Thursday, May 26, 2011

Serimuka Gula Merah

Rasa2nya pernah nampak kuih ni kat dapur a few teman2 blogger, tapi kurang pasti dapur siapa,  serimuka gula merah, ni is another type of kuih yang boleh dikatakan ada kena mengena dengan  serimuka pandan..macam sepupu kot?..hehe..lain mak lain bapak tapi ada bau2 bacang gitu...apa tak nya..instead of gunakan perisa pandan, kuih ni just gunakan gula melaka...kita adjusted to my taste & sukatannya untuk loyang 8 inci..sebenarnya..I ada ikut sikit sukatan serimuka pandan, part gula dan amount of beras pulutnya tu..so overall ok lah juga rasanya pada kita..tapi permukaan atas tu  tak cantik macam banyak jerawat..heheh..walaupun dah pakai SKII...tak licin ler..

Actually, mood ada meruntum sikit ni sebab semalam ada cuba buat keria labu..tapi adunannya tersangatlah lembik...ikut sukatan 2 cawan tepung, dan labunya direbus.. dah nak hampir 3 cawan lebih  tepung digunakan adunan tetap lembik lotek..hahaha..siap masuk fridge tunggu dia keras sikit tapi lepas keluar dan nak diuli balik..masih susah nak dibentukkan.. last2 boleh jugalah dibentukkan tapi bila digoreng keras kekau..wakakaa....mungkin lain kali labu tu kita nak steam aje..sebab bila direbus, dia lembik & mengandungi air...tak apa belajar dari pengalaman..

Serimuka Gula Merah
 Sources:-From riaputih@myresipi.com
 Bahan2:-
  • BHGN ATAS-(1 loyang kecil)- (Ayu gunakan loyang 8 inci)
  • 1 bj telur-(Ayu gunakan 2 biji telur)
  • 2 camb gula pasir
  • 1 1/4 cwn pati santan-(Ayu gunakan 200ml santan pekat + 200 ml santan cair/air)
  • 1/2 cwn gula merah-(Ayu gunakan 112g gula melaka)
  • 1 1/2 camb tpg. gandum-(Ayu gunakan 9g)
  • 1 1/2 camb tpg. jagung-(Ayu gunakan 9g)
  • 1 camt garam -(Ayu gunakan 1/2 sudu kecil garam)

  • BHGN BAWAH
  • 2 cwn beras pulut (rendam 15 min)-(Ayu gunakan 11/4 cawan-250g)
  • 2 1/2 cwn santan cair-(Ayu gunakan 150ml santan pekat + 150ml air)
  • 1 1/2 camt garam-(Ayu gunakan 1 sudu kecil garam )

Cara-cara

  1. BHGN BWH: Campur semua bhn - kukus selama 20 min. Setelah masak, tekan mampat dgn daun pisang.
  2. BHGN ATAS: Kisar semua bhn dan tapis. Kemudian tuang ke atas BHGN BWH tadi. Kukus lagi 20 minit atau sehingga masak. Sejukkan betul-betul barulah dipotong.-(Kalau nak lebih detail boleh pergi ke Serimuka Pandan dan tengok cara2nya disitu)
Petua: Balut dgn towel bersih tudung pengukus supaya air wap tidak menitis ke atas permukaan kuih.

20 comments:

cik cek said...

Salam Ayu....

Rajinnya adik kak cek ni...emmmm...serimuka gula merah....mesti sedap ni....
kak cek dtg bwk piring kosong ni...lama dah tunggu kat depan pintu ni....mana tuan rumah ni tak bukak2 pintu...hu hu hu....:)

izahdaut said...

kak ayuu... cantiknya seri muka ni... memang nampak sedap betul tu.. haiishh menggoda betul la akak ku ini

Kak Rosaliza said...

Assalam ayu..cantiknya potongan seri muka tu ..sedapnya anatara kuih kesukaan akk ni ayu..kalo dpt rasa alangkah bahagianya heheh

Chik Mimi said...

kanda ni kue fav kite nakkkk hehehh dulu selalu kalau beli kuih kuih ni ler yg akan ambil dulu ,cantik kejadiannya

Ezadlieza said...

aduh kak ayu....sedapnya nampak..cair ayor liur ni kak...tp tulah kak kalau lieza buat lieza sorang jer ler yg hadapnya...terus bolat dan membolat..hukhukhuk

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
mama dh try nasi ketumbar + rendang ayam kampung-bandar..sedap lah!! Mula2 takut jgk cos bdk2 nih mana suka daun ketumbar..takut kalo nasi tuh berbau..allhamdullilah masing2 suka & cik hubby tumbs up lagi..hehehe mcm nak kenduri dibuat nyer siap ngan acar lagi...tapi bila tgk anak2 & hubby mkn..happy in the world :) Thanks Ayu..sharing is caring kan..hehehe love u many2 :)

chikadakbiru said...

cantik betul kejadian seri muka gule merah nih,...sungguh perfect!suke la bentuk bunga ni..buat hantaran cantik nihh hihihi

ilahjy said...

memang cantek serimuka ni...munge2 lagi.. kak ilah pun dah bykkali masak serimuka gula merah ni... rasa gula tu mmg tak jemu tapi jgn manis2.. ayu nak tau dak??? kalu yg pandan tu ayu mesti buh jintan manis dan k.kayu manis tau ...ada kick....resepi nenek kak..

Mas said...

akak..nak sepinggan..
sedappnya tengok serimuka tu...

Iza Akma said...

assalam kak ayu,
fuhh...cantik sungguh menawan kalbu...rupanya yg ayu pasti rasa nya mengancam jiwa...bak sini sepiring kak ayu...sedap nampak tu..

anymz said...

ayu,bukan sepupu tu memang adik beradik lah..kaler je lain2..adik beradik pun kan ada yg kulit putih dan hitam.hehe
nampak terliur serimuka ayu ni tau..rasa cam nak buat je lagi..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

haa.sama lah kita pasal labu tu...kata 2 cawan tapi bercawan2 pun tak leh bentuk...tapi serimuka ni memang nampak sedap

ady said...

as-salam kak ayu

kak ayu..cantik serimuka gula merah tu.. bentuk macam bunga..mesti sedap ni kan..

btw thank you so much for your birthday wishes...

dZana said...

asalamualaikum ayu.. apa kbr.. akk tengok terus teringin... huuuuu..msuk list eh..

Anawahid said...

haihhh...berseri2 cam tuannya gakkkk... kakkkk... meh pelok cium kakkkk!!!... *bodek2... nk 4-5 ketuiii...*

Yatie said...

terliur je tngk serimuka gula merah ni...kalau kuih mcm ni mmng kegemaranku..

Ayu said...

cik cek - walkslm, hahah..kesiannya dah depan pintu ya..
kenapa tak gegar pintu tu kak cek..kita ni ada pekak sikit..kahkah..
meh ambik sepotong , jadilah kan..buat pun sikit aje..hehe

izahdaut - thank u izah..kembang lubang hidung akak ni ha...
boleh tahan sedap juga kuih ni izah..cubalah..

kak rosaliza - walkslm, oh potongan yg ini kita terap aje kak..cuma yang ini aje..yang lain semua potong biasa aje..heheh..sayang balance tepi2 tu..nanti kita hantar kerumah akak ya..

chik mimi - oh ya ke dinda..tak cakp siang2 boleh kanda seludupkan hehe..
thanks mi..for the compliment cuma atasnya tak licin..

ezalieza - kalau lieza aje yang hadap, memang confirm beli ajelah lieza, lagi senang kan..kalau akak pun akak beli aje..hehe..

mamahawa - walkslm, samalah macam kita at first tak berapa confident nak try..sebab bau daun ketumbar tu kan kuat..tapi lepas masak..ok aje..anak2 kita pun dapat terima nasi ni..at least mama dapt merasa, acar dgn nasi ni..kita dah tak sempat then lepas tu dah malas nak buat pulak..shukur juga, anak2 & hubby mama suka..thanks juga for trying ya ma..

chikadakbiru - thank you CB, akak terap yang ni aje yang lain potong biasa aje..hehe..
aah eh good idea tu boleh buat hantaran ..hehe

ilahjy - thank you kak, ah..akak pun dah buat kuih ni ya..tulah kita nak mengingatkan siapa kita lupa pulak...oh serimuka, letak jintan manis & kayu manis sedap ya kak?..wah belum pernah try tu..

mas - nak sepinggan tak adalah mas, tinggal tu aje..boleh?..hehe

iza akma - walkslm, hahahah..akma, cakap semuanya rhymes belakangnya tu..
belakang semua ada 'u'..thank u akma for the compliments..waduh ramai nak kuih ni tapi tinggal yang kat dlm piring tu aje..terpaksalah share2 dgn teman2 kat sini lah..haha

anymz - hahahah..aahlah eh..patut adik beradik sama bapak tapi lain mak..kahakaha..
sebab pulutnya sama atasnya yang lain..adik beradik kandung lah kira ni ya..haha..
ha tu dia akak pun dah buat kuih ni eh...waduh tak ingat lah kak..

nazrah - hahahah..oh ya ke?..kita serupa nampaknya..puas akak menggaya kan sampai sakit pinggang mengerjakan..selalunya buat keria sekejap aje dah siap ni dari pukul 9 malam, sampai ke 1 pagi !!..hahah..

ady - walkslm, thank u ady for the compliments..saaj aje akak main terap2 ..heheh..
memang sedap pada akak lah..ur welcome ady..dapat present apa tu?..hehe

dzana - walkslm, baik alhamdullilah..lama kita tak berkunjung kedapur cikgu..
cikgu sibuk ke tu?..budak2 tengah periksa kat sanakan?..cubalah kuih ni bila2 kan..

anawahid - ANA!!!!!!!!!!!..miss u!!!!..uish kalau ikut tuan dia tak berseri lah..hahah..
alamak nak peluk cium, akak belum mandi ni..hahah....tak apalah bodek punya pasal satu loyang akak kasi ..hahaha

yatie - tu dia ratu talam sudah tiba!!..heheh...rasa lah sikit yang kat atas tu share2 dengan teman2 yg kat atas ni ..haha

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu..
cantiknya serimuka tu akak.. comel... nmpk pun dah tau sedap..

Ayu said...

diana -..heheh saja aje diana akak terap yg ini aje..cubalah boleh tahan lah sedapnya..

Blangkas Klik said...

Salam Ayu. Nak tanya, tepung tu mmg guna sikit je ya? 9+9 gram? X lembik ke?