Friday, January 21, 2011

Holiday Oatmeal Cookies

Made this during the last school holidays..hehehe...Hasif 's favourite..the reason why I made this was  he was addicted to the  'Oat Krunch' cookies/crackers below...He can finish the whole packet of 24 in 2 days..once finished he will pre-m me or my mum to buy..he just love this cookies/crackers..maybe of the chocolate flavour & the oats in it, as that would make him full for at least a few hours...

Wah!!! cannot tahan leh,... after realising, that I have been topping up his snackings every 3-4 days,..I've decided to bake some cookies for him, ..and decided to go for this, after scrutinizing the ingredients, where oats & chocolate come hand in hand.. . at least the recipe yields quite an amount, the most it can last him 1-11/2 weeks supply lah..hahaha...its really worth the effortlah I can say..very nice, crispy & crunchy, chocolaty, oats kind of cookies, which the kids love....

Updated in Malay Version for those interested.
Untuk siapa yang berminat nak mencuba saya sudah alih bahasakan. ke bahasa Melayu.

Holiday Oatmeal Cookies
Sources:-From Goodhousekeeping.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction



Ingredients:-
  • 1 1/2 cup all-purpose flour-(11/2 cawan tepung serba guna)
  • 1 teaspoon baking soda-(1 sudu kecil bicabonate soda)
  • 1/2 teaspoon salt-(1/2 sudu kecil garam)
  • 1 cup (2 sticks)butter or margarine, softened-(1 cawan mentega yang lembut)
  • 3/4 cup (packed) brown sugar-(3/4 cawan gula perang-warna coklat)
  • 1/2 cup granulated sugar-(1/2 cawan gula pasir)
  • 1 large egg-(1 biji telur besar)
  • 1 teaspoon vanilla extract-(1 sudu kecil vanilla essence)
  • 3 cup old-fashioned oats, uncooked-(3 cawan oat mentah)
  • 1 cup raisins-(Ayu didnt add this)-(1 cawan kismis-(Ayu tak letak ini)
  • 1 package (6-ounce) semisweet chocolate chips (1 cup)-(1 cawan semisweet chocolate chips)

 Method:-
  1. Preheat oven to 350 degrees F. On waxed paper, combine flour, baking soda, and salt.-(Panaskan oven 350darjah farenheight. Satukan tepung, bicarbonate soda dan garam.)
  2. In large bowl, with mixer on medium speed, beat butter and brown and granulated sugars until creamy, occasionally scraping bowl with rubber spatula. Beat in egg and vanilla. Reduce speed to low; gradually beat in flour mixture just until blended, occasionally scraping bowl. With spoon, stir in oats, raisins, and chocolate chips.-(Dalam mixer, menggunakan medium speed, pukul mentega dan gula perang & gula pasir hingga kembang.Masukkan telur dan vanilla essence. Perlahankan kelajuan masukkan tepung yang telah dicampur tadi dan gaul hingga sekata saja. Dengan menggunakan sudu , masukkan oats, kismis dan chocolate chips.)
  3. Drop dough by heaping measuring tablespoons, 2 inches apart, on ungreased large cookie sheet. Bake cookies 13 to 15 minutes or until tops are golden. Transfer cookies to wire racks to cool.
  4. Repeat with remaining dough. Store cookies in tightly covered container at room temperature up to 1 week or in freezer up to 3 months. -(Cekup dan aturkan adunan dengan menggunakan sudu besar, jarak 2 inci dari masing2 diatas  kertas kek yang tak payah disapu mentega. Bakrar biskut selama 13-15 minit atau sehingga atasnya keperengan. Alihkan biskut keatas wire racks untuk sejuk. Ulangi sehingga doh habis. Masukkan biskut dalam botol yang ketat dan boleh bertahan 1 minggu disuhu bilik atau 3 bulan kalau dalam freezer.)
Sources:-From   http://www.goodhousekeeping.com

24 comments:

Jay said...

Hy Ayu,
Chanced upon your space while blog hoppping...fantastic space you have with rich collection of recipes...happy to follow u...do stop by mine sometime...
Tasty appetite

Mas said...

sedappnya..nak sebalang kak....tukar ngan our bun burger mas nak tak...

Lyza said...

salam kak Ayu..
wahh sedapla n menarik biskut Oatmeal ni..anak2 lyza mesti suka ni..mesti cuba nih..wat kunyah2 sambil tgk tv..hehe

hani said...

nak nak nak nak...nak sebalang cookies...nidam nih tp malas nak buat...wakakakka

Chik Mimi said...

kakkkk kite nak calit ngan hasif kita pun antu oat crunch tu heheheh nnti kak poskan 2 balang ye kak.hhehehe ntah ler kak sekarang ni angin M menyerang nak buat n3 utk sabrina pun malas ler kak

NoorMasri said...

akak pun suka oatmeal cookies nih.......nak lah rasa satu....(muka tak malu mintak org punya hehehe!)

Mr. Mama said...

akak....
dah boleh buka kedai tu....
hehehe....

Ayu Safieza said...

Sis Ayu...dinda dtg....It is my peberet gaks!! Ada chance dpt FOC one tak? :)Sejiiiiiiiiiibik sama arr...hebaaaat!! Tak terkata.....

Mak Peah Bini Sood said...

ya Allah Ayuuuuu....

Naik sheykh I tengok cookies you...ini favorite I lah yang...ya ampun byk resepi u yang I suka...bahagianya...hahahahaha

fara dean said...

salam kak ayu..
pasni nak try buat cookies ni plak lah..my youngest bro suka mkn cookies..boleh ngendeng2 sebalang!! hahaha

Mimiey.. (^-^) said...

memang nak samala kak ayu dgn oat krunch yg jual kt kedai tuh...msti sedap nih..adik2 pn mmg kalau beli oat krunch tu kejap je licin...

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Ayu!!!
Nak 1 balang..hehehe my father yg suka mkn oatmeal biskut...

Ayu said...

jay - hi there jay, thank you for dropping by my humble blog..
hope too hear you more often ya.. definitely I will stop over yours..

mas - boleh mas marilah akak pun dah lama tak makn roti homemade..

lyza - walkslm, cubalah lyza, mesti budak2 suka ni..rangup!

hani - wah ngidam eh!! ada apa2 ke tu?..hahaha..boleh ambiklah sebalang
untuk orang ngidam..

chik mimi - oh mi pun suka biskut oat tu ya?..haha..aah mi, sekali makan berpacket2 hasif boleh habiskan.. bengkoklah mak dia..tak ada mood ya mi nak update selalu?..

Ayu said...

noormasri - uiss apa nak malu kak..ambik aje jangan segan2..hehe

mr mama - hahaha..buka kedai?...tersedak akak sekejap..haha

ayu safieza - haha..ada!..tahun depan..hahaha..akak gurau aje ya..
sama rupa, tapi rasa ada sikit lain lah ayu..heheh..

mak peah - hahaha..oh boleh serumahlah dengan hasif ya..hahah
memang favourite dia biskut tu tau..nak kena supply banyak,,mak dia tak boleh tahan..

faradean - walkslm, cubalah fara, sedap & rangup..nak ngendeng?
hahah boleh tahun depan ya..wakaka

mimiey - rupanya almost aje the same miey, memang kena dengan tekak budak2rumah ni..
cubalah tapi rasanya tak sebiji macm oat tu sebab akak nak jimat kos..bolehlah kan..haha

mamahawa -nak sebalang?..ok boleh ma, for your father's sake..
kalau untuk mama, kena buat sendiri lah... gurau aje ya ma.....wakakakaka

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Very tempting,2011 belum ada cookies entry, will try yours. Thanks for the recipe.

Ayu said...

paty's kitchen - cubalah kak, mesti anak2 suka..actually kita pun suka..hehee

Nieza said...

kak ayu, saya dtng bawa kopi nk mkn ngan cookies ni ada lagi ke?...sedapnya mcm beli kat kedai lak tu..cun!....pandai akak buat...saya lak pandai mkn jer...hehehe

Ayu said...

nieza - oh udah pinish, dibaham si hasif..haha..kena buat lagilah kalau nieza nak..sememntara tu, minum kopi kosong aje lah ya..hehehe

eMMe said...

kak ayu, leh tak send kat emel saya Holiday Oatmeal Cookies punye resepi in Malay version, saya tak faham la..hehehe..my english very poor, huhuuu....

Ayu said...

emme - nanti free akak convert kan kebahasa melayu & taruk kat sini ya emme, sekarang kak ada sibuk sikit...
insyaallah dalam masa terdekat ni...

eMMe said...

kak ayu, Terbaekkk la kak, tQ, mmg saya nak try sgt buat cookies nih...InsyAllah..saya pos gambar cookies kat kak Ayu kelak, hahahaha...

Ayu said...

emme - hahah..jadilah tu post gambar aje ya..selamat mencuba ya emme..:-)

Siti said...

Hi Ayu, Dah try SUPERB! MY children loves it.
By the way thanks for all the recipes I likeoooooo.

Ayu said...

siti - Hi siti..wahhhh!! dah cuba ya..samalah my children pun suka juga ni..
memang ingat nak buat lagi juga , tapi macam malas gitu..thanks for trying ya siti..