Monday, December 05, 2011

Nasi Kari Berdaging & Sambal Telur Rebus Goreng Berlado


Ok, inilah dia Nasi Kari Berdaging yang kita masak minggu lepas...recipe ni ada seakan nasi daging yang pernah kita masak dulu..cuma yang ini just gunakan rempah kari & rempah kurma..boleh dikatakan sikit lebih kuranglah cuma yang ni ada sedikit mild compare dengan lalu..So I would say, kita prefer yang ini lah...My dad suka sangat nasi ni..tapi my Mr Hubby macam biasalah..dia kan tak berapa suka nasi berperisa..so bukan kerana recipenya tapi memang tak minat sangat nasi2 yang sewaktu dengan nya..kalau pergi jemputan if there is nasi putih, mesti dia scoop nasi putih instead of nasi beriani/minyak...hehe..
Menu gandingan nasi ni adalah Sambal telur rebus goreng berlado kat bawah ni..mungkin ada sedikit kering..so kalau nak masak kuah pun boleh juga..kuah kari or dalca pun boleh juga ni..

Nasi Kari Berdaging
Sources:-From Nure@myresipi.com
 Bahan2:-(4-5 orang)
  • 1 kg beras dan air ikut sukatan beras
  • 200g daging (dihiris nipis)-(Ayu gunakan 350g)
  • 3 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu makan serbuk rempah kurma
  • air dan garam
  • bhn hiris: 1 biji tomato(Ayu gunakan 2 biji), 1 cm halia, 5 bj bwg merah, 3 ulas bwg putih dan 1 biji bwg besar
Cara2:-
  1. tumis bahan yg dihiris. Kemudian masukkan rempah(kedua2 jenis) yg telah dibancuh dgn air. Kacau lagi sampai naik bau.
  2. Masukkan daging dan masak sampai empuk.
  3. masukkan bhn tumis ke dalam periuk nasi yg telah disukat airnya.Masak nasi macam biasa.
  4. tips: sedap juga kalau dimkn dgn telur rebus yg digoreng. Nk spesel lagi, perap sekejap telur rebus dgn sedikit bhn hiris sebelum digoreng

*********************

Nasi Kari berdaging kat atas ni kita gandingkan dengan telur rebus goreng berlado ni..memang gandingan yang secocok..heheh..since tips yang diberikan oleh  puan punya recipe sedap dimakan dengan telur rebus, so idea masak telur rebus goreng berlado terus keluar..Since goreng daging berlado hari tu..ramai peminat..kita tukarkan pula dengan telur rebus yang digoreng..best!!!..Mr Hubby puji lauk yang ini..semua pun suka sangat...So ontop of all this, kita rasa Jantung Pisang Rebus or Terung Bakar & Air Asam ..Memang boleh kena sebagai side dish for this menu..

Telur Rebus Goreng Berlado

Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction

Bahan(4 orang)

  • 7-8 biji telur ayam direbus dan digoreng
  • 10 biji cili api
  • 10 batang lada merah hidup
  • 1 biji bawang besar
  • beberapa tangkai daun sup& bawang
  • 1 biji tomato dihiris nipis
  •  minyak masak
  • garam dan perasa

 Cara2:-
  1. telur direbus dan kemudian digoreng ketepikan
  2. lada merah & cili api diblend hingga halus(guna blender kering)
  3. bawang merah dimayang,daun sup hiris kasar
  4. panaskan sedikit minyak.
  5. tumiskan lada yang diblend hingga naik minyak, diikuti bawang besar yang dimayang, tomato hiris tadi hingga layu.
  6. bila telah mesra kuahnya masukkan telur rebus goreng tadi,garam dan perasa.kacau dan perasakan
  7. masaklah hingga kuah sebati dengan telur,sebelum padamkan api 

38 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

cak.... dia dah buat dah..ada brapa resepi lagi lepas ni???nak kena dok depan lapy je le gamoknya.

Ayu said...

puan ros - wakakakaka..kak ros, kasi orang gelak aje tau..hahaa..dah lepas ni tak ada dah..haha..itu aje untuk hari ni..hahaha..boleh sambung kerja balik ..hehe

Nieza said...

Assalam Kak Ayu, bestnyer tgk nasi kari ngan lauk telur tu kak. selalu buat nasi daging letak rempah kurma jer nanti boleh try letak rempah kari lak.

Yat Maria said...

Akak..

ishishhh...akak..kita baru habis lunch ni pun masih gak berselera tgk juadah akak ni..apa akak tayang, sumer kita berselera arr..

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
mmng harus di cuba nasi kari berdaging ni..musim ujan mmng sedap makan yg rempah2 sikit..kasi panas badan...uwaaaaa...

dZana said...

mcm2 nasi ayu pandai masak.. akk takat mkn nasi putih, pas tu nasi lemak, nsi grg.. ulang2 yg tu jugak.. tgok nasi kari dgn telor blado tu.. sungguh myelerakan.. rasa lapo balik pulak dah ni..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ayu...untung anak2 akak dapat mkn yg best2 sbb mamanya pandai masak!nk tapau pon dah habih kan?:(

KakAsma said...

Lapoooo rr dtg sini penat dah...jamu mata ajer,,yu aah akak dlu pun rajin buat telur goreng berlado tapi dia goreng mato lombu,,,hihhi kekadang ikan masin pun jadi tau,,,nostalgia sungguh

Mamasya said...

Aslmkum Ayu

Singgah rumah Ayu ni...berderet2 masakan yg terhidang...tp jantung pisang kat bawah tu...sejak dok sini mmg tak merasa....tak da jual.
nasi kari berdaging belum pernah cuba lagi....nampak sedap digandingkan dg telur berlado....

Anonymous said...

Ayu..bestlah recipe nasi berperisa KakSal sukanasi macam gini sedap tau...Nanti boleh cuba KakSal baru pulang dari Ho chi minh..Ayu tak pegi holiday ke?KakSal....

gerau said...

Ayuuuuu, adohhh sedap bangat mbak...

VECASTS - LISTEN ONLINE RADIO WATCHING ONLINE TV said...

VEBCASTS - Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,HINDI MOVIE ,AXN LIVE ,STAR MOVIE LIVE ,MAX CHANNEL LIVE LIVE UNTERNATIONAL RADIO AND TV BROADCASTER
MALAYSIA RADIO ONLINE , UNTUK MENONTON sini lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
MALAYSIA RADIO ONLINE terdapat lebih 180 buah stesen radio online malaysia lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html

maz said...

kakkkk..kita nk lauk tlurrr jee..dging xnakk...muahhh..memang sdpp tlur msk brsmbal ni kann...best laa tgk gndingan lauk2 nsi nii..

inahar ali said...

alahai lambot no pn.doc mai sini..dh termiss sudaa sambal telur rebus goreng tuh..cedaapnyer! seme menu telor kita suker..kempunan sehh!

Ayu said...

nieza - walkslm, ah lain kali boleh cuba yang ni pula kan nieza..cuba letak rempah kari pula..

yat maria - hehe..yat..thanks dear for the compliments...alah yat tayang jelly2 dan puding2 semua tu pun akak tengok berselera juga, cuma jarang2 dapat buat sebab tak ramai peminat kat rumah akak ni..

Ayu said...

yatie - walkslm, hehe..cubalah yatie..memang betul tu hujan2 makan makanan yg ada sedikit berempah memang best..

dzana - alahai cikgu..kita pun bukannya pandai mana..semua tengok recipe..kalau tak ada recipe, mati balik hidup pun tak tahu cikgu..hehe...cubalah cikgu..telur berlado tu recipe kak asma sedap ni..

Ayu said...

azatie - walkslm, alahai..atie, kadang2 budak2 ni banyak juga cerewetnya..
itu sebab akak suka masak nasi berperisa, sebab dia orang suka makan nasi macam ni..cuma hubby akak aje yg tak berapa, so kalau nak masak nasi macam ni kena tunggu bila hubby tak makan kat rumah..tapi for this case, kak ingat sebab ada daging bolehlah hubby makan tapi , pun dia makn sikit aje..heheh

Ayu said...

kak asma, - aahlah memang sedap lauk berlado nilah..boleh diperbagaikan bahan utamanya tukan..oh ikan masin pun bsedap juga ya kak masak macam ni..waduh..thanks kak for the recipe ya..

mamasya - walkslm, thanks mama transit sekejap kat sini ya..hehe..memang sedap telur berlado tu dgn nasi ni mama, cubalah bila2..

Ayu said...

kak sal - aah kak sal, bila2 bolehlah cuba..ooo baru balik dari holidays rupanya ..padanlah..beberapa entry kita suara kak sal tak dengar..kita pun tertanya2 juga, memang betul lah dugaan kita akak pergi holidays..hehee..seronok tak kak pergi Ho chi Minh?..insyaallah nanti pertengahan bulan nak pergi juga kak..kalau tak nak pergi permulaan bulan ni..tapi hubby tak dapat cuti so kena tangguh ke middle december ni..

Ayu said...

gerau - kak gerau!!!!!! aisey man long time no see ..kak gerau sihat ke?..kita pun dah lama tak kedapur kak gerau..nanti kita singgah ya..

maz - heheh..boleh maz nak berapa biji?..haha..memang gandingan yang sesuai for this nasi..maz..

inahar ali - tak apa puan doc, tugas lagi utama tu..hehe..kalau nak kita boleh masak kan ni..post kat clinic doc nak tak?..hehe

Liza said...

salam kak Ayu...hubby akak sama cam anak liza yg no 3 tu...xsuka mkn nasi yg berperisa cmni...ssh betol, kalau nk masak pun kena pujuk suruh dia mkn....hheehehe

Ayu said...

liza - oh ya..heheh..memang betul ada susah sikit kalau sorang tak makan kan..kena masak lain lecehlah pulak..haha..anak liza, bolehlah dipujuk..hubby akak tak boleh dipujuk2..heheh..ermmm..terpaksalah masak lain kadang2 tu..ini pun angin dia tak suruh masak lain so makan tapi sikit aje..haha

QiStinA's said...

...wah nampak menarik sgt resepi nie...boleh cuba nanti...sambal telur nampak menyelerakan...

Wattie said...

Salam Ayu,
Ambooooiii terliur sungguh tengok hidangan Ayu, semuanya menyelerakan. Kalau buat nasi ni sah sah hubby yg mengadap dulu, fav dia ni

nOOrsha said...

salam kak ayu...sedapnyeee..datang lambat sy ni mesti da abih kan...sambal telur rebus tu yg x tahan..peberet tu!! hihihih...

kak, maceh sudi cube berkali2 resepi air asam sempoi tu ye .... samela, mmg peberet kami juge air asam tu..ehehe

kzai said...

ayu..sedapnye nasi kari berdaging..lapor tgk gmbr close up ni..rasa mcm nk sup kemulut je..
rajin ayu berbagai2 menu..akak ni M sikit..

Anonymous said...

Assalam Ayu..keimarin KakSal pegi jemputan blk 775 woodlands...Ayu bestlah dapat pegi holiday dgn hubby aje together2...Di sana banyak kain silk Vietnam dan trend skrg baju kurung siap dgn labuci...ada kurung pahang atau biasa...murah2..Wah Ayu pun pegi holiday nanti bestkan....KakSal....

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

wah baru ini dpt sampai kesini...hmmm nasi daging terbuka selera...anak kak nur suka mkn daging...sedap nampak masakkan ayu ni...nk2 telur belado tu...waduh lagi terliur.

Ayu said...

Qistina - cubalah dear..samabl telur memang best pada kami..hehe

wattie - walkslm, ..wah senanglah kak wattie..kalau hubby suka nasi berperisa macam ni..hubby kita kureng sikit kak..hehe..

Ayu said...

noorsha - walkslm, heheh dah habis lama dah sha..haha..samalah akak pun suka telur masak macam ni..thanks to you too sha..memang sedap air asam bonda sha tu..akak suka sangat ..

kzai - hehe kzai..alah kita pun sekarang dah banyak M kak..banyak juga masak2 tapi tak ambik gambar pun sebab kebanyakkan menu repeat aje...

Ayu said...

kak sal - walkslm, ohhh lainlah kak, block orang kahwin tu..ingat sama mana tahu tergesel bahu ke kan..haha..wah kak sal..honeymoon berdua2an aje ya dgn hubby..senanglah..kita belum boleh lagi nak berdua2an..sebab berderet beratur anak2 nak ikut..hehe..tulah kita dengar kat sana memang murah dengan baju kurung siap dgn labuci..bilalah nak sampai tu kan kak sal...kak ada facebook tak kak boleh kita add akak..

Ayu said...

nuridah - walkslm, wah knur!!, sibuk ya knur..mesti sibuk dengan persiapan fiqah nak masuk sec school tukan..samalah Hasif pun suka daging..macm ayahnya..tapi sayang kita masak nasi berperisa ni ada daging ingatkan hubby suka rupanya dia makan sikit aje..just because the nasi ada flavoured..huhu..

cik cek said...

Memang ketinggalan keteapi sungguh kak cek...rasa mcam dah singgah...he he...nampak sedapla pulak nasi ni...sambal telur tu lagi la sedapnya....nak mintak confirm dah lama abis ni kan Ayu...jilat jari la nampaknya...he he...

p/s...ya akhirnya dapat jugak kakcek checkerboard cake pan set tu...kalau tak sebab Ayu dok tayang entry kek dam tu...memang kak cek tak tau ada acuan khas rupanya nak buat kek tu...thanks Ayu ya...:)

CT Delima said...

As'salam Ayu


rindunyaaaa..cuti2 sekolah ni nak ngadap laptop berebut2 denagn 3 bujang2 dirumah tu. kadang2 tu sampai tensoin pun ya gak sebab masing2 kalau dan kongker laptop sampai lupa yang mama dia pun nak ngadap jugak..hihihi

Ayu nampak sedap sangat nasi kari daging tu. memang sesuailah dengn menu sambal telur goreng berlado tu..buat ngences jer tau..hihihi

ct pun dah suka jadi kenalah mintak izin puan dapur dulu ni nak amik resipi ya ayu :)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kakAyu..
Wah.. Bestnya... Tg berlado tu lg sodap.. Lagi podeh, lagi umphh..
Ermm hubby akak x suka nasi berperisa ye.. Wah! Lucky for him sbb dia ambil nasi yg lebih rendah kalorinya drpd nasi2 yg berperisa.. Nak masak pun senang..hehehe...

Ayu said...

cik cek - hahaha..kak cek..dah comment kat fb ..
shukurlah kak cek pun dah jadi proud owner of that wilton checkered board cake mould ya..hehe....your welcome kak cek..info yang baik should share kan..hehe

Ayu said...

ct delima - walkslm, betul tu ct..samalah mcam kita baru nak gunakan sekali tengok dah ada orang tertenggek kat bangku pc ni..hehe..thanks ct, kalau dah suka memnag harus dicuba recipe ni..silakan ambil recipenya tak sabar nak tunggu ct cuba pulak..hehe

Ayu said...

Naz - walkslm, heheh akak pun suka telur berlado tu Naz..sekali tak sedar 2 biji akak telan..haha..memang betul he prefers nasi putih aje..maklum ler orang jaga badan..haha..tulah tapi anak2 suka nasi berperisa gini..so kadang2..macam no choicelah gitu..haha