Tuesday, May 17, 2016

Daging Masak Sambal Kentang

 Semenjak Hasif dah masuk army ..kita selalunya masak daging waktu hujung minggu ..waktu dia booked out from his camp..kalau hari2 biasa dah jarang dah masak daging..sebab tak cukup member untuk habiskan lauk daging..walaupun Mr Hubby, Iqram & Marsya suka makan..yalah ayah kita dengan mak kita tak boleh makan daging banyak..both of them ada darah tinggi & ayah kita ada gaut..tak boleh salah makan sikit..mesti tak aleh2 bengkak aje kakinya..dah lah terjengkut2 jalan..kita pun tak berapa sangat dengan daging ni...So masak waktu Hasif balik..at the same time..waktu nilah kita nak masakkan lauk kegemaran dia..seminggu sekali makan masakkan air tangan mama dia..hehehe..

So basically asal daging or ayam tak kira masak apa..mesti dia suka..
Dalam masakkan ni kita gunakan bawang & tomato yang banyak...bawang sebab nak rasa 'manis' bawang tu meresap ke daging & tomato untuk kemasaman dan tak payah gunakan air asam jawa lagi...kita gunakan 'daging goreng' yang tak banyak urat & lemak serta ia hanya memakan masa yang singkat untuk merebus..

Daging Masak Sambal Kentang
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 kg daging dihiris & direbus dengan sedikit halia kisar (untuk menghilangkan hamis daging)
5 biji bawang besar dihiris nipis
4-5 biji tomato besar dipotong dadu
1 mangkok or 4 senduk nasi  cili kisar 
4 biji kentang dipotong baji -digoreng ketepikan
1 sudu besar halia kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
garam & serbuk perasa secukupnya
air secukupnya

Cara:-
Tumis bawang besar hiris hingga layu. Masukkan cili kisar, halia kisar & bawang putih kisar. Masak hingga garing dan pecah minyak. Masukkan tomato dadu. Biarkan reneh seketika hingga tomato layu & hancur. Masukkan daging yang telah direbus tadi. Tambah air  kalau ada air daging pun boleh masukkan secukupnya. Masak lagi hingga daging sebati dengan sambal. Perasakan dengan garam & serbuk perasa. Masukkan kentang gaul rata. siap.

6 comments:

Monica Rampo said...

lapar saya kak Ayu lihat daging masak sambal kentang ini, mestilah sedap...
yang ini kapan2 juga saya nak try...he he he...so many recipes here nak try at home... satu dua tiga...hitung2 he he he

LiNa_Pg said...

Aduh silap timimng...masuk blog kak ayu time lunch ni mmg buat rasa lapor.Dah la lom makan lg ni.
Tengok daging sambal kentang yg pekat memikat tu lagilah berdondang riang perut cheq ni huhu

Amie said...

Orang kata kan Ayu.... kalo guna banyak bawang memang masakan bertambah sodap! Manis bawang semulajadi.... nyum nyummm

Ayu said...

Monica
hahahah...banyak masuk list ya..
tak apa tak apa...masuk jangan tak masuk..hahhaah

Ayu said...

Lina
hehehe...masuk salah timing..lain kali make sure perut kenyang dulu
baru jalan2 cari makan..heheh..:)

Ayu said...

Amie
betul2 tu Amie.. kalau guna banyak bawang sedapp..walaupun bawang ni hukumnya makruh..
tapi apa nak buat..dah itu makanan kita..huhu..:)