Friday, January 28, 2011

Jemput Jemput Kupang

Assalammualaikum, selamat tengahari..dah lunch ke tu?..Belum?..Tunggu apa lagi pergilah makan..haha..tapi sebelum pergi, saja nak beritahu lain kali kalau ada kupang buat lah recipe yang kat bawah ni..buat untuk sarapan atau minum petang...
Pertama kali kita dengar jemput2 kupang, ...this time jumpa kupang yang kecil2 isinya itu yang terus teringat kan recipe dari Kak Am , ni..sedapp, goreng licin, panas2 makan...yang makan tadi, my parents & me aje..sebab budak2 semuanya kesekolah..tak sempat nak buat cili sosnya..kita orang makan pun gitu2 aje dah sedap..cubalah..
Kak Am terimakasih, kak, kita panjangkan recipenya disini ya..
(love you kak..hehe..amacam boleh dapat apam dot2 free tak -dah ambik recipe orang masih nak chance free pulak ya kak?..haha )...


PENARAM KUPANG/JEMPUT2 KUPANG
  • 40-50 ekor kupang (yg telah direbus & dibersihkan)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 10 tangkai cili kering-(Ayu gunakan 1 sudu ebsar cili kisar)
  • 1 biji telor
  • 1 biji bwg besar-(1 sudu besar bawang kisar)
  • beberapa helai daun selasih/daun kunyit (dimayang halus)-(Ayu gunakan sehelai daun kunyit)
  • Air secukupnya
  • garam secukup rasa
CARANYA
  • Blender cili kering & bawang
  • masukan bahan diblender ke dlm mngkuk, masukan telor & pukulkan sebentar dan masukkan tepung, garam & daun selasih/kunyit dan masukkan kupang tadi.
  • Semuanya digaul rata dgn sedikit air, spt membuat cucur/jemput2 biasa
  • Panaskan minyak, goreng spt biasa hingga garing
SOSNYA
  • 2-3 biji chili merah + 1 biji bwg putih - diblender
  • masukan gula secukup rasa, kicap manis & cili sos
  • semuanya digaul rata (boleh ditambah mana yg kurang ya..)
Sources:-From http://serojakitchen.blogspot.com

8 comments:

nur easy said...

inovasi betul.. suka2..;)

Chik Mimi said...

kandaaaaa wah best ni ...sihat ke kanda.

ady said...

salam kak ayu

amboi2..KAK AYU BUAT JEMPUT2 HARI NI,ADA KUPANG LAGI.. Marbelezzz!!! HANTARLAH KAT RUMAH ADY..HEHEHE

Sue @ Nenie said...

Salam..

Iyaaaa, unik juga jemput2 guna kupang ni..dah terbayang-bayang rasanya ni.....

Nieza said...

As salam kak, wah menarik resepi ni nanti boleh cuba ni kak...nengok cucur akak tu rasa nk ngap jer...ekekeke

aeinio said...

wahhhh kupang juga.. hehehhe

Ezadlieza said...

salam k.ayu..

Pestime lieza dgr jemput kupang...tp apakan daya lieza tak makan kupang...hukhukhuk...tak makan sbb tak pernah try pun..kerang pun lieza susah nak mkn kak...teruk kan..

Ayu said...

nur easy - hehehe..akak pun suka..:-)

chik mimi - alhamdullilah mi..cubalah..

ady - walkslm, hehehe..dah habislah ady, lepas goreng tu licin..

sue @nenie - walkslm, aah sue..cubalah ..

nieza - walkslm, cubalah nieza..kupang senang dapat kat sana kan?..

aenio - haha tulah peminat kupang..haha kebetulan kan..

ezadlieza - walkslm, akak pun first time dengar, itru yang nak mencuba..
alahai, sayngnya cubalah lieza..makanan laut yang sedap ni..hehhee..