Wednesday, November 23, 2011

Daging Goreng Berlado

Daging Goreng Berlado ni dah 2 kali buat..time bulan puasa kemarin dan lepas tu beberapa hari lepas tu ..heheh..mula2 kita masak lauk ni daging tu kita ikut macam resipinya tak rebus dulu just goreng as per stepsnya..then kali kedua buat kita rebus hingga empuk atau hingga airnya kering..verdictnya dua2 sedap tapi  yang resipi goreng aje terus lagi sedap..sebab dagingnya lagi meresap cilinya..
Resipi dari Kak Asma, yang baru2 ni  kehilangan ayahandanya yang  tercinta,...Menurut Kak Asma, recipe ni adalah dari arwahnya ...Anak2 cucu semua suka dengan this dish..
salam takziah sekali lagi ya kak..Alfateha buat arwahnya..amin
Kalau nak jenguk blog Kak Asma ni bolehlah kesini ya..Terimaksih buat akak ..minta izin dipanjangkan recipenya disini pula...Insyallah sedapp sangat2 ni..


Daging Goreng Berlado
Sources:-From Kak Asma@myresipi
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
Bahan(4 orang)
  • 300 gm daging
  • sedikit halia kisar-(Ayu tambah)
  • 10 batang lada merah hidup
  • 1 biji bawang besar
  • 3 tangkai daun sup
  • 1 biji limau kasturi
  • buter dan minyak masak
  • garam dan perasa

Cara-cara


  1. daging dibersihkan,hiris nipis dan gorengkan (nak garing sikit pun okay)
  2. lada merah diblend hingga halus(guna blender kering yee)
  3. bawang merah dimayang,daun sup hiris kasar
  4. panaskan buter dan sedikit minyak.
  5. tumiskan daun sup diikuti bawang besar yang dimayang tadi hingga layu.
  6. masukkan lada yang diblend tadi,tumis hingga naik minyak
  7. bila telah mesra kuah nin masukkan daging goreng tadi,garam dan perasa.kacau dan perasakan
  8. masaklah hingga kuah sebati dengan daging,sebelum padamkan api perahkan limau kasturi.kacau lagi.

10 comments:

ady said...

AS-SALAM KAK AYU
kak ayu jarang org masak berlado dgn daging..kalau belado ikan tu adalah..ngancam betul daging berlado ni...must try!!!!

mokwo® said...

mokwo rasa nih masakan tradisi kat N9 nih...kat sini semuanya nan berlado aje...tapi sodap!...eh why eh..ai dtg sini,ai rasa lapor ajer!

quinnie said...

wah sedapnya masak daging goreng...saya jarang masak berlada ni sebab takut dagingnya tak empuk..hehhehe

hani said...

salam kak ayu,
simplenye resipi...wajib buat ni..btw, your dish looked great..!! nak sepiring..ngeee

dZana said...

aslmkum ayu.. bderet2 menu.. suke tgok masakan telur masin tu.. nmpk sedap daging belado tu..

Kerull said...

Salam petang kak ayu..terliur tengok daging tu..bilalah boleh try ni...

Anonymous said...

Assalam Ayu...tak pernah masak daging berlado...nampak sedapnya daging salut dgn rempah...power...nak cuba baru tahu rasanya...hehehe....KakSal....

Ayu said...

ady - walkslm, betul ady..jarang daging digoreng berlado macam ni..selalu goreng kunyit or goreng lada hitam kan..heheh cubalah ady..sedap ni..

mokwo - mungkin juga kot?..sebab kak asma tinggal pun dah dekat2 n9 hehe..
alahai agaknya mokwo belum makan lagi itu sebab lapar..heheh..well thank u thats a compliment tau for me..hehe

Ayu said...

quinnie - q, akak gunakan daging pinang for this so sekejap aje dah empuk dan masak..pada mulanya akak takut juga..tapi alhamdullilah sedappp..

hani - walkslm, aah hani memang simple aje this dish..uish lama tak dengar suara mu..nak sepiring kena buat sendri lah hani..sebab lauk bulan puasa ni..haha..thanks dear for the compliments

Ayu said...

dzana - walkslm, berderet2 sebab balas dendam cikgu..hahah..5 hari tak dapat update so 5 posting kita letakk..wakakaa..cubalah cikgu..recipe semuanya simple2 aje..hehe

kerull - walkslm kerull..insyaallah nanti dah habis kursus tu bolehlah cuba..masak kan untuk cik abe tersayang ..heheh

kak sal - walkslm, cubalah kak sal..daging goreng/pinang yang tak banyak urat tu memang sesuai masak macam ni.. cuba baru tahukan kak..hehehe..POWER!!!..wakaka