Tuesday, February 08, 2011

Barbecued Beef, Chicken Wings, Prawns, & Crabs

Assalammualaikum warahmahtullahhiwabarakatu....Rasa2nya dah kenyang makan talam beras yang kita buat 3 loyang tu untuk semua ya..hehe..bak kata Mr Hubby 10 tahun tak nak lagi dah..hahaha....tak adalah mungkin lama sikit baru boleh buat lagi..haha..

Sorry juga tak update blog for the past few days, sebab holidays yang lalu my family semua masuk Johore and overnight kat sana ..biasalah cuti2 nikan, lagi2 quite panjang continue over the weekends and budak2 pun tak ada tuition, so apalagi kembanglah sayap sekejap..hehe..Kita pun tak kemana actually cuma lepak2 kat rumah my brother and we had a family BBQ, just within us aje..my parents dah masuk dulu, my family pulak, Thursdaynya baru berangkat..nasib baik tak jammed..as mostly orang2 yang berbangsa Cina, dah masuk earlier the day before untuk dinner with each family...cuma bila kita balik on Saturday night, jammednya panjang dari kawasan bandar Johore hingga ke Causeway....called the traffic hotline and to our surprise Tuas checkpoint was free flowing..apa lagi kita pun buat U-turn and headed to 2nd link ler..

Anyways, since we already planned nak buat Bbq , I've decided to browse through my collection, and cari recipe untuk bbq tulah..maklumlah jarang buat bbq so tak berapa sure ingredients yang digunakan, kalau dulu2 kita bantai taruk kicap aje..hehehe....terjumpa this in one of my magic cooking book..heheh..so dengan buku2nya sekali  masuk ikut tuannya..and as usual juga, kita( Mr Hubby and me) tuju ke pasar borong SMART to buy the stuff for panggang memanggang..sayang hari tu sotong & anak ikan pari tak ada stok pulak..so just apa yang ada ajelah..dapat ikan pari tapi bapak parilah..

Overall, I beli 1 kg, daging batang pinang untuk dipanggang, 1kg lagi untuk buat satay.(tapi tak buat kuahnya, sebab malas..hehe)
2 kg udang, 1 kg ketam bunga, 1 kg kepak ayam,
sausages & fish/sotong balls..cakap dengan Mr Hubby, ini betul2 nak melan***..ke apa.hehe...
alah anyway, itupun tak habis bbq, kita simpan the rest and buat lauk the next day..

BARBECUED BEEF
Ingredients:-
500g topside- cut into large thin slices, beat to tenderise

Grind coarsely:-
2 red chillies-(If want hot add more)
4 shallots-(bawang merah)
2 garlics-(bawang putih)
1 tsp shredded ginger-(halia)
1 tsp shredded galangal-(lengkuas)
1 stalk lemongrass-(serai)- slice fine

Grind coarsely and add to ground ingredients:-
1 tsp coriander-(ketumbar)
1 tsp cumin-(jintan putih)

1 heaped tsp sugar
1 tsp turmericc powder
salt to taste


Method:-
Combine ground ingredients with beef. Add sugar, salt and turmeric powder.Rub into beef. Marinate overnight or a minimum of 8 hours. Brush with oil and grill or barbecue.


BARBECUED CHICKEN WINGS
Ingredients:-
8-10 chicken wings- wash and slash
11/2 tbsp dark soya sauce-(kicap masin)
1 tsp sugar
salt to taste


Grind coarsely:-
2 cloves garlic
4 red chillies
 4 shallots
2 heaped tsp shredded ginger


Grind coarsely and add to above ground ingredients:-
1 tsp coriander-(ketumbar)-(Ayu used powdered)
1 tsp cumin-(jintan putih)-(Ayu used powdered)

Method:-
Combine chicken wings with ground ingredients, soya sauce, sugar and salt. Marinate overnight or a minimum of 6-8 hours. Brush with oil and barbecue or grill.










BARBECUED PRAWNS, SQUIDS & CRABS
Ingredients:-
Spicy seasoning:

Grind fine:-
8 red chillies-(If want hot add more)
4 shallots-(bawang merah)
2 large garlic-(bawang putih)
1.5cm length fresh tumeric roots(kunyit hidup)
6 candlenuts-(buah keras)-soak to soften


Add to ground ingredients:-
1 tsp coriander-(ketumbar)
1 tsp cumin-(jintan putih)
salt to taste

500g medium size squids(sotong)
- clean well, removeing eyes and ink sac. Peel off skin, slash body, stuff temtacles in body and marinate with 1/3 of spicy seasoning pushing some into the body.


300g MEDIUM SIZE PRAWNS
- clean, removing whiskers. Keep
 head and hell. Marinate with 1/3 spicy seasoning.











3 FLOWER CRABS- remove shell cavity, discard sotmach contents and spongy gils fm claw sockets. Wash well. Crack pincers, rub with the rest of spicy seasoning.

Method:-
salt to taste Leave the above to marinate for at least 5-6 hours. Brush with oil-sugar mixture(proportion 3-1) and babecue or grill. Serve with SAMBALAN.-(Ayu tak buat buat ni, just cicah dengan cili sos aje)


SAMBALAN
Ingredients:--(Ayu didnt make this, just  used chilli sauce)
2 tbsp brown sugar
1 tbsp prawn paste-(petis)
1 tbsp sugar
1 cup water
1 tsp salt
lemon or lime juice(optional)

Method:-
Put all ingredients in a saucepan(except lemon juice), stir and boil for ten minutes. Remove from heat, add lemon juice, stir and cool.
Note:- Squids, prawns and crabs can be marinated overnight.
Prawn paste:- obtainable in jars or pots from most supermarkets or grocery stores.
Sources:-From Zarina Easy Cooking

Maaf juga, as some of the ayam & daging dibakar hitam ler.., sebab yang bakar orang lelaki.. dan bakarnya pun dalam gelap...so macam tulah rupa our bbqed stuff..hehe asal boleh makan sudahlah...
yang bawah ni, side menunya..


Ikan Pari Bakar the usual recipe I ever used before here..


Beef Satay recipe  here 
I malas nak buat kuahnya..haha

18 comments:

Ainul Mardziah said...

woww terliur tengok beef, chicken panggang tu terbuka selera nak makan nasi nih...

hana said...

waduhh kakk... nih macam kenduri dah nih! tp mmg sonok kan wat bbq ngan famili...

K.Nor said...

ish.. syok nyer kalau boleh ngap sama :)

anymz said...

memang bila cuti panjang selalu buat bbq dgn family.sesekali berkumpul seronok kan ayu..kalau laman luas,anak2 berlari2 main kejar2..fuuhh..bila lah adik beradik akak nak berkumpul lg.

AZLITA AZIZ said...

eh eh... kita mcm nak join aje... bestnyer...

Mas said...

perrhhh....tak terkata2 mas tengok....
sedapppnya....macam2 ada...
semuanya sedapppp2...

♥LOVE2COOK♥ said...

Wahhh...macam macam ada! I'm taking the chicken alone...yummm!! :D

Chik Mimi said...

kanda nape tak calling2 boleh sama2 me******,hahahahha sihat ke kanda?

fara dean said...

Wow!! mcm2 ada....
klau sy dpt mkn ni..dh tak yah mkn nasi..paling terliur tgk ikan pari bakar tu..so delicious!!

Mak Peah Bini Sood said...

salam ayu

anak-anak kita pun kalau kata BBQ atau steamboat siaplah suka sgt... tapi rumah pun berkecah sangat...hehehehehhe

Sizuka said...

nasib baik la hari ni i pun buat grilled lamb chop, kalau tak, sure termimpi2 bbq u tu :D

HomeKreation said...

Salam Ayu. Wow,berkilo2 buat bbq, tak abis panggil Along join...hehe. Rajin sungguh buat mcm2 respi tu.

ilahjy said...

fening fening..hehehe mana satu nak amek ni dah laa tuan rumah leka jer tuuu dok tayang tanpa tudung saji.. apa lagi jom kita tarik ramai2 ..rasa serba satu..tak gitu ayu? patut la sunyi sepi ..tuan rumah mai malaysia.. dulu kak ilah dok di kem majidee 10 bulan sellu turun ke tambak..tengok ragam org .. mmg feninggg.. jgn la harap nak g shoping hari minggu tak de parking... ramai rakyat ayu di sempadan tuu..kaya malaysia kan...

Nieza said...

ohh bercuti yer kak...patut sonyap jer...btw sungguh menarik menu BBQ ni...rasa nk capai dan ngap jer...adehhh semua sedap2 buat terliur jer tau ...hehe

Lyza said...

wowww..dh lama x mkn cam nihh..barbecued..dpt berkumpul satu famili..sodap tu..terliur den nengoknyerr..hehe

Ayu said...

ainul mardziah - ah..oh kalau akak makan ratah2 aje , hehe..

hana - aah hana, sekali2..best juga ramai2 makan bersama..haha

nor - aahlah nor, kalau dekat boleh join sekali kan..

anymz - betul tu kak, sekali2 berkumpul..buat bbq memang seronok..
pulak macam kita ni rumah kat sini tak ada laman, so nak bbq kena pergi tempat yg open air..normally kita pergi tepi pantai..so dirumah adik ada laman apa lagi.
buatlah bbq ni..hehe

azlita aziz - hahah..kalau ramai2 memang bestkan ita..berebut2 nak makan yg baru di bakar..hehe

mas - hehe..sekali2 buat bbq apa yang boleh dibakar, semuanya akak beli..hehe..
selagi selagan..hahaa..

love2cook - silakan love, chicken ada sikit burntlah..hehe

chikmimi - wakakaka...call jugak, tapi tak orang angkat..wakakaaa...
sihat alhamdullilah dear..

faradean - memang pun fara, akak melantak udang sampai kekenyangan..lagipun memang tak masak nasi pun..hehe

mak peah - walkslm, aahlah gee, steamboat oklah dalam rumah, tapi bbq susah sikit with the type of house yg kita tinggal ni..nanti lah kita order rumah ada laman baru best..hehehe..bila lah tu ya?..haha

sizuka - wah lagi best tu ada lamb chop.. now my turn to termimipi2 pulak hehe..

homekreation - walkslm, hahah..alah along jauh , kalau dekat memang kita tarik along to join uga..hehe..recipenya semua lebih kurang aje along..cuma tambah siki itu & ini aje..hehe

ilahjy - hahah..wah kita leka, ada orang nak tarik2 ya..hahah..oh kem majidee,
memang selalu lalu lalang kat situ..hehe..betul tu kak, ramai org spore suka kesana..sebab exchange ratenyalah..hehe..berbaloi kalau dah tukar..

nieza - aah nieza, cuti panjang so, jalan2 masuk jb, tak ada activity, sebab banyak kedai tutup, so buat lah bbq ni..hahaha..

lyza - aah lyza, sekali2 dapat berkumpul memang best..berebut2 makan..
bila dah masak, heheh...

Adzriel AB said...

terliur saya... buat macam ni ajak satu taman jiran2 ni mesti enjoy.

Ayu said...

Adzriel - wah nak panggil satu taman..ramai tu..hehe..kalau share2 oklah kot..hehe..memang best ramai2 bergotong royong membakar..hehe