Thursday, December 15, 2016

Lemak Cili Padi Udang & Kacang Botor

This is the 2nd batch of Kacang Botor yang kita beli hari tu..another batch kita buat kerabu..
so basically dah ada 3 jenis method baru untuk kacang botor ni..


Lemak Cili Padi Udang & Kacang Botor
Sources:- K.Long Rozie @myresipi
Adjusted,Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan
  • 10 batang kacang botol - dipotong serong2
  • 10 ekor udang sedang
  • 1 kotak santan
  • 1 biji bawang besar*
  • 10 biji cili padi1 inci * 
  • kunyit hidup*  -(Bahan* dikisar halus)
  • Sehelai daun kunyit - dicarik-carik
  • Garam dan gula secukup rasa
  • air secukupnya
Cara-cara
  1. Masukkan bawang besar, cili padi dan kunyit hidup yang telah diblend ke dalam santan. Nyalakan api dapur.
  2. Kemudian masukkan udang biarkan mendidih seketika tapi hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah santan, perasakan garam dan gulanya.
  3. Akhir sekali masukkan kacang botol yang telah dipotong tadi, kacau sebentar lebih kurang 5 minit dan bolehlah dipadamkan apinya. * Jangan lama sangat nanti kacang botol tu jadi lembik.

No comments: