Thursday, October 30, 2014

Asam Pedas Melaka Asli @ Asam Pedas Melaka III

Kita ni..kalau asam pedas memang suka sangat..pantang jumpa recipe asam pedas, mesti nak cuba..kali ni terjumpa asam pedas melaka asli pula katanya...maklum ler, kata orang kalau nak tahu orang tu pandai masak cubalah asam pedas dia..heheh...so nak make sure kita try varieties of asam pedas available yang boleh kita cuba...manalah tahu anak raja mana nak datang meminang kita!.. ...hahaha (agaknya kalau ada pun mesti lari 10 kilometer bila tengok kita...heheh)

Anyway, dulu pernah juga ke Melaka dan cuba asam pedas dipusat makanan didepan museum kapal tu..entah apalah namanya..tapi kita tak sure & tak ingat pula rasanya macam mana..sebab during that time kita makan..tak ada pula terasa kelainannya..mungkin sebab dah lapar, makan pun agaknya tak sempat nak baca bismillah dah terus menyental...makan punya makan sekejap dah habis, tak pula spot any difference..lagipun time tu kita belum ada blog lagi..so hal2 macam ni tak berapa ambil pusing..asal kenyang sudah..tapi tidak pula semenjak kita ada blog ni..tiap kali makan diluar kita akan menganalisa sesuatu dish yang kita order atau makan...mana tau boleh cuba pula buat sendiri dirumah...

Kita terpaut untuk mencuba recipe ni pula..bila tengok review ramai yang dah mencuba ..
Terimakasih buat puan punya recipe ni ya..minta izin kita panjang2kan disini pula..memang asam pedas ni Powerlah pada kita...:)

pss:-Confirm tangan berbau lagi asam pedas ni walaupun dah  dibasuh bersih ..lepas mandi pun masih bau...hehe..so memanglah asam pedas ni Asam Pedas Melaka Asli!!...

Asam Pedas Melaka Asli
Sources:-Dianaajaq
Adjusted,Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:- (Ayu gandakan sukatan sebab nak berkuah lebih sikit)
4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)-(Ayu guna ikan duri cuci dgn jus limau untuk menghilangkan hamis ikan)

3 biji bawang merah -(Ayu guna 8 biji)
1 biji bawang putih -(Ayu guna 4 biji)
2 cm halia -(Ayu guna 1 inci)
1 mangkuk cili kering kisar -(Ayu guna 2 senduk nasi penuh)
3 cm belacan-(Ayu guna 2 inci)
2 cm kunyit hidup-(Ayu guna 2 inci)
1 sudu besar lada hitam 
3 batang serai-(resipi asal dititik)-(Ayu guna 4 batang)
beberapa biji cili padi -(Ayu tambah) 
(Bahan2 dikisar)

1 sudu teh halba
daun kesum + bungan kantan-(Ayu tak letak bunga kantan sebab tak ada stok)
bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)-(Ayu guna bendi)
air asam jawa
garam + gula+ perasa
minyak


Caranya :
Panaskan minyak....
Masukkan halba... nampak mcm kuning2 tu then terus masukkan bahan2 yang diblend tadi...
Masak sampai bahan2 kisar tu garing n masak... (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)-(Ayu pun sama)
Dah garing, masukkan gula(Ayu masukkan dalam 1/2 sudu besar aje).. agak2 ye jgn la manis sgt... masukkan daun kesum n bunga kantan..masukkan ikan... kacau2 sket then masukkan air asam jawa....banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr... akhir, masukkan bendi or terung... then perasakan dengan garam & perasa... biar dia mendidih then boleh tutup api....

Petua ala2 Diana

1. asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick.. kalau sape2 yg gatal hidung tu, jangan la letak... kang aku tak tanggung...
2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...
3. lagi pekat, lagi sedap...
4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh.. hehehehe-(Ayu setuju..memang melekat kat tangan ..lepas mandi pun masih bau lagi )

18 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak Ayu...asam pedas melaka mmg sedap,tambah lak kuah pekat camni mmg layan abes..
Secara jujur kite lg suka yg versi melaka compare versi utara (Asam rebus)
Nnt boleh cube versi kak ayu pulak..biasa dok buat rcp kak jun (myR) mmg suka sangatttt ngn resepi tu

Yana Shaiful said...

Salam Kak Ayu..
feberet yana jgk asam pedas.. nnt nk cuba versi kak ayu plak..slalu bt versi hentam saja..xtau johor ke melaka hihii..

Honey said...

Salam Kak Ayu,


Wowwiiii... terliur ni! Sama macam Kak Ayu cakap resepi kita hampir sama. Tapi saya perasan Kak Ayu mesti letak cili padi kan? Aiyooo.. saya takut tak tahan pedas nanti hahahaha

MamaFaMi said...

Ayu...

Mama ni orang Melaka tau. Tapi tak pernah masak asam pedas versi melaka. Hihihi.. jangan kena buang negeri sok, sudahlah! Tumpang dok rumah Ayu kat Singapore jawabnya!

huda said...

so far saya g melaka memang sedap asam pedas yang saya makan, ade 1 kedai belakang jonker walk memang jual asam pedas je, punyela ramai orang, rase pun mmg sedap abisss...
apetah name kedai tu lupela..huhu..

Ayu said...

Lina - walkslm, aah kan lina..asam pedas ni ada mcam2 versi..masih banyak lagi versi yang akak belum cuba..samalah macam akak..asam pedas melaka yang pertama akak cuba yalah dari recipe jun kat myresipi tu...:)

Ayu said...

yana - walkslm, hahhaha..yalah asal tekak kita boleh terima tak kisahlah yana..versi hentam pun asal sedap..heheh..cubalah yana..mesti tangan berbau punya..heheh

Ayu said...

Honey - hahahha...honey jangan tak tahu..cili padi bahan wajib dalam masakan harian akak..cant live without it..hehehhe kalau honey check kat instagram..akak ada post pasal cili padi..at least 1kg sebulan punya consumption...heheh

Ayu said...

Mamamfami - hahaha..tak apalah mama...boleh aje duduk kat singapore ni..kena belajar asam pedas versi sini pulak kot kalau kena buang negeri..hahaha

Ayu said...

huda - oh kedai asam pedas yang dimaksudkan itu kita tahu tapi..kebetulan waktu kita pergi kedai tu tutup..sayangkan kalau tak ..dapat juga merasa asam pedasnya..
itu pun pakcik beca yang beritahu..:)

Aina said...

Salam ayu, akak dah try asam pedas melaka ni, memang sangat sedap. Akak dah letak link ayu dalam blog akak ye, terima kasih.

Ayu said...

Aina - walkslm, wah baru hari ni kita pun masak asam pedas melaka recipe yang ni..hehe..terimaksih sudi mencuba..nanti kita singgah ya..:)

Unknown said...

Mintak maaf ya... setahu sy... Asam Pedas melaka tak guna daun Kesum+bunga kantan.
maaf itu apa yg sy belajar dr otai2 asam pedas melaka.

Anonymous said...

as salam kak ayu.. sy dh pn cuba & mk ckp memang sedap. thank you kak ayuu;)

Ida said...

Kak time kasih kak, sedap sy masak guna resepi akak, suami kate plg sedap dia prnh rasa. Sy 1st time masak asam pedas wlpn dh 6thn kahwin(suami xsuka asam pedas sblm ni) . Akak mmg ikhlas bg resepi. Moga Allah membalas kebaikan akak.

Ayu said...

Unknown
recipe ni kita ambil dari orang so kurang pasti pulak..
asal rasa sedap kita bedal ajelah…hehehe

Anonymous
walkslm, terimaksih sudi mencuba.. pada akak pun memang terasa asam pedas ni…

Ida
terimaksih ida sudi mencuba dan feedback ke sini..alhamdullilah suami ida suka
shukurnya…alahai recipe pun orang punya akak cuma panjang2kan aje dear…
insyaallah mudah2han doanya…begitu juga buat ida ya..:)

farid wajidi said...

Farid subki
hari ni sy cuba masak asam pedas melaka kerana tetamu sy orang alor gajah.
sy akan c0mment later lepas tetamu makn

Ayu said...

Encik Farid
semuga menjadi & harap kena dengan selera..insyaallah..:)