Recipe dari CMG, .. As usual Che Mat, akak minta izin post kan kat sini pula. Terimakasih ya...rasa singgang & rasa tom yam,best!.. cukup masamnya dan pedasnya..uish kecur lagi ni..
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ikan pari, kerat sederhana besar, cuci dan toskan-(Ayu gunakan anak ikan pari-dlm 3 ekor)
1 biji tomato, belah 6-(Ayu gunakan 2 biji)
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
3 keping asam gelugor
1 kiub tom yam "Maggi"
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)-(Ayu gunakan 1/2 cube aje)
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas-(Ayu gunakan sedikit aje)
1/2 inci halia
15 biji cili padi
3/4 camca teh lada hitam
1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sediki minyak dalam periuk, tumis serai dan bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan air secukupnya. Tambah asam gelugor, kiub ikan bilis (jika guna) dan kiub tom yam, kacau rata dan biar mendidih.
- Masukkan ikan dan biar mendidih hingga ikan masak. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman..
5 comments:
salam kak.....
Waaaaa..bestnya!Singgang Ikan Pari Ala Tom Yam.sedap ni..
Ehhhh...dah tukar ikan pari dahhhh...uishhhh sedapnya ikan pari tu....tinggalkan lieza ckit yer...
sedapnya kak...hirup kuah tu lagi best..he..ge...
uishh ni yang tak tertahan ni..ikan pasri tak dak..tukar ikan apa ek..bawal best tak kak? nak jugak merasa ngiirup kuah tu
ady - walkslm, sedap ady..recipe che mat ni..cubalah..
ezadlieza - kupang dah bersalin kulit ke ikan pari lah lieza..hahaha..sorry dah habis dah..
haha
mas - betul tu mas akak suka hirup kuahnya tu..
izahdaut - ikan bawal pada akak tak berapa sesuailah izah, sebab isinya ada sikit keras, cuba gunakan ikan yang isinya lembut macam ikan kurau..memang best hirup kuahnya tu..
Post a Comment