Thursday, January 13, 2011

Ayam Goreng Berempah - Kuzie Catering

Ok, kita sambung balik, menu tahun lepas ni ya...Biasalah lauk budak2 ni..orang tua pun tumpang sekaki..jangan ditanya bila kita goreng ayam ni, tapi memang dah lama jugalah asal ayam digoreng macam mana pun sedap..hehe, rasanya dah a few bloggers dah cuba this recipe, kita pun tak mau ketinggalan, Recipe dari Dinda Chik Mimi yang duduk di Penang..Thanks Mi, akak minta izin post kan kat sini pula ya..mana tahu boleh buka branch kat Singapore pulak..hehehe


AYAM GORENG BEREMPAH - TQ to Pak Engku Kuzie Catering
 Ingredients:-
1 ekor ayam dipotong 16, (dicuci bersih dengan air asam)
*4 labu bawang merah
*6 batang serai
*2 tongkol lengkuas
*2-3 biji bawang putih_(Ayu tambah)
3 sudu rempah kari ikan
3 sudu kunyit babas
5 sudu cili kering (blend)
5 helai daun kari 
5 tangkai cili kering dipotong 3
sedikit  garam + serbuk perasa
Method:-
Perap ayam & semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..Panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila srdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...lebih banyak serai dan lengkuas, lebih banyak serdaknya.
Sources:-From  http://qasehmu-abadi.blogspot.com

8 comments:

izahdaut said...

kak ayu..mmg best ayam ni..saya pun dah brapa kali jugak da buat..

hana said...

masih terasa kesedapan ayam goreng nih! mmg syedappppp... kakyu! tapaukan kiter kepek bawah tuuuu .. kite xde! huhuhu

Mas said...

kak ayu,mas pun suka ayam ni..bnyk kali dh buat...sedapp kan...

NoorMasri said...

anak2 akak pun suka kalau ayam digoreng macam ni......masa goreng, berbau sekampung hehe

Chik Mimi said...

kandaaaaaa ku cayang ,ala kite pun dah lama tak buat ,kita suke ni ,kanda suka tak heheheh btw birthday hubby akak ngan sabrina selang sehari,sabrina ari ahad tu.

Ayu said...

izahdaut - aah izah, sedap..wah dah banyak kali buat ya..

hana - cian dia kat Japan tak import/export arrowhead tu ke?..tak apalah tahun depana dapatlah ahan merasa sebab by that time dah balik msia kan..

mas - wah mas pun dah banyak kali buat rupanya ya..memang sedap mas..

noormasri - betul tu kak, asal ayam goreng, actually tak kira digoreng macam mana mesti dia orang suka , masa goreng bau se block..hehe

chik mimi - suka dinda, kanda ni kalau ayam semua tak tolak..heheh..oh sabrina selang sehari aje ya..sama horoscopelah ni..perangai sama juga kot?..hahaha

Ummi said...

uiksss akak baru jek amik resepi ni, x buat lgk...Ayu dah masuk mulut dah eh...kena buat, kena buat, kena buat...buat jgn x buat..hehe

Ayu said...

ummi - aah kak bukan dah masuk mulut aje, dah jadi baja pun, pokok yang dapat baja pun dah berbuah kot?hahahhaa....buat kak janagn tak buat...hahah