This Ang Ku Kuih recipe was given to me by one of the blogger which I requested. He got this recipe from the book by AMY BEH. Thank you Bro Rozzan.
Bahan2:-
150 g keledek(buang kulit & potong berketul ketul)
465 g tepung pulut
50 g castor sugar
2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu teh garam
150 ml santan cair & 300 ml santan pekat(diperah dari 1 biji kelapa parut)
pes kacang hijau
1/2 tsp pewarna makanan merah
daun pisang(dipotong cukup besar untk melapik dasar acuan)
Cara2 nya:-
1. Rebus keledek hingga empuk. Toskan dan lecek sehingga halus dengan alat melecek kentang.
Campurkan separuh tepung beras dgn keledek yang di lecek. Ketepikan.
2. Bubuh gula, minyak jagung, garam dan santan cair kedalam periuk sederhana besar lalu didihkan. Masukkan pewarna merah sambil kacau. Tambah baki tepung pulkut tadi dan kacau sehingga doh rata. Angkat dari api.
3. Kemudian, campurkan doh panas ini dgn bancuhan keledek dan tpg pulut tadi. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh lembut. Masukkan kedalam mangkuk lalu ditutup dgn tuala bersih dan ketepikan.
4. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian yang sama besar dan bentukkan menjadi bebola. Leperkan setiap bebola dan bubuh inti pes kacang hijau ditengah-tengahnya. Lipat bahagian tepi doh utk membaluti inti pes kacang hijau.
5. Tekap bebola doh kedalam acuan ang ku yang di sapu minyak untuk membuat kesan bercorak.
Kemudian, perlahan-lahan keluarkan ang ku dan bubuh diatas kepinagn daun pisang. Ulang proses ini sehingga doh selesai.
6. Kukus ang ku diatas air mendidh dgn api sederhana selama 8-10 minits. Keringkan permukaan tudung kukusan utk mencegah wap air drpad menitis keatas ang ku.
PES KACANG HIJAU
Bahan2:-
600 g kacang hijau(tanpa kulit)-basuh dan rendam semalaman dan toskan
150 ml air
6 helai daun pandan (diikat simpul)
575 g gula pasir
Cara2:-
Kukus kacang hijau selama 30-40 minit sehingga lembut. Lecek dgn pelecek kentang ketika kacang hijau masih panas. Ketepikan.
Bubuh air kedalam kuali. Masukkan daun pandan dan gula lalu didihkan diatas api kecil. Kacau sehingga gula larut dan menjadi sirap.
Masukkan kacang hijau lecek tadi dan kacau rata-rata sehingga bancuhan hampir kering.
Keluarkan daun pandan dan ketepikan bancuhan supaya sejuk. Bentukkan pews kacang hijau menjadi 20-22 biji bebola kecil.
Bahan2:-
150 g keledek(buang kulit & potong berketul ketul)
465 g tepung pulut
50 g castor sugar
2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu teh garam
150 ml santan cair & 300 ml santan pekat(diperah dari 1 biji kelapa parut)
pes kacang hijau
1/2 tsp pewarna makanan merah
daun pisang(dipotong cukup besar untk melapik dasar acuan)
Cara2 nya:-
1. Rebus keledek hingga empuk. Toskan dan lecek sehingga halus dengan alat melecek kentang.
Campurkan separuh tepung beras dgn keledek yang di lecek. Ketepikan.
2. Bubuh gula, minyak jagung, garam dan santan cair kedalam periuk sederhana besar lalu didihkan. Masukkan pewarna merah sambil kacau. Tambah baki tepung pulkut tadi dan kacau sehingga doh rata. Angkat dari api.
3. Kemudian, campurkan doh panas ini dgn bancuhan keledek dan tpg pulut tadi. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh lembut. Masukkan kedalam mangkuk lalu ditutup dgn tuala bersih dan ketepikan.
4. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian yang sama besar dan bentukkan menjadi bebola. Leperkan setiap bebola dan bubuh inti pes kacang hijau ditengah-tengahnya. Lipat bahagian tepi doh utk membaluti inti pes kacang hijau.
5. Tekap bebola doh kedalam acuan ang ku yang di sapu minyak untuk membuat kesan bercorak.
Kemudian, perlahan-lahan keluarkan ang ku dan bubuh diatas kepinagn daun pisang. Ulang proses ini sehingga doh selesai.
6. Kukus ang ku diatas air mendidh dgn api sederhana selama 8-10 minits. Keringkan permukaan tudung kukusan utk mencegah wap air drpad menitis keatas ang ku.
PES KACANG HIJAU
Bahan2:-
600 g kacang hijau(tanpa kulit)-basuh dan rendam semalaman dan toskan
150 ml air
6 helai daun pandan (diikat simpul)
575 g gula pasir
Cara2:-
Kukus kacang hijau selama 30-40 minit sehingga lembut. Lecek dgn pelecek kentang ketika kacang hijau masih panas. Ketepikan.
Bubuh air kedalam kuali. Masukkan daun pandan dan gula lalu didihkan diatas api kecil. Kacau sehingga gula larut dan menjadi sirap.
Masukkan kacang hijau lecek tadi dan kacau rata-rata sehingga bancuhan hampir kering.
Keluarkan daun pandan dan ketepikan bancuhan supaya sejuk. Bentukkan pews kacang hijau menjadi 20-22 biji bebola kecil.
No comments:
Post a Comment