Friday, July 04, 2014

Serimuka Delima

Assalam another recipe yang dah buat sebelum Ramadan..Terasa nak makan serimuka, dah nampak kuih ni kat dapur Along for quite sometimes, decided to buat half adunan aje kebetulan waktu tu kita ada buat order untuk serimuka pandan for my SIL, so rendam sekalilah pulut tu for this serimuka..then while rendam pulut tu..selak2 balik kat recipe yang kita beli dari Chef Asma, rupanya kita pun ada recipe ni ..heheh..

Alhamdullilah sedapp juga kuih ni..sama macam kuih Serimuka Pandan tulah sedapnya...Cuma yang ni warna lebih ceria sebab ada sago biji yang diwarnakan dengan warna merah/pink dan atasnya warna kuning kastard..
Kalau teringin nak makan, bolehlah pergi rendam pulut tu..hehe..


Serimuka Delima
By: Chef Asma via AlongRoz@HomeKreation 
Tried & Tested by Ayu@curlybabesatisfaction
Saiz: 10" persegi (atau guna 7"persegi utk separuh adunan)-(Ayu buat 1/2 adunan & gunakan loyang 8")
LAPISAN BAWAH:
500g Beras Pulut - rendam semalaman atau sekurang2nya 4 jam
300ml Santan Pekat
300ml Air
2 st Garam
20g Sagu - rendam dgn air & pewarna merah/pink


CARA2:
1. Tapis beras pulut, campurkan dgn santan, air & garam. Kukus selama 30 minit.
2. Gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan kan ke dlm tin yg di sapu mentega.


LAPISAN ATAS:
250g Gula
100g Tepung Kastad
400ml Santan Pekat
400ml Air
4 bj Telur
1/2 st Garam
Beberapa titik Esen Vanilla
Pewarna Kuning (HomeKreation: tak perlu sbb tpg kastad dah kuning) -(Ayu tambah sedikit pewarna kuning)


CARA2:
1. Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas). Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
2. Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit. 3. Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.

8 comments:

Yana Shaiful said...

Salam Kak Ayu..
cantik sgt kejadian kuih serimuka nii..InsyaAllah nk bt jgk..anak2 yana suka mkn kuih serimuka ^__^

Rohah said...

assalam kak...mmg sedap kuih ni,harum bau kastard...lama dah tak buat

tun_telani said...

cantik! kuih seri muka mmg kuih wajib time buka puasa, tp tun xpenah try lg yg ada sagu ni.

Ayu said...

yana - walkslm, terimaksih yana..akak rasa akak terlebih letak warna merah tu..macam over excited gitu ..heheh..silakan yana kalu nak cuba ya..:)

Ayu said...

Rohah - walkslm, Rohah, tulah rasanya sedap dan bau kastard tu yang menyelerakan..:)

Ayu said...

tun - thank you tun, lebih kurang aje tun rasanya..:)

Nuridah said...

Assalamualaikum Adikk,

hehe...buka apa hari ini?? Cantik nya kuih serimuka delima tu..seindah nama nya juga. Dh lama tk tengok Ayu menalam kuih...sekali keluar pasti boom meletup2 gitu!!Boleh buat utk order dik...kalo ada sesiapa yg teringin..cantik pasti org suka.

Ayu said...

Nuridah - walkslm, kakkkk..
hari ni buka mee hoon goreng tauco aje knur..dgn goreng ayam bawang putih..
dessert bubur som2...
tak adalah knur..kita buat kuih tak adalah boom meletup..hahaha...
tapi memang siapa2 yang nak order kita dah beranilah sekarang tak macam dulu2..takut...hehe