Friday, January 07, 2011
Kuih Lapis Asli
Kuih Lapis ..some ingredients used hoen kwee flour, some used custard flour, so there are a few types actually,I guessed the more famous ones are the Nonya's ..more to pastel colours used..but for this one, which used plain flour, rice flour & a bit of tapioca flour is considered the typical & original kuih lapis (well that what it says..hehe) Recipe I've got from the famous, talented, generous KakWan ,who willingly shared most of her kuih recipes with us..Thank you kak for sharing. I made half of the ingredients and got about 6-7 using the above moulds..
The first time when my eyes set on this recipe, I said to myself, Yes! at last the search has ended..hehehe...Can I say, that the taste was somehow, like what I used to buy from the vendor under the overhead bridge who sold her kuihs at 3 for S$1 on my way to work taking the MRT, early in the morning during those days?...Sedap, the sweetness is just nice and the 'kenyal' is there..Love to peel layer by layer and eat it that way..hehehe
ps:- Going out later, to get a gift for somebody's birthday this Monday..would be busy baking a cake this weeekend...Still cant decide which cake to bake..
Bahan-bahan :
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubikayu
1 cawan gula pasir
600 ml santan pekat
800 ml air
sedikit garam
1 sudu teh esen ros
sedikit pewarna merah dan putih
Cara Membuatnya :
1. Masukkan tepung beras, tepung gandum, gula, garam, santan dan air dalam sebuah mangkuk. Gaul hingga adunan sebati. Tapiskan.
2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Warnakan merah dan putih
3. Panaskan loyang dalam pengukus. Tuangkan dua senduk adunan merah dalam loyang. Tutup periuk kukus dan kukus 5 - 10 minit
4. Tuangkan pula adunan putih dan kukus 5 minit. Buatlah cara yang sama hingga adunan habis. Lapkan penutup kukus setiap kali hendak menutupnya semula.
5. Apabila kuih telah masak, angkat dan sejukkan.
Sources:-From resipicitarasawan.blogspot.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
kak ayu, rajinnya melapis dlm bekas comei2 tu....nmpk sedapp laa...
ooo yg asli ada tepung ubi kayu gak ye.hehe..mmg tak tahu...cantik tone warna kuih lapis akak neh..suke tengok..meriah gituu
aduhhh cantikk.... haah ye kak.. klu asli bukan tepung gandum shaja ker? erkk... mandai2 jerk kan tanya2... macam terer! muekekekekeke... tp owang dulu2 pong mmg asli gune kaler putih ngan merah jerk.. kan kak kan..
salam kak ayu,
cantik kuih ni nk mkn lak sayang nengoknya...hehe
ni yang jelesyyy niiii malas nak buat tapi rajeeennn nak ngap..minta mai seloyang ayu cygggg...hihiii
kanda sayang hug*hug* miss u nak kue lapis tu sedapnyaaa
kuih peberet budak2 kat rumah ni..termasuk, mak & bapa budak..:)
..mmg fabourite saya ni..
lawaknya kuih lapis...comelcomel belaka....
salam kak ayu..cantiknye kuih lapis die....terliur pulak rasa...ni mls nak blogwalking nih..lapar je perut..tq 4 sharing...
mas - akak malas nak potong2 dlam loyang itu sebab buat dalam acuan, senang sikit nak makan ambik 1 sekali .hehe
izahdaut - hahah..agaknyalah izah..akak ikut aje recipe ni..memang rasanya
memnnag macam yan dulu22akak makan ..thanks izah for the complients..
hana - hahaha..hana tanya akak pun tak tahu..agaknya lah hana..
dah namanya gitu mungkin ini yang asli kot?..hehe..aah orang dulu2 memnag gunakan warna merah putih aje..tapi akak dah memandai kasi colour tones pulak ya..hehe
nieza - walkslm, dah habis dah nieza, akak makan tak sayang2..
dari tak habis, lagi sayang..heheh
ilahjy - hahah..kita tak pakai loyang yang ni kak..pakai acuan..
ambiklah 2 ketui tu..tapi imagine ajelah sebab dah habis..heheh
chik mimi - hug hug back..hehemiss u too dear.. akak pulak nak puding tapai ubi
tu kita exchange ajelah..haha
sofea - hahah..kuih2 kat rumah akak pulak budak2 tak makan yang makan orang tua2
aje.. heheh..
ady - samalah kita..ya ady..hehe
subhie arun - hahaha..u mean 'lawa' ke subhie?..heheh 'lawak' means 'funny'
but i know what u meant..thanks dear..
eina - walkslm, hahah..lama tak dngar suara ya eina..sibuk ya..
salam kak ayu..
alahaiii cantiknya kak..
nnt nak try versi ni..
masuk lg acuan plak tu..
rajinn la akak ni + creative!
faradean - walkslm,cubalah fara..pakai acuan senang tak payah potong2..heheh..ambik terus ngap..
Post a Comment