Tuesday, May 03, 2016

Pandan Gula Melaka Cake

Pandan Gula Melaka Cake ni pula untuk birthday kita tahun lepas...recipe pun sama macam Ondeh Ondeh Cupcakes yang pernah kita buat..cuma yang ini kita gunakan loyang...Then the buttercream pula kita gunakan Italian buttercream, tukar gula castor tu ke gula melaka...Siap semuanya deco sikit dengan salted caramel ..sedappp..

Pandan Cake
Sources:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
220g tepung gandum
170g castor sugar
4 biji telur sederhana besar
11/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu kecil pandan essence
pewarna hijau
1 kotak kecil santan -(200ml) + 1 sudu besar air
1 sudu besar minyak jagung

Cara:-
Pukul telur & gula hingga kembang dengan menggunakan speed tinggi. Masukkan vanilla, pandan essence dan juga pewarna hijau, gaul rata. Masukkan tepung, garam & baking powder yang sudah diayak kedalam adunan berselang seli dengan santan dan tepung hingga habis dan sekata diakhiri dengan bahan kering. Gaul rata dan akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata. Masukkan adunan dalam loyang 8'' dan bakar hingga masak dengan mengikuti oven masin2.


Italian Buttercream
(A):-
200g gula melaka
100ml air
Panaskan gula & air sehingga mendidih, gunakan garfu untuk meniup seperti belon.
(Ayu masak gunakan thermometer hingga 110c atau hingga gula larut)

(B):-
3 biji putih telur grade A

(C):-
500g butter- dipotong kecil-kecil(mesti gunakan butter sejuk)
1 sudu teh vanilla essen

Cara:-
Masak bahan (A) sehingga mencapai 110c. Sementara menunggu air gula masak putar (B) putih telur sampai kembang. Apabila air gula dah masak terus tuangkan pelahan2, kedalam putih telur tadi. Putar lagi sehingga adunan sejuk dengan menggunakan whisk. Apabila adunan sejuk masukkan (C) butter sedikit demi sedikit sehingga habis. Pukul sehingga krim sebati dan kembang dan masukkan esen vanilla. 

14 comments:

Liza said...

salam kak ayu...bestnya kek gula Melaka tu, liza jugak tak terbuat2 lagi,hihii

cik ain | sweet thots said...

salam akak,
dah lama tgk ondeh2 cupcake tu tau xterbuat-buat. dah keluar cakenya pulakk

Amie said...

Baca perenggan pertama tu... adussss.... rasa nak terbang hinggap kat Singapore sekarang jugak...nyum..nyummmmmm bawak larik sepotong!

tun_telani said...

Fuhhh... temptingggg...

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu...adeh tisu mana..tisu?Basah daj kibod ni....menggoda tul tengok kek pandan gula melaka ni

Monica Rampo said...

Kak Ayu, wah cantik selalu birthday cake yang kak Ayu buat, enak kalau jadi anggota keluarga kak Ayu, momen birthday ada cake yang lezat...

maz said...

Assalamualaikum kak..
aduhhh, xthnnya tgk kek kak tu..klu dpt sptong bestnya..kita xrajin nk buat kek canggih2 gini..

Ayu said...

Liza
walkslm, ni birthday sendiri bolehlah lari sikit dari coklat..heheh
bila2 boleh cuba Liza..:)

Ayu said...

Cik Ain
walkslm,..heheh..sekali2 ubah rasa untuk birthday cake..itu yang akak cuba buat ni..hehe...

Ayu said...

Amie
kek tahun lepas ni Amie..itu aje yang tinggal..hehe
kalau nak terbang rugi dah berapa..baik Amie buat sendiri..hehe..:)

Ayu said...

Tun telani
thank you tun..
cake biasa2 aje tu...:)

Ayu said...

Lina
walkslm, adeh..habis basah dah...heheh

Ayu said...

Monica
thank you Monica, sewaktu birthday aje yang akak baru ada kesempatan untuk buat cake..
waktu ini jugalah..akak play baking to test new recipes if possible..
kalau hari biasa...buat cake yang tak ada cream..hehe

Ayu said...

Maz
walkslm, aduhai..tak ada canggihnya Maz..
cake biasa2 aje ni..hehehe