudu makan minyak ghee + 2 sudu makan minyak biasa)
garam secukup rasa + serbuk perasa(Ayu tambah) 
pewarna ikut suka warna apa


 Cara:-
Panaskan ghee atau minyak didalam periuk nasi letrik. Tumis daun pandan sehingga wangi. Masukkan pelaga, cengkih dan kayu manis sehingga meletup-letup. Masukkan bawang, lada hijau dan tumislah sehingga bawangnya layu. Masukkan halia/bawang putih kisar serta daun pudina dan tumis lagi sehingga naik aromanya. Tuangkan tairu dan masak selama 5 minit. Tuang air, susu dan taburkan garam+(Ayu tambah sedikit perasa). Masaklah sehingga mendidih. Barulah boleh dimasukkan beras yang telah ditos, kacau rata dan masaklah seperti biasa.

Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.



Panduan:-
Jika menggunakan beras Basmathi, hendaklah dicuci bersih dan direndam selama 10-30 minit untuk mendapat nasi yang kembang dan lembut. Jika berasnya telah direndam terlebih dulu, air yangdigunakan haruslah mengikut paras beras. Jika berasnya tidak direndam, lebihkan pula airnya. (Ayu gunakan 61/2 cawan berasa basmathi, direndam 30 minit, tapi tetap lebihkah air sedikit. Ayu gunakan 71/2 cawan air)

This time tercari2 juga recipe yang nak dipadankan dengan nasi minyak hujan panas ni..So surf the net, dan berkenan dengan recipe ayam kurma dari dapur Ct ni..Memang ngam ler pada kami..Mr Hubby cakap sedap .. Recipe asal ada letak daging..tapi kita tak ada stok waktu tu so just gunakan ayam & telur aje..Terimakasih Ct ..akak suka dengan rasa kurma ct ni..minta izin dipanjang2kan disini pula ya..


Kurma Harum Ala Mamak
Sources:-From Zaliedana@Ummiesya
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

  • Ayam(Aku letak 3Ketul,Aku goreng dulu ¾ masak)-(Ayu gunakan 2 ekor ayam griller)
  • Daging(Aku hiris besar n nipis dlm 5keping)-(Ayu tak letak ni)
  • Telur 1Biji (Rebus n Goreng Kekuningan)-(Ayu gunakan 6 biji telur)
  • 1 Peket Rempah Kurma Adabi (Di campur sedikit air supaya menjadi pes)-(Ayu gunakan 30g - 7 sudu besar rempah kurma)
  • * 2Ulas Bawang Putih
  • *5 Biji Bawang Merah
  • Rempah 4SEKAWAN-(Ayu gunakan 1 kayu manis, 3 pelaga, 1 bunga lawan,4 bunga cengkih)
  • *2Inci Halia(Bahan * DIKISAR)
  • 1/2Sdt Serbuk KAS KAS(Ditumbuk)-(Ayu tak ada ni)
  • ½ Sdt Bijan(Di Tumbuk)-(Au gunakan beberapa titik minyak bijan)
  • I Batang Serai(Di Titik)
  • ½ Cawan Santan Pekat/Susu Cair-(Ayu gunakan 1 cawan santan)
  • 2Sdb Yogurt/Tairu-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
  • 1 Biji Bawang Besar(Di Hiris Bulat)
  • 2 Biji Kentang (DiPotong ikut Suka)
  • 5Biji Tomato Ceri@Tomato biasa-(Ayu gunakan 2 tomato biasa aje)
  • 1 Biji Cili Hijau-(Ayu campakkan beberapa cili padi)
  • 1Kiub Pati Ayam
  • Garam Secukup rasa
  • Minyak untuk MENUMIS
  • Air Secukupnya
  • Daun Pudina(Ayu gunakan segenggam)/Daun Kari(Ayu gunakan 2 batang)/Daun Pandan(Ayu gunakan 2 helai)
  • sedikit daun ketumbar untuk tabur-(Ayu tambah)

Cara-cara


Tumis Bahan kisar,pes kurma,rempah 4sekawan,serai,daun pudina,daun pandan n daun kari sehingga pecah minyak n naik bau..Masukkan daging,kentang n sedikit air,biarkan hingga empuk,Masukkan bijan tumbuk,serbuk Kas Kas,yogurt,santan,kiub pati ayam,biar mendidih n pecah minyak..Seterlah itu masukkan tomato ceri,cili hijau n bawang besar,seterlah layu sedikit,perasakan dengan garam n blh lah dihidangkan bersama nasi minyak@putih..

*Kalo nak pekat masuk air sedikit sudahlah..Sedap juga di cicah roti..


10 comments:

tun_telani said...

Salam kak ayu.. hihi.. meriahnyer kaler dia. budak2 mesti suka nasi warna warni ni kan.. ayam kurma ala mamak tu tun tak pernah try lagi.

Mas said...

meh sepinggan kak...
sedappnya tengok....

ady said...

salam kak ayu
wahhh!!!berwarna-warni nasi tu..ada lagi tak nasi minyak hujan panas..

cik cek said...

kruk krak...perut berbunyi...leh singgah mkn sekali tak ni...he he..:)

Ayu said...

tun - walkslm, warna nasi ni a bit tersalah ler tun..pergi choose colour yang seldom used like blue & purple..hehehe..ayam kurma ni sedap next time boleh cuba ya..

Ayu said...

mas - mehlah mas, layan diri ya..heheh ..

Ayu said...

ady - walkslm, nasi ni sebenarnya dah lama jadi baja , tapi tak apa, kita imagine ajelah
ady..ceduk sendiri nasi tu ya..ambil elok2 ok..hahaha

Ayu said...

cik cek- hahah marilah kak cek..singgah ...kita baru nak makan ni..hahah

Qasey Honey said...

mnarik sggh nasi tu..mbuatkn teruja utk dcuba..hihi...tentu sedap..kaler pon mnarik

Ayu said...

Qasey honey - warna nasi ni pada akak dah tersalah pilih..heheh..pilih warna,
yang jarang akak gunakan sebab sayang dalam botol semuanya banayk lagi..
lepas combine macam nampak serabut pulak warnanya..