Wednesday, May 19, 2010

Apam Inti Gula Melaka

When I saw this recipe, and Kak Nur said that it tastes almost macam Kuih Putu Piring... I wanted to try, cause quite sometimes didnt eat putu piring, kalau nak, have to go Geylang baru dapat..hehe..so memandangkan Geylang tu jauh dihujung Singapura dari my place, so I buat lah kuih ni yang memang seakan2 rasanya macam putu piring untuk menghilangkan rasa 'teringin' ku ini..hahaha..

Tapi, liiiiiihatlah, pandanggggglah...apam ku ini tak berapa gebu macam Kak Nur punya....intinya terkeluar dari ring, kat bawah tu..hehe...mok, cuba cari apa silapnya, dicuba beberapa kali semuanya terkeluar isiannya tu..last2 ini sahajalah yang nampak paling molek..kikiki...apa2 pun jangan dipandang serong oleh rupanya ya..kerana rasanya memang enak banget..thank you Kak Nur, for sharing, this recipe!

Ingredients:-
5 biji telur- (5 eggs)
300g tepung gandum-(300g plain flour)
50g gula pasir-(50g white sugar)
150g gula melaka, dihiris halus-(150g palm sugar, sliced thinly)
100ml santan pekat-(100ml coconut milk)
100ml air-(100ml water)
1 sudu besar ovalette-( 1 tbsp ovalette)

Fillings:-
100g gula Melaka, dihiris halus-(100g palm sugar sliced thinly)

Toppings:-
Kelapa parut dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan.-(Grated coconut steamed with some salt and pandan leaves)

Method:-
Pukul telur dengan gula pasir dan gula melaka hingga gula hancur lalu masukkan ovalette dan pukul hingga mengental. Santan dan air disatukan. Masukkan santan berselang seli dengan tepung. Tuangkan 1/2 bahagian adunan kedalam acuan, lalu taburkan dengan gula melaka, tutup lagi adunan. Kukus selama 25 minit.  Keluarkan dari kukus dan sejukkan sebentar. taburkan kelapa parut diatasnya dan siap untuk dihidang.-(Beat eggs, sugar and palm sugar till dissolves and add in ovalette and continue beating till still peak. Add in coconut milk alternately with flour. Scoop 1/2 mixture into moulds and sprinkle palm sugar for fillings and cover with another mixture on top. Steam for 25 miniutes. When ready, let cool and sprinkle steamed grated coconut on top before serving.)
Sources:-From fiqah99.blogspot.com

4 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Ayu..Akak pun suka jugak...nanti boleh try ni!!

kucingorengemok said...

twinkle² little apam!

indahhouse said...

salam kak ayu,
saya tak pandang rupanya kak..dah amik satu masuk mulut ni,,yum yum...

Ayu said...

watierman - cubalah kak, mana tahu kena dgn selera akak..kan..

kog - how i wonder the filling come out..hehe

indahhouse - walkslm, hehehe..wah cepat betul dah kunyah ya..haha