Wednesday, November 23, 2011

Talam Sekoteng

Aduhhh..penat mengetuk keyboard ni..heheh..5 hari tak update so 5 post untuk hari ni...kalau seminggu... 7 postlah ya..pengsannnn ...hahah..tak adalah begitu..since hari ni ada kelapangan kita update ajelah ..jangan marah ya...teman2 yang berpatah balik tu..heheh...
Cuti sekolah dah bermula  disini hari Isnin yang lalu...pada hujung2 minggu dah banyak dah dapat undangan untuk kemajlis perkahwinan, pertunangan dan cukur jambul....baru2 ni infact hari Ahad yang baru lepas ni..kita adalah kesatu majlis perkahwinan...selalunya kalau keluar rumah, kita akan put on my glasses tapi hari tu macam tak nak pakailah, sebab dah siap pakai baju yang ada a bit blink2 almaklum ler nak kemajlis orang kahwin kan so ingat nak glamourlah sikitkan..hehe..alah biar BLUR ASAL BERGAYA...hehe.. then macam biasa, bila dah sampai, buffet setting ambil makanan dan lepas makan duduk sekejap menghabiskan dessert, pinggan nasi tadi kita letaklah sebelah, then here come a young man(kendarat) dalam usia belasan tahunlah or early dua puluhan menyapa ..'Kak, boleh saya kemas pinggan ni?..kita tengok dia dan terus cakap oh boleh- boleh..silakan'...(dalam hati alamak dia panggil aku kakaklah!!!sukanyaaaa..wakakaka....then kita realised, selalunya kalau kita pakai cermin mata, orang selalu panggil aku MAKCIK, or Auntie!!!)..huhu..nampak gaya kena tukar cermin mata ni..hehe..or should I pakai contact lens yang warna warni tu??..heheh..

Ok, back to this recipe...another recipe yang kita beli dari Chef Asma, Talam sekoteng, pada mulanya kita pun tak berapa sure sekoteng tu apa, then nampak kat dapur Kak Am,..baru kenal, dan kebetulan terjumpa di Sheng Siong Supermarket just grab ajelah..Recipe kat bawah ni adalah 1/2 adunan ya..so kalau nak buat 1 adunan just double the quantity dan gunakan loyang 10x10x 2 ..Rasa kuih ni pada kita ada macam rasa kuih lapis asli..Lemak2 manis gitu...sedap jugalah pada kita, so here it is pada siapa2 yang ingin mencuba...
TALAM SEKOTENG
Sources: From Chef Asma
Source: Ayu@curlybabesatisfaction
(Recipe untuk 1/2 adunan)

LAPISAN BAWAH
Bahan A
35g sekoteng (rebus  dahulu & toskan)

Bahan B
90g tepung beras
125ml santan pekat
225ml air
1/2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)
110g gula castor
1/2 sudu kecil garam

CARANYA:
Bahan A, direbus & toskan, bancuh bahan B & tapis. Masak Bahan B sehingga naik wap, masukkan sekoteng & gaul rata. Tuangkan kedalam loyang & kukus selama 25 minit.(Ayu gunakan loyang 8")

LAPISAN ATAS
Bahan:
90g tepung gandum
125g gula halus-(Ayu gunakan gula kastor)
3 biji telur (kalau nak buat 1 adunan boleh guna telur 5/2/3 biji,)
125ml santan pekat
250ml air
1/4 sudu kecil garam
11/2 sudu kecil perisa rose (Brand : AMINA) - (Ini untuk 1 adunan)-(Since Ayu buat 1/2 adunan I gunakan 1/4 sudu kecil-esen ros cap star + 1/2 sudu kecil pewarna rose pink)-sorry just edited

CARANYA
Bancuh semua bahan2 atas, tapis kedalam periuk. Masak hingga naik wap & tuangkan keatas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit(lap 5 minit)
Tuangkan ke atas lapisan bawah

41 comments:

Yatie said...

uwaaaa ada talam sekoteng kat sini, baru semalam yatie berangan nak buat tapi tak jadi sbb wat pengat keledek dngn sekoteng..masa tu nak cepat dok depan tv sebab nak tngk perlawanan bola sepak antara Msia dengan Indonesia..tu yg nak cepat wat pengat je....tngk talam Ayu ni rasa teringin sangat nak buat..tapi baru wat talam lain plk..lenkalilah..cantik tul talam yg Ayu buat ni...

nOOrsha said...

SALAM KAK AYU..

sedapnye kat sini ada talam...
syok klo dpt sepiring ni wat mkn2 petang...
mehler tuko ngan donut saye tu.. hehe

ilahjy said...

salam ayu
kelakar lah ayu ni.. hehe kak ilah baru berangan nak buat ..sbb utk drive..sakit mata laa kalu tak de pelindung...sampai bila pun kak tak kan nmpak wajah ayu..hanya budak tu jer dpt panggil kakak..sbb dia nmpak ayu huhuuu..nak kena p bercuti kat umah ayu lah kalu nak tengok...hehehe..
wah cantek nya talam sekoteng tu.. kak pernah eli di merlimau melaka.. kak bua tpengat jer..masa tu belum ada lagi resepi talam2 ni 2 tahun lepas....

Zaliedana said...

Kak Ayu,pasnih tuka cermin mata yg len plak eks,oklah tuh kaka,kiranya mmg nmpak muda lagilah tu..Teringin nak tgk muka akak..Sy da beli skoteng kat melaka dari bln 7smp skang nih,talam xwat2 lagi,adoiyaiii..Nmpak cun n sedap kak..

nonierahman said...

cantiknya kuih talam.nampak lembut elok jer.kaler pink pulak tue,sedapnya....

quinnie said...

wah skoteng....kita tak pernah rasa skoteng ni..akak duk singapore pun dah makan dah..huhuhu

inahar ali said...

salam rindu ayu..uish mmg x pernah jumpa lg sekoteng nih..kt hypermarket ada jual ek? tp tgk kalernye cam cantik kan..nnti nk gi cari gak!

Nuridah said...

Kahkakah....haha...kembang setaman dipanggil kakak...hehe...ada-ada aja ayu nie...dulu2 waktu usia awal 30an kak Nur pakai contact lens warna tapi skrg dh tk kuasa la ayu!! Kdg kak Nur ingat nk pakai spec juga tapi takut nanti nampak tua pulak...baik2 org panggil kakak nanti dier panggil makcik....hehehe....

Cantiknya talam tu ayu...kemas gitu...aah bila tengok talam nie kak nur teringat ngan kak Am yg buat dulu....hehe...sekoteng...namanya mcm kelakar gitu...sib baik bukan sekot@$...haha...

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam Ayu,, manis jer warna pink tu suka warnanya...

Ummi said...

Assalam Ayu...waah sedapnya talam ni..terasa2 lagik kat tekak, mmg sedap kan talam nih...nasib akak dah buat, xpun harus meroyan akak...hehe. Tu ada sebungkus lgk skoteng tuh..nak kena buat lg ke eh? :))

Ayu Safieza @ Humaira' said...

kak Ayuuuuuuuuuuuuuuuu....

waaaaaaaa sana sini ada talam sekoteng....gosh.....I must have this sekoteng in stock then....tp dungunn ni asyik hujan jeee.....terase kurang rajin kuar rumah daaaa......

hence....minta tapau dr kakak kita je la yer......:) boley???

Anonymous said...

Wah Ayu cantiknya talam sekoteng kaksal belum pernah buat talam teruja kita..1st time tahu apa itu skoteng..padahal selalu juga nampak benda itu....Wah..Ayu hari minggu lepas Kaksal ada jemputan di woodlands..dlm hati kalau2 jumpa Ayu manalah tahu....Kaksal....

kzai said...

salam ayu..kelakor lah citer ayu..
ayu..resepi ni beli dgn pengukus nya ke sekali..sedap npk talam sekoteng..akak xnah beli lg..kalau jumpa pun x perasan kot..
ayu..terliur tgk telur asin bersambal kt bwh tu..

Mamasya said...

Aslmkum Ayu

5 post sekali update...kena teropong satu2 ni.Ayu...tukar tak yah pakai spek lepas ni....pakai contact lens...nampak muda..ayu.. sentiasa...
cantiklah talam sekoteng ni...belum pernah mkn lagi...
re; tkasih atas doa Ayu.mmg harap sgt keadaan di sini aman semula secepat mungkin..

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. jeles2 sana sini ada skoteng ni.. ita je tak pernah jumpa dan makan.. huhuhuhu.. lawa kak talam akak tu... rasa tentu sedapkan..:)

JUICY CAFE said...

aslmkm sis..salam kenal, nampk sedap kuih nih..

noorsafone said...

salam Ayu..singgah mkn talam kt sini...cantik la Ayu..teringin nk buat..

Gee® said...

waaaaa....ternganga jap mulut tgk keayuan talam skoteng ayu tu... sangat cantek!!

nOOrsha said...

salam kak ayu..singgah sini lg.. hehe..ade lg ke talam ni, nak sket klo ade belen2 dlm esbok tu...ngee...

p/s : kak, donut taufu tu sy guna taufu lembut yang dok dlm bekas plastik tu.. yg lembik2 tu... leh tengok pic cotton taufu kat sini:

http://noorsha.blogspot.com/2011/07/donut-tofu.html

klo x de jenis ni, akak leh gune taufufa, tp buang dulu air gulanya @ masa beli tu suruh org tu asingkan air gula... :)

Amie said...

sibuk ye Ayu....talam sekoteng tu cantik betullll...mesti sedap!

Nieza said...

Assalam Kak Ayu, cantiknya tgk talam ni kak....tapi saya kat sini lagi ler tak jumpa sekoteng ni..nampaknya kena tunggu blk Msia nantila kot baru boleh cuba buat resepi ni..:)

Wattie said...

Salam Ayu,
Cantik sangat kejadian talam skoteng Ayu, daging kat bawah tu pun menyelerakan

maz said...

Kakkkkkkkkk...waaa lamanya xmai sngpore ni...pnuhhh meja mnunggu kita...muahhhh..kakk..kita prnah mkn talam skteng ni..jiran bgiii...memang comel wrnanya..sedappp..cma xprnah buat je..hehee..mksih ye kak sdi jnguk kita lgi...lebiuuuu..

Ayu said...

yatie - oh ya ke yatie...kita tak perasan pulak...ah yatie dah ada stok sekoteng bolehlah cuba kan yatie..hehe..alah yatie buat kuih pun cantik juga..

noorsha - walkslm, alahai akak tiba dapur sha dah malam so confirm donut dah habis tu kan..hehe..

Ayu said...

ilahjy - walkslm, betul tu kak sama macam kita, actually kalau tak pakai mata pedih sebab asik nak kecikkan mata tu sebab penglihatan blurr ...wakaka...alahai kak..muka kita tak adalah cantik itu sebab segan nak tonjolkan..kalau dah tengok mesti orang cakap MONTELLLLnya ayu spore niii..haha..kita baru nilah tau apa sekoteng tu..hehe

zaliedana - wakakaka..tulah memang bercadang nak tukar..haha...ah ct dah ada stok sekoteng tu bila2 bolehlah cuba kan...hehe

Ayu said...

nonierahman - thanks dear..cubalah nonie kalau jumpa sekoteng kat tempat nonie..memang lembut & sedap pada akak

quinnie - sekoteng ni actually tak rasa apa sangat macam cha2 gitu lemak2..sekoteng asal dari indonesia q..

Ayu said...

inahar ali - salam rindu juga buat puan dr..tak sure pulak ya dr..kat hypermarket ada ke tak, maybe can check..hehe..

nuridah - wakakaka..aah knur..memang kembang setaman kita time tu..lepas dia panggil kita kakak toleh ke hubby mana tahu dia dengar sekali heheh..rupanya dia tak dengar pulak....ingat boleh action sikit heheh.. pakai contact lens leceh tak kak..
kita dah lama orang panggil kita makcik yalah semenjak tak nampak dan pakai cermin mata 4 tahun lalu.. memang nama sekoteng sounds weird kan kak..hehehhe..

Ayu said...

kak wan - walkslm, thanks kak wan..cuma nama aje ada sikit tak glam gitukan..heheh

ummi - walkslm, memang sedap talam ni..oooh kak ummi pun dah cuba ya..sorry mungkin kita terlepas pandang..hahah tulah nasib akak dah cuba buat kalau tak kena telan air liur ajelah ya kak...eh kalau sedap bolehlah buat lagi..heheh

Ayu said...

ayu safieza - pilah beli ayu kalau jumpa..hehe..boleh apa salahnya nak tapau ya..nanti akak buat lagi eh..heheh

kak sal - samalah kak kita ni pun baru tahu ..heheh selalu juga nampak kat sheng siong..ingat apa benda ni rupanya boleh buat kuih juga ..minggu lepas ada jemputan kat woodlands blk berapa kak?..kita pun pergi kat woodlands blk 340..jangan2 sama tak kak?..uish kalau terjumpa alangkah baiknya kan kak..tapi kita tak cantik kakk..huhu..

Ayu said...

kzai - walkslm, heheh..sekali2 perasan sekejap kzai jadilah..hehe..aah kak recipe ni beli dgn pengukus tu..kalau jumpa sekoteng tu bolehlah cuba...sambal telur asin kat bawah tu lauk nak cepat kak..hehe

Ayu said...

mamasya - walkslm, hahaha..5 post tu kira berapa jam melangok kat pc ni ..heheh ..pakai contact lens pun boleh jugakan..ok boleh masuk dalam list....memang begitulah diharapkan mamsya..semuga semuanya cepat2 beransur aman kan take care ajelah ya..

juwita - walkslm, biasa2 aje ita..nanti kalau ita dah balik msia I am sure ada punya..then ita bolehlah cuba buat kan..sedap ita, lemak2 manis gitu..

Ayu said...

juicy cafe - walkslm, salam kenal juga buat juicy cafe..terimaksih sudi kedapur akak dan tinggalkan jejak..singgah2lah selalu ya..

noorsafone - walkslm, silakan kak, terimakasih..heheh bila dah jumpa sekoteng tu .. cubalah kak..

gee - hahah..baik2 rapatkan mulutnya tu nanti lalat masuk..hahah..terimaksih gee..nanti jumpa sekoteng bolehlah cuba..

Ayu said...

noorsha - walkslm, alahai noorsha thank you very much lah sudi singgah dan beritahu akak..ok2 dah faham dah..tauhu yang mana..kat sini akak panggil tauhu lembik..hehe..taufufa pun boleh juga rupanya..ok thanks again dear..

amie - begitulah amie..kalu boleh update terus aje..kalau sibuk comments2 pun tak sempat nak reply..huhu..memang sedap talam sekoteng ni amie..

Ayu said...

nieza - walkslm, betul tu nieza, alagkan kat msia certain area susah nak jumpa inikan yang jauh diFinland..tak apa nanti kalau dah balik msia bolehlah cuba kalau jumpa sekoteng tukan....

wattie - walkslm, terimaksih kak..cubalah kak sedap ni daging kat bawah tu pun sedap sangat..

Ayu said...

maz - wah!!! orang dubai mai dah ya..memang penuh meja tunggu orang jauh nak datang ni..hahaha...marilah jamah apa yang ada masakkan akak yg tak seberpa ni..hehehe..thank u juga sudi kedapur akak ni ya..muahhhh too!!

sudipVSsenduk said...

suka masuk sini, bagaikan di syurgaaaa... i follow ye

Chik Mimi said...

waduh kak mau pingsan tengok kue talam akak ni cantik sangat ,lamanya saya tak menalam

Yati Ali said...

salam maal hijrah kak...sure dah habis kuih talam tukan...tengok gambar ajelah...

ijan said...

hehe... kena pakai glasses yang kalerful bingkai dia tu kak. lagi vogue. hehe.... cantik kaler bingka akak ni. saya suka pink :)

Gee said...

hahahahah Ayu I baca blog u selalu I ketawa tau... btw rajin betul u main masak2 ya... geram I tau!

Ayu said...

sudipVsenduk - heheh..terimakasih sudi kemari..selalu2lah singgah ya..

chik mimi- hahah jangan pengsan, mi..akak pun dah lama tak menalam nilah yang buat talam sekoteng ni.hehe

yati ali - salam maal hijrah juga buat yati & family ya..aah dah lama habis yati..rindunya kat yati dah lama tak dengar suara..hehe

ijan - betul tu ijan agknya kena pakai cermin mata yang vogue gitu.. maklum ler..akak ni kan..tak adventurous sanagt..hahah..

gee - wakakaka gee!!..kita pun selalu baca ur comments kat fb selalu tersenyum kambing ah!!..kelakor..haha