Tuesday, April 26, 2011

Serimuka Pandan

Pada teman2 yang datang bertandang kat bawah tu..waduh janganlah lenguh & serik ya..datang dapur kita ni pergi & patah balik ..heheh ....beginilah kalau kita nak update..sebab  time nilah kita ada chance, kita tak boleh nak update satu2 hari2 sebab memang confirm tak ada time punya....itu yang sekali masuk 2-3 entry..jangan lah boring pulak tau...

Baiklah kalau first entry tadi boleh dibuat sarapan , ini pun boleh juga, tapi kita buat minum petang ajelah since breakfast dah coveredkan..hehehe..dah lama rasanya tak buat serimuka..terpingin pulak nak makan so kita cuba recipe dari Chef Asma ni. Memang berbaloi betul mencuba recipe kuih ni..kalau dulu kita cakap kita nak gunakan recipe sebelum ni untuk bila2, itu sudah berubah kerana, recipe yang inilah yang akan kita gunakan bila2 pulak..sedappppp nya hingga tak terkata2...

Sebenarnya, kita dapat recipe ni dari Chef Asma sendiri!!..oops bukan berjumpa dan pergi kelasnya ya..macam mana nak pergi kelasnya tu jauh awak..kita diselatan Chef di semenanjung..kita cuma beli recipenya dari Chef Asma ..hehhe..dan order TRIO STEAMER darinya juga..memang seronok betul gunakan steamer tu tau..senang dan memuaskan hati.. Thank you chef for the nice recipe, memang keluarga kita suka sangat dengan recipe yang ini...

Anyway, kuih ni kita buat 1/2 adunan aje. sedap ni bolehlah buat lagi ..insyaallah, kalau ada keramaian atau kenduri kita nak buat kuih ni untuk oleh2..sedappp sangat..(tengok tu berapa kali cakap sedap dah)

Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam halus

Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2". (Since Ayu cuma buat 1/2 adunan , I gunakan loyang 8" aje)

Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan

Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan )
pewarna hijau- secukupnya

Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
Sources:-From Chef Asma Baking Class

22 comments:

Chik Mimi said...

kanda bestnya kita pun duk dalam list steamer tu heheheh biasa ler terkena tempiasnya jugak

Rabiatun said...

cantiknya kuih akak ni..nak kena cuba resipi ni nnt. :D

cik cek said...

Ayu...

Menu utk minum petang lak...Wah! kuih seri muka...langsung dah teringin kak cek nak makan...
Bila dah berkali2 Ayu cakap sedap resepi ni...kak cek pun nak try jugaklah....menggoda sungguh...amik resepi lagi...Wah! byknya resepi dah kak cek simpan...bila nak buat ni...

Nieza said...

kak Ayu, cantiknya rupa kuih seri muka akak ni...sungguh berseri2 mcm tuan yg buatnya juga...hehe sedapnya kalau dpt rasa ni...:)

anymz said...

ayuuuuuu
hari ini kita sehati dan sejiwa laaaa.akak pun buat seri muka tapi serimuka duyan..kahkah..
meh ayu..meh..kita tukar2 piring..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Steamer dan resepi tu dua dua saya dah ada ..cuma belum sampai seru lagi..tapi tengok gambar ni pun dah tau sedap nya...

Kak Rosaliza said...

assalam ayu, nmpk lembut je lapisan atas tu...ni kalo mkn mahu abis setrengah loyang ni hehe

CT Delima said...

Assalamulaikum Ayu :D

CT tak serik malah suka kalau datang kat sini, sering dijamu mata dengan makanan yang sedap2 dan menyelerakan. CT pun kadang2 tak sempat nak update masakkan setiap masa. Kadang2 tu tenet slow nak loading pun lambat sangat.

apa yang penting resipi serimuka pandan ni memang memikat hati ct. suka makan dan suka juga nak buat berulang kali... hihihi

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
Kalau kuih2 mcm ni mmng kegemaran Yatie tawww...alamak buat terliur je..nak cubalah resepi ni...berangan gak nak beli steamer trio tu...hehehehe..

ShashaCatering said...

Hmmm... betul tu, nampak sedaaap sangat.

Thanks for sharing ;)

Mamasya said...

bertambah seri kalau dpt mkn serimuka Ayu ...hi..hi ...nampakpun dah tau sedap. dah lama betul tak buat kuih seri muka...

Mak Peah Bini Sood said...

Assalammualaikum Ayu

kita mmg carik resipi ini...nak buat sangat dah beli pulut tau...kita pun nak guna separuh adunan jer sbb keluarga kita kecik takut tak habis sayang...tq my dearest! mwahhhhhhhh!

Diana @ Melley Mey said...

sedapnya... mmg suka makan serimuka pandan nie...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalamualaikum kak ayu...

eh eh.. macam berjanji pulak.. kebetulan malam tadi pun ratna buat serimuka jugak utk bf pagi ni.. tp guna resepi sendiri yg biasa buat... nnt boleh cuba resepi ni pulak... bukan senang tau kengkawan nak share resepi beli/dari kelas... kak ayu memang pemurah... hehehe.. thanks ye utk resepinya.. kita simpan dululah resepi tu sbb skrg pun tengah makan serimuka jugak.. hihi...

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Waduhhhhhhh dari jauh dah kelihatan keayuan kueh serimuka ni, lembut saja nampaknya....mesti nak kena cuba resepi menarik ni, tks Ayu sudi kongsi ya

hana said...

salam kakyu cayang...
alahaiii bila tengok serimuka nih tiba2 terasa teringin.... teringin nak masak sendrik tp hentah ler biler.... silap2 main tunjuk2 ajer! *eksen sbb dah boleh dpt depan mata! hihihihihi.......

dZana said...

mmg teringin jugak nk steamer chef asma tu.. hb kata kt umah akk ni dah mcm muzium pulak.. mcm2 saiz kukus ada.. huuuu.. mmg sedap serimuka chef2 hebat ni..

Ayu said...

chik mimi - heheh..oh ya ke?..bagus steamer tu mi..akak dah gunakan untuk bermacam2 masakan..panaskan lauk, steam ikan, steam kuih..memang best..

rabiatun - thank u tun, cubalah sedap pada akak..mana tahu kena dgn selera tun juga..

cik cek - hahah..betul kak cek..kalau dah beberpa kali cakap sedap, memang sedaplah pada kita..hehe..kalau kak cek, tengok tempat tepi pc kita ni..recipe2 mengalahkan orang tukang masak professioanl..heheh..penuh dengan print outs recipe2 yang ingin kita cuba..hahaha..buatnya tak tahu bila..haha

nieza - heheh..tersenyum simpul akak bila nieza, cakap macm tuan yg buatnya..
kena puji punya pasal meh ambik seloyang..hahah

anymz - tulah kita dah hulur dah kat rumah akak..dah habis rupanya..heheh

nazrah - tulah nazrah, kalau dekat memang kita nak pergi class chef asma ni..
kat sini macam tak tahulah kat mana ada class menalam ni..

kak rosaliza - walkslm, memang lembut kak, actually kita buat 1/2 adunan rasa mcam tak cukup pulak..hehe..selalunya kuih 1/2 adunan cukup ngam2..ini sekejap dah habis..

CT delima - walkslm, tulah Ct, kita ni kalau dapat update hari2 kan bestkan..
masaalahnya, kita banyak yang nak diuruskan..kena settlekan anak2 dulu bila ada spare time barulah boleh update.. thanks CT, selalu bertandang kat sini..nampak dapur CT, pun dah selalu ada entry baru..suka tengok masakan Ct juga..

yatie - walkslm, heheh...cubalah yatie..steamer tu memang berbaloi kalau ada, sebab loyang 10" boleh masuk..kita punya kukusan yang besar size 32" loyang 10" empat segi tak boleh masuk , lagipun boleh boleh kukus kuih 2 tingkat sekali..

shasha catering - Thank you & your welcome...:-)

mamasya - hehhe..kita pun dah lama tak makan kuih ni itu yg terpingin pulak dah mencuba recipe yang ni..heheh

mak peah - walkslm, cubalah gee..samalh kita pun buat 1/2 adunan aje..
your welcome my dearest..mwahhh back..heheh

diana - cubalah diana, akak pun suka serimuka pandan ni..

madiha - walkslm, hahaha..oh kebetulan ya ratna..buat serimuka juga..ah nanti bila2 boleh cuba recipe yang ni pulak kan...mana tahu mudah2han..dengan ikhlas, akak share recipe ni rezeki makin bertambah..insyaallah..semuga kita dapat ganjaran dari Nya..

wattie - walkslm, cubalah kak wattie, your welcome, benda baik harus dikongsi..hehe

hana - walkslm, hahah...wah dah balik msia, semuanya senang dapat kan hana..heheh....memanglah kalau dah sibuk bekerja, memang lagi senang tunjuk aje..
eh, thanks ya hana, sibuk2 pun masih sudi singgah dapur akak ni..

dzana - hahah..kita order dengan chef asma steamer tu kan..hubby kita tak tahu..wakakaka..alih2 kita suruh masuk JB, cakap nak ambik steamer rumah adik sebab parcel dihantar kerumah adik kita kat JB..heheh....dia tanya apa steamer dan bila beli..kita cakp kita order..dia diam aje..hahaha..dah beli punnnn nak cakap apa..hahah..aah cikgu memang sedap serimuka ni..

rougebaguette said...

Ayu, sedapnye! Kueh ni memang one of my favourites! Ayu, boleh tanya kenapa Ayu alas loyang dgn plastic wrap? Kalau tak lapis, boleh tak? Thanks.

Ayu said...

rougebaguette - my favourite juga ni ..hehe..the reason kita alas plastik was because, bila dah masak nanti senang nak bawa keluar dari loyang & senang juga untuk dipotong..maksudnya, lepas masak, bila dah sejuk tu kan..you can angkat kuih tu dengan plastik2 dia sekali out from loyang..kalau tak letak plastik pun ok juga actually tapi bila you potong kuih tu ada sikit susahlah...nanti takut potongan kuih tu tak cantik..

rougebaguette said...

Ayu, terlupa nak update. I dah buat kuih ni & ikut yr advice to put the clingwrap. Memang betul, sedap sekali and kawan2 yg datang tea-time semua suka!! Happy la kalau buat kuih menjadi kan... lagi2 it's one of my favourites. My mum pun suka sangat. Kawan2 sampai bungkus bawah balik pun ade.. kekkeke. Thanks v much Ayu sebab tak lokek kongsi ilmu :) Hope u have a wonderful 2012 dear.

Ayu said...

rougebaguette - wah!! dah buat ya..shukur alhamdullilah kena dgn selera & ramai yang suka..kita pun suka kalau buat kuih menjadi..lagi suka kalau kawan2 yang mencuba pun jadi..phew!!..hehe your most welcome dear..memang recipe2 disini memnag untuk berkongsi ..same to you have a wonderful 2012 ahead ya..