AYAM GORENG BEREMPAH - TQ to Pak Engku Kuzie Catering
Ingredients:-
1 ekor ayam dipotong 16, (dicuci bersih dengan air asam)
*4 labu bawang merah
*6 batang serai
*2 tongkol lengkuas
*6 batang serai
*2 tongkol lengkuas
*2-3 biji bawang putih_(Ayu tambah)
3 sudu rempah kari ikan
3 sudu kunyit babas
5 sudu cili kering (blend)
5 helai daun kari
3 sudu kunyit babas
5 sudu cili kering (blend)
5 helai daun kari
5 tangkai cili kering dipotong 3
sedikit garam + serbuk perasa
sedikit garam + serbuk perasa
Method:-
Perap ayam & semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..Panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila srdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...lebih banyak serai dan lengkuas, lebih banyak serdaknya.
Perap ayam & semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..Panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila srdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...lebih banyak serai dan lengkuas, lebih banyak serdaknya.
Sources:-From http://qasehmu-abadi.blogspot.com
8 comments:
kak ayu..mmg best ayam ni..saya pun dah brapa kali jugak da buat..
masih terasa kesedapan ayam goreng nih! mmg syedappppp... kakyu! tapaukan kiter kepek bawah tuuuu .. kite xde! huhuhu
kak ayu,mas pun suka ayam ni..bnyk kali dh buat...sedapp kan...
anak2 akak pun suka kalau ayam digoreng macam ni......masa goreng, berbau sekampung hehe
kandaaaaaa ku cayang ,ala kite pun dah lama tak buat ,kita suke ni ,kanda suka tak heheheh btw birthday hubby akak ngan sabrina selang sehari,sabrina ari ahad tu.
izahdaut - aah izah, sedap..wah dah banyak kali buat ya..
hana - cian dia kat Japan tak import/export arrowhead tu ke?..tak apalah tahun depana dapatlah ahan merasa sebab by that time dah balik msia kan..
mas - wah mas pun dah banyak kali buat rupanya ya..memang sedap mas..
noormasri - betul tu kak, asal ayam goreng, actually tak kira digoreng macam mana mesti dia orang suka , masa goreng bau se block..hehe
chik mimi - suka dinda, kanda ni kalau ayam semua tak tolak..heheh..oh sabrina selang sehari aje ya..sama horoscopelah ni..perangai sama juga kot?..hahaha
uiksss akak baru jek amik resepi ni, x buat lgk...Ayu dah masuk mulut dah eh...kena buat, kena buat, kena buat...buat jgn x buat..hehe
ummi - aah kak bukan dah masuk mulut aje, dah jadi baja pun, pokok yang dapat baja pun dah berbuah kot?hahahhaa....buat kak janagn tak buat...hahah
Post a Comment