so basically dah ada 3 jenis method baru untuk kacang botor ni..
Lemak Cili Padi Udang & Kacang Botor
Sources:- K.Long Rozie @myresipi
Adjusted,Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan
- 10 batang kacang botol - dipotong serong2
- 10 ekor udang sedang
- 1 kotak santan
- 1 biji bawang besar*
- 10 biji cili padi1 inci *
- kunyit hidup* -(Bahan* dikisar halus)
- Sehelai daun kunyit - dicarik-carik
- Garam dan gula secukup rasa
- air secukupnya
Cara-cara
- Masukkan bawang besar, cili padi dan kunyit hidup yang telah diblend ke dalam santan. Nyalakan api dapur.
- Kemudian masukkan udang biarkan mendidih seketika tapi hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah santan, perasakan garam dan gulanya.
- Akhir sekali masukkan kacang botol yang telah dipotong tadi, kacau sebentar lebih kurang 5 minit dan bolehlah dipadamkan apinya. * Jangan lama sangat nanti kacang botol tu jadi lembik.
No comments:
Post a Comment