Friday, November 11, 2011

Nasi Kuning & Ayam Sambal Hutan

Raya Aidil Adha yang baru lepas, ni kita langsung tak ambil gambar masak2 kita..even gambar disekitar dan suasana beraya dengan adik beradik & ipar duai pun tak ambik langsung..basically malas ler..hehe..entah ya sekarang ni kenapa kita berperasaan begini...macam dah tak kisah lagi macam dulu..excited every time.. nak ambil gambar especially my masak2..sekarang ni macam dah tone down kot?..yalah blogging pun dan nak masuk 3 tahun..follower pun belum sampai ribu2 lagi..hehe..tapi bukan itu yang kita kejar ya...to me now mungkin kalau ada time kita will update mana yang sempat..dan mungkin juga kerana itu..kita update a few entries at the same time, sebab nak kejarkan masa dan just want to compile as much recipes as possible for my own records & at the same time wanted to share what I have tried with the rest yang sudi kedapur kita ni..(Sorry drama mama sekejap..heheh)

Nasi Kuning ni kita masak the same day that I post entry on Nasi Jintan Putih hari tu..recipe yang dah lama terperap juga..baru ni dapat kesempatan untuk mencuba..Recipe dari dapur Puan NorAzmihah atau nama glamour Nor Terengganu..hehe..sedap juga nasi ni..dia tak muak & very mild flavoured gitu..memang boleh kena with most lauk I can say..Anak2 pun suka makan ni..memang boleh buat lagi next time...So minta izin & halal ya Nor kita panjang2kan recipe ni didapur kita pula untuk future reference..


Nasi Kuning
Sources:-From Nor@Secubit Garam
Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)-(Ayu masak 5 cawan)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus-(Ayu gunakan 1 biji)
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam +secubit serbuk perasa-(Ayu tambah)
sedikit pewarna kuning-(Ayu gantikan dengan 11/2 sudu kecil serbuk kunyit)
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak

 


Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.(serbuk kunyit)
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan.
(Ayu hidangkan dengan Ayam Sambal Hutan)

** K.Nor tak letak sukatan air secara tepat sbb sukatan air yg diperlukan biasanya bergantung pd jenis beras yg digunakan. Jadi letaklah lebih kurang cam masak nasi putih ya..

Nasi Kuning diatas kita gandingkan dengan ayam sambal hutan ni....Alhamdullilah serasi betul dengan nasi kuning ni..besides tu kita sidekick dengan papodum..Macam mana perkataan Hutan ada kat title ni kenalah jawap sendiri ya..sebab kita pun tak tahu ..heheh..

Ayam Sambal Hutan
Sources:-From Hjh Alijah Abdullah
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction.
Bahan2:-
1 ekor ayam dibuang kulit dan lemak, dipotong ikut suka
2cm lengkuas, dititik
2 batang serai, dititik
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan kisar:-
2 sudu makan penuh ketumbar biji
2 sudu teh penuh jintan halus
15 biji lada kering
12 biji bawang merah
8 biji bawang puith
2cm kunyit hidup

Cara:-
Gaul ayam yang telah dicuci bersih(Ayu cuci dgn air asam) dengan bahan kisar. Panaskan 1 senduk lauk minyak dan tumis serai & lengkuas hingga wangi. Masukkan ayam dan gaul rata. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata. Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat. Taburkan gula dan garam secukup rasa. Enak disajikan dengan nasi atau roti.

36 comments:

Liza said...

salam kak ayu...mula2 tgk ingatkan ayam hutan, rupanya ayam sambal hutan....hihihhi, mkn daging bnyak sgt, tu yg kelabu biji mata tu...

IZA AKMA said...

Assalam kak ayu,
Lama tul menghilang...tup2 timbul dgn deretan resepi...sedap2 nmpk semuanya kak.

CT Delima said...

As'salam Ayu


Alamak...sayu betul hati baca entri mama s'pore ni. Jangan lah majuk2 nanti ct bawak tisu satu kotak kita nangis sama2 celah dapur ehh..hahaha. ct pun kadang2 macam Ayu jugak tau, nak berblog macam dah merundum sikit apalagi part nak amik gambar segala. kalau dulu2 tu lepas masak terus shoot berasap2 pun tak kisah. Now..ada slow sikit bila weekend jer malas nak update buat bodoh jer...hahaha

Ehh..celoteh panjang2 ni sorilah ya ayu. Tengok nasi kuning ni dah mcm nasi kerabat diraja gitu kan, manyak syok pulak tengok. kena cuba juga tapi kalau gandingkan dengan ayam masak merah okey tak..? hehehe

::Azura Rahman:: said...

tu la kak.. sama dgn zura.. x snap pulak gambar sekitar sambutan raya aidiladha.. dan mood berblogging pon down je rasanyer..follower langsung x sampai pon 400 kak.. tp like u said la..bukan itu yg dikejar..:)

cik cek said...

Ayu....menu lengkap yg buat kak cek tak nak balik...bestnya kalau dapat makan nasi ni...pulak perut tu asyikla dok nyanyi keroncong tuk Ayu...teringin gak kak cek nak try nasi kuning ni...cam best je...

He he...kak cek pun sama gak Ayu...la ni tak exited pun nak amik2 gambo bila masak...cam malasssss je...

K.Nor said...

ehh apasal sama jer kita ni ayu? mood merudum gak ni.. paksa diri jer update blog. kalau tak update jawab dia bersawang la blog kesayangan tu kan.. ayu, jgn kita sama2 tenggelam dah la ek.. nah, amik pelampung ni, jom berenang renang ke tepian hihihi

wahh punya la lama ku tunggu entri ni.. cun ler ayu nasi tu.. mmg cam nasi di raja! mekasih sudi cuba ya.. cam ayu kata nasi ni mmg mild dan sedap digandingkan dgn sebarang lauk :)

CK ThereseParker said...

Assalamualaikum Ayu,

cantik nasi tu...nampak berderai gitu mcm hati mu yg berderai2...hehe...ada ke frasa kata seperti ini...haha...

ayam tu buat kak nur geram aja tengok walaupun berutan tapi mata ku memandangnya enak sekali...

CK ThereseParker said...

Eh Ayu,

sorry kak nur terpakai pompan tu punya account dah...alamak kalau dia tau mesti dier bising...sib baik kak nur tengok balik...we are using the same acc. jadi dpt intip2 what is she doing!!

Ummi said...

Ayuuuuu....tumpang makan nasi sini eh...lauk tu mengancam nyaaa...tgk pun dah tau sedap... Akak x masak nasi pun, tghri td goreng mee lidi jek kat budak2, diaorg dah jemu makan nasi kot....hehe

Mamamya said...

as salam kak ayu..

alahai dah lama x singgah sini tetiba disajikan dgn n3 yg sayu hati bila m'bacanya....

nampak menarik nasi ni..lia copy dulu yer resepinya...insya'allah nnti lia mesti cuba buat.

Qhaifa Nur said...

salam singgah

sedapnya nama resepi ni...
menyelerakan betul nampaknya..

dah folloe jom follow back
qhaifanurin.blogspot.com

quinnie said...

kak ayu..saya nasi kuning ni dah dekat 2 thn kot salin resepi tapi tak buat2 jugak lagi...hahhaha...

dZana said...

dtg petang2.. bangun tido pulak tu.. mmg lapo.. sedap kalau dpt sepinggan ni ayu..

Nieza said...

kak ayu, sama lah nieza pun kak kalau rasa mood rajin ambik gambar msk tu adalah n3...kalau malas dok diam jer la...hehe tapi bg nieza sekadar sukax2 berkongsi di blog bukan nak kejar apa pun kan.

sedap tgk nasi ngan lauk akak ni....menarik nama sambal hutan tu sure sedap kan:)

Ida,Japan said...

slm k'ayu sayang....apa khabar?cedapnyer hidangan nasi kuning akak ni..ahhhhh pasal follower tu, blog ida lagi sikit pada akak..tapi itu sume ida tak kisah..sebab blog ida tu pun utk memorie ida sendiri sebenarnya,jika ada yg dtg ida tak tolak....terima jer, tak per kak..bila rasa rindu nk b'blogging akak postkn la apa2 kt sini..ida kalau balik m'sia rasanyer dh tak der masa lagi nk blogging2 ni

Anonymous said...

Assalam Ayu..Nasi kuning warna kuning nampak menyelerakan n Ayam sambal hutan KakSal dah pernah masak memang sedap..Nanti KakSal nak cuba masaklah...Ayu kita kaum wanita adakala memang mood naik turun dan KakSal pun gitu adakali nak ambil gambar pun malas..KakSal..

amal said...

sedap nya !^_^


jemput ziarah kak
http://applehijaulife.blogspot.com/2011/11/ice-cream-gorengg.html

anymz said...

akak pun nak buat gak nasi kuning ni.tapi entah bila.tggu keadaan reda sikit kot.baru lepas raya ni kan?..nasi beriani tu hari masih terasa2 lagi kat tekak ni..hehe

betul tu ayu,..kdg2 rasa penat dah nak berblogging ni kan?..tapi apa kan daya kita dah terjebak.ya tak?..huhu

Chik Mimi said...

Kak cantik aje nasi akak tu nak sikit :)

amal said...

Ohh yaa , naty akak share laa eyh resipe ais krim goreng yg akak buad tu , buleh tukar tukar , hehe ;)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ayu.Maap le singgah lewat malam.Semenjak 2 menjak ni memang bessi sikit la.Macam2 benda nak buat sebelum cuti skolah.Nak tanya sikit boleh???? Sambal hutan ke ayam hutan????hihihi..compius la....

Ezadlieza said...

salam k.ayu...mood merudum yer k.ayu takpelah lieza sentiasa juga menanti menu2 dari dapur akak nih...tak sabar nak tgk k.ayu buat cheese persona..belum buat kan..hehehe
K.AYU nasi kuning ni mmg sedap kan..liza satu family mmg suka.berkali2 dah lieza buat..mmg suker sgt...
k.ayuuuu..pestime lieza dgr menu ayam sambal hutan..

ady said...

as-salam kak ayu
hilang ke mana kak ayu..baru timbul dgn resepi yg sedap2 ni..nmpak sangat sedap ayam sambal hutan tu kak ayu..kenalah dgn nasi kuning..

Ayu said...

liza - walkslm, hahaha..akak pun mula2 tengok recipe pun ingat gitu..hehe
tak makan banyak daging pun mata kelabu asap..hehe

iza akma - walkslm, lama menghilang sebab akak tengah hibernate ni..hehe
deretan recipe cepat nak coverkan those days yang tak dapat post entry..heheh..lama juga tak dengar suara iza..

Ayu said...

ct delima - walkslm, heheh..alahai satu kotak tisu aje ke ct ..tak cukup tu..hehe
kita nak nangis celah dapur tak muat rasanya..sebab badan kita aje dah cover fridge area..haha.. kita betul2 agree dgn apa yg ct cakap tu..dulu time lauk masih berasap2 lagi dah kita cedukkan dan siap2kan untuk shooting..basically lepas masak every lauk mesti berhenti sekejap untuk ambik gambar..sekarang huh..tenung lauk tu dulu..nak ambik ke tidak..hehe..last2 tak kuasa.. kita weekend memang tak boleh nak update & bw sebab semua ada kat rumah so memang masa pun sekarang terhad betul...
boleh ct lauk ni memnag boleh digandingkan dengan ayam masak merah in fact any lauk pun boleh..

azura - hehe zura pun sama ya.. mungkin sekarang musim 'mood tengah down nak update' for most bloggers kot?..macam berjangkit2 gitu eh...heheh..berapa ramai followers kita itu bukan menjadi issue kan zura...

Ayu said...

cik ccek - waduh..kak cek..tak sangka kak cek pun berperasaan gitu juga ya....boleh high five juga dgn kita ni ya..hehe..malassss aje sekarng kan..huhu

Nor - tulah Nor, thanks kasi kita pelampung sebab memang tak pandai berenang ni heheh..mood merundum ni i think semenjak lepas raya aidil fitri yang lalu..terus macam dah tak kuasa gitu..huhu..adding to certain factors yang lead to that..
memang lama kan Nor, nak tunggu kita post entry ni...tu belum termasuk some recipes tahun lepas lagi tu..hihi..thanks for sharing the recipe dear..

Ayu said...

ckthereseparker - walkslm, hahaha bukan berderai aje knur..terus hancur lebur..kikiki..aduh..nama glamour u!!!..terperanjat katak sekejap nama tu singgah kat dapur kita ni...hehe..

ummi - boleh kak..meh kita masak lagi untuk akak..hehe..betul tu budak2 ni kadang2 tak nak makan nasi..nak makan mee ..kadang2 mee maggi tu yang depa nak..hehe

Ayu said...

mamamya - walkslm, ..kadang2 luahkan perasaan boleh release tension sikit kan..hehe...jadilah sikit2 akak luahkan .. silakan lia..cubalah nasi ni boleh kena dgn any lauk yang bersambal atau berkari..

Qhaifa - cubalah kalau nak rasa..anak2 mesti suka ni ..thanks sudi follow ya..

quinnie - ah lepas ni mesti kena buat tau..jangan tunggu sampai another 2 tahun tau..heheh..senang aje nak buat dia q..

Ayu said...

2 dzana - heheh..wah bestnya dapat tidur petang2 cikgu..kita ni ingin nak tidur siang selalu tak dapat..huhu..kalau tertidur depan computer ni adalah dalam 10 minit aje..hehe..

nieza - aah nieza, betul tu..mood kita ni kadang2 ada main swing2 gitu..haha..kalau mood nak masak datang macam2 akak masak..kalau malass..beli sudah...kuikui..
betul tu nieza, blogging ni bukan kita nak kejar apa kan..just would like to share the recipes yang kita dah cuba aje kan..

Ayu said...

ida - walkslm, baik alhamdullilah..alahai ida..betul tu blog kita ni macam a record or cooking book kita aje..followers2 ni semua are bonus..kalau ada yang sudi follow memanglah kita terima dgn hati terbuka..yang tak follow tu, mungkin bukan their kind of blog that they like kan..so memanglah tak boleh nak paksa..tapi tulah mood ni kadang2 macam malass aje nak ambik gamabr sekarng ni..huhu..

kak sal - walkslm, sedap ayam sambal hutan nikan kak sal..akak pun dah cuba ya..betul tu kak mood orang pompuan ni kadang2 dia main see-saw ada main swing pun ada..turun naik gitu..oh kak sal pun ambik gambar masakan juga ya..kak sal ada facebook ke kak?..bolehlah add kita Rahayu Hassan..boleh tengok maskan kak sal pulak..:)

Ayu said...

amal - thanks amal, ais cream goreng tu akak dah buat tapi sebab akak goreng terlalu brown so tak cantik nak postkan kat sini..nantilah bila2 nak cuba lagi..thanks amal for dropping by ya..

anymz- tak apa kak bila2 bolehlah cuba..nasi kuning..betul kak kadang2 memang terasa penat dan boring pun ada juga berblogging ni..hahah..tapi kadang2 macam sayang juga kalau kita berhenti sebab betul kat akak kita sudah TERJEBAK!!..huhu

chik mi - nak sikit aje ke mi..akak dah masak banyak ni..hehe

Ayu said...

puan ros - walkslm, tak apa kak dapur kita 24/7 terbuka aje ..heheh..bisi nak cuti sekolah biasalah tu kak..nanti dah cuti boleh relax sikit kan..hehe..eh relax ke?..cuti sekolah for teachers & principal?..nak kena prepare for open school pulak kan..dulu kita pernah ambik course pre school teachers(tapi tak habis..heheh) ni kak so sikit lebih kurang macam tau sebab teachers nak kena decorate the classs before school open..sambal hutan kak bukan ayam hutan..heheh kat sini mana cari hutan kak..wakaka..

Ayu said...

ezadlieza - walkslm, alahai thank youuuu lieza..lieza senantiasa menunggu ya...huhu excitednya akak dengar..hehhe...wah bersemangat balik ni..hehe..cheese pesona memang belum buat akak ada terfikir2 juga ni..sebab kalau buat akak sorang aje yang makan..budak2 akak tak suka sanagt yg ada cheese ni lieza..aah lieza, lupa pulak akak nak mention lieza pun dah beberapa kali buat nasi kuning nikan..memang sedapkan..

ady - walkslm,..hilang bertapa digunung lah ady..hahah..lama akak tak singgah dapur ady..nanti akak jengah ya..

Mamasya said...

Aslkum Ayu.

lama rasanya tak lawat blog Ayu...anak2 cuti sek...berebut komputer di rumah.sy pula rajin ambil gambar tp nak update tu lambat...ikut mood yg mana nak update dulu. hope Ayu terus berblog dg pelbagai resepi menarik.
sedap nampak set nasi kuning Ayu dgn ayam sambal....rasa nak tumpang mkn sama..hi..hi...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu..
Sihat ke kak? Kak, sedapnya ayam sambal hutan tu.. Kalau dapat makan dgn nasi putih yg panas2 pun sedap.

Mood berblogging down ye kak? Ermm.. Naz pun cam tu gak. Baru jer 3 hari ni start letak entry kat blog. Itu pun cam akak gak. Dok ngadap komputer dan update beberapa entry sekaligus sbb nak save masa. Bnyk lagi kerja yg memanggil2 di rumah ni. Ni cuti sekolah dah nak mula. Lepas ni nak berebut lappy dgn anak2 pulak, lagilah slow nak update blog..huhuhu.. Kita samalah rupanya start berblogging 2009..hehehe..

Ayu said...

mamasya- walkslm, aah samalah kita mamasya, anak2 dah start cuti sekolah..dah mulalah berebut dgn mereka nak gunakan computer..lagi dah mood meruntum ..bertambah pula computer ada orang guna aje..so nampak gaya macam lagi slow ler..hehe..insyallah mama, kita akan terus berblog cuma itu ajelah sekarang dah tak ligat macam dulu..almost everyday kita update.. nasi kuning nak tumpang makan kena masak lagi lah nampaknya..hehe

naz - walkslm, sihat alhamdullilah naz..thank u sudi bertanya..betul tu ayam sambal hutan ni boleh juga makan dgn nasi putih..
Alahai nampak gaya..those yang start berblogging atau yang seangkatan dgn kita dah mula boring ke naz???..huhuhu..memang pun sekali ngadap teruskan masuk beberapa entry..sebab kalau nak masukkan hari2 macam tak sempat aje..lagi pulak kena juga jenguk blog teman2 kan..kalau update aje tanpa jengah blog teman pun nanti tak bestlah kan..betul tu cuti sekolah kat sini pun dah nak mula..since exam dah habis..anak2 pun dah get ready depan computer dari pagi lagi..so chance nak update mcam ada sikit susah gitu..heehh so kalau akak nak update i will tell them in advance..by hook or by crook..mama nak gunakan..huhu..