Monday, July 07, 2014

Kari Daging Ala Kerala

Kita kalau masak kari, kita suka google for recipe in case ada recipe yang belum kita cuba., saja aje nak cuba dan rasa kelainan ..sebab masak kari ni kira 'standard' lah kan..its just how you cooked it, the steps dan bahan2 yang digunakan...Kali ni kita cuba pula kari daging ala kerala..the difference dalam kari ni adalah bahan2 semuanya mostly just dihiris instead ditumbuk atau dikisar which I normally did..I should say it is something different ..recipe asal kuahnya agak pekat, tapi for me kita cairkan sikit  berkuah sebab makan dengan roti kirai..:)

Kari Daging Ala Kerala
Sources:- Youtube.
Tried, Tested & Adjusted:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg daging dihiris ikut suka
2 biji tomato dipotong dadu
3 biji bwang besar dihiris nipis
2 inci halia dihiris halus
4 biji bawang putih dihiris nipis
2-3 biji kentang
8 biji cili padi hijau
sedikit daun ketumbar

3 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk kerala garam masala-(Ayu gunakan garam masala biasa aje)
1 sudu besar serbuk kunyit
 sedikit serbuk lada hitam


Bahan ditumis dulu:-
8 ulas bawang merah diketuk
3 ulas bawang putih diketuk
sedikit minyak kelapa( Ayu gunakan minyak masak biasa aje)
2-3 batang daun kari digoreng garing dan angkat. ketepikan. 

Cara:-Saute(Tumis) bawang merah & bawang putih hingga naik bau dan sedikit kekuningan.
(resepi asal tumis satu2 dulu, tapi Ayu tumis sekali harung). angkat ketepikan. Goreng daun kari hingga garing angkat ketepikan.Minyak akan digunakan lagi.

Cara Memasak:-
  • Panaskan sedikit minyak masukkan daging yang telah dibasuh dan ditoskan. Goreng hingga daging bertukar warna aje. Angkat daging. Jangan ambil airnya.(Menurut recipe asal, ini kerana kita tak nak bau daging tu) Ketepikan.
  • Panaskan minyak lebihan goreng bawang tadi. Tambah kalau perlu. Tumis halia, bawang putih, bawang besar hiris hingga layu dan naik bau. 
  • Masukkan tomato yang dipotong dadu, cili padi hijau dan daun kari. Gaul rata. Biarkan hingga tomato layu dan hancur. 
  • Masukkan daging yang telah digoreng tadi kacau rata. Matikan api.
  • Masukkan rempah2, bawang merah dan bawang putih yang telah ditumis tadi serta kentang. Kacau rata hingga sebati dan meresap dengan daging. Masukkan serbuk lada hitam,garam serta serbuk perasa. Hidupkan api kembali. 
  • Masukkan daun ketumbar dan kacau. Tambah air secukupnya hingga daging tenggelam, masaklah hingga mendidih dan daging empuk.(Resepi asal gunakan pressure cooker, kalau tak ada tak apa gunakan periuk biasa aje, cuma waktu merebus kena adjust sendiri waktunya ya)
  • Akhir sekali masukkan daun kari yang telah digoreng tadi. Hiaskan dengan daun ketumbar.

8 comments:

Honey said...

Salam Kak Ayu,

Sedap ni kari cenggini! Aduh dah lama tak makan kari daging sedap!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Kak Ayu..apa kabar?Lama tak singgah kat sini.Sedapnya kari daging...nanti berbuka leh buat kuih jala...sedap menyicah

Gee® said...

Alahai...k.gee pon masak kari daging semalam tapi tak sempat ambil gmbr pon...sahur cicah roti canai dgn kari... best kan...

Sidratul Muntaha said...

lap air liur..lap air liur
aduyai..
akak klu masak memang mabeles..

Ayu said...

Honey - walkslm, oklah honey..akak makan cicah roti kirai..:)

Ayu said...

Azatie - walkslm, baik alhamdullilah...salam ramadan buat atie & family ya..tulah akak berbuka dgn roti kirai/jala cicah dgn kari ni..:)

Ayu said...

gee - hehe..kadang2 kita pun gitu juga..tak sempat nak ambil gambar dah sibuk nak berbuka..hehe

Ayu said...

sidratul muntaha - hehe...thank you thank you dear..hehehe..lama tak dengar suara..salam ramadan buat sis & family ya..:)