Thursday, May 24, 2012

Lemak Cili Padi Cendawan & Udang

Assalam, apa khabar teman2 disana..macam lama gitu kita tak kesini..the past days kita sibuk sangat...walaupun anak2 dah habis exams, tapi sibuk..ini disebabkan Marsya is not feeling well, dia demam dan doctor suspect she is having Hand, Food & Mouth Disease..cause she complained her throat sakit bila nak telan air liur, air or food, bila check, doctor diagnosed itulah..so he warned me to look out for any rashes that might appear kat tangan & kaki..well kebetulan juga her school ada outbreak recently..so he strongly believed that  was the disease..no much ubat given just demam dan lozenges aje..

Kita yang tak boleh tahan rengekkan si Marsya nilah..aduhai...dahlah susah makan ubat..
nak suruh dia nyonyot lozenges tu aje kena pujuk punya pujuk....stress mak!..Kita ni more worried about her fever, asik turun naik aje..maklum ler, she ever kena fits, sampai masuk hospital..itu yang kena watch her temperature aje..haish...

Anyway, anak sakit, perut & tekak mak dan yang lain tetap nak makan, kan..hehe..so kenalah masak..kita masak lauk ni bila kita buka fridge drawers dan jumpa cendawan sebab stok sayur2 dah tak ada.. cendawan ni kita pernah goreng aje dulu ..this time kita cuba masak lemak & udang pulak..uish boleh tahan sedapler.. lain kali nak beli lagi cendawan nilah..

Lemak Cili Padi Cendawan & Udang
Bahan:-
1-2 packet cendawan whitesnow/white jade, dipotong 2 atau ikut suka
segenggam udang hidup terpulang nak buang kulit atau tidak
*1 sudu besar udang kering-direndam 
*20-25 cili padi-(ikut kepedasan)
*1 inci kunyit hidup atau guna serbuk kunyit pun boleh juga
*1 biji sedang bawang besar
1 cawan santan pekat-(Ayu guna 1 kotak santan aje)
air secukupnya
1 batang serai dititik
1-2 keping asam keping
1 helai daun kunyit disiat
garam & perasa secukupnya

Cara:-
Masukkan air, bahan2* kisar dan  serai  kedalam periuk. Bila dah mendidih masukkan santan pekat, daun kunyit, asam keping dan udang. Kacau sentiasa hingga mendidih, masukkan cendawan, garam & perasa secukupnya. Rasa apa2 yang kurang boleh tambah. Matikan api siap untuk dihidang



8 comments:

adda syuhada said...

cendawan ngn udang dah la my peberet..di gabung plk dua2 konpem-konpem tambah berkali-kali...makin mengembang la adda nanti..Mintk copy resepi ni yer Kak Ayu..

Qasey Honey said...

nmpk myelerakan tu Kak Ayu...peghhh xtahn tgk...lain dr yg lain...nk simpan resepi ni yer...tq

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu cayang bucuk2 :) hehehe

Oh Marsya kena HMFD yer.. take care dear esp the fever sbb dier pernah kena fits kan? takpe mmg penat bila si kecik nie sakit!

cendawan mama suka buat soup jer tapi blh jgk try nnt msk begini...

Ayu said...

adda - heheh samalah macam akak..lepas masak akak hirup kuahnya tu..ratah2 cendawan ..uish berpeluh2 hirup hahaha..silakan adda kalau sudi..

Ayu said...

qh - cubalah qh, silakan simpan, tapi harus cuba..hehehe..

Ayu said...

mamahawa- walkslm, hahahah kita dah mandilah mama..hahah

aahlah ma, dia kena hfmd..merengek aje..boring kita tau..hehehe.. kita cendawan tak kisah dimasak apa..semua kita suka..

K.Nor said...

hoho.. mmg kalau udang digandingkan dgn cendawan mmg sangat ngam bila dibuat lauk lemak2 gini .. nor pun selalu buat gak :)

Ayu said...

nor - tulah sedap pulak cendawan ni nor..kita actually tercari2 cendawan sisir yang kat msia tu tapi tak jumpa kalau masuk jb..so guna cendawan ni aje lah sedap pulak..hehe